Recensie: Straight Outta Compton

Summary
Straight Outta Compton is voor de liefhebbers van hiphop een absolute must-see en ook voor diegene die niets met rap hebben is deze film een aanrader. Er worden fantastische acteerprestatie neergezet en het jaren 80 en 90-gevoel wordt prima naar voren gebracht. De film duurt misschien wel wat lang en had hier en daar zeker iets ingekort kunnen worden. Al met al geeft deze film echter een prima beeld van het ontstaan van N.W.A., de revolutie in de muziek, de discriminatie en de keiharde muziekwereld.
8.5

Het is eind jaren 80 als we kennis maken met vijf zwarte jongens die een passie hebben voor muziek en beats. Met het drugsgeld van één van hen, rapper Eazy-E,  besluiten ze om een eigen plaat op te nemen. Ice Cube schrijft de tekst en Dr. Dre zorgt voor de beats en al gauw hebben ze een hit te pakken. Zodra ze echt bekend beginnen te worden komt er natuurlijk een manager om de hoek kijken die hun nog beroemder maakt. Helaas krijgen ze ook te maken met veel racisme en zorgt hun muziek voor een hoop commotie.

De hiphopformatie N.W.A (Niggaz With Attitudes) zorgde voor een radicale verandering in de muziekwereld. Geen brave muziek van deze jongens van de straat, maar harde teksten over hoe zij de wereld om hun heen beleefden. De groep bestond uit Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, DJ Yella en MC Ren. De eerst twee genoemden namen zelf de productie van Straight Outta Compton op zich en waren bij alle opnames nauw betrokken. Ze hebben geprobeerd het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk neer te zetten, al is het aan te raden de film hier en daar wel met een korreltje zout te nemen.

gallery_movies-straight-outta-compton-03

De film is geregisseerd door F. Gary Gray. Hij werkte in 1994 al met Dr. Dre en Ice Cube toen hij de videoclip van Natural Born Killaz regisseerde. Naast dat hij nog veel meer videoclips regisseerde heeft hij ook al verschillende films op zijn naam staan, zoals bijvoorbeeld Friday, The Italian Job en Be Cool. Dat hij weet wat hij doet laat hij in Straight Outta Compton duidelijk zien. Hoewel de film eigenlijk veel te lang duurt is er verder weinig op aan te merken. Er is precies de juiste hoeveelheid actie en drama terug te vinden en daarnaast natuurlijk mega veel goede muziek.

Ook de casting is werkelijk fenomenaal gedaan. Zo is het Ice Cube zijn hoogst eigen zoon die de rol van zijn vader op zich neemt. Voor wie zich afvraagt of dit een vriendendienstje was: volgens O’Shea Jackson Jr. zelf heeft hij er hard voor moeten werken. En dat hij goed is dat kunnen we met zekerheid zeggen. Hij kan prima acteren en rappen, en lijkt daarnaast als twee druppels water op zijn vader. Verder is er heel bewust gekozen voor jongens die niet bekend waren als acteur om de film authentieker over te laten komen.

oshea-jr-2

Dr. Dre wordt gespeeld door Corey Hawkins en Jason Mitchell heeft de rol van Eazy-E gekregen. Beide zetten een prima prestatie neer, al helemaal als je bedenkt dat ze nog bijna geen ervaring hebben. De overige twee leden van de groep worden gespeeld door Neil Brown Jr. (DJ Yella) en Aldis Hodge (MC Ren). Deze personages zijn echter een beetje naar de achtergrond geschoven en worden ook niet echt geïntroduceerd. Wel is er nog een belangrijke rol voor Paul Giamatti als de manager van de jongens, Jerry Heller.

Het verhaal begint met een korte introductie van de belangrijkste spelers. Zo zien we hoe Eric “Eazy-E” Wright zich bezig houdt in de drugswereld en hoe Andre “Dr. Dre” Young uit huis wordt gezet omdat hij te druk is met zijn muziek. Ook zien we hoe O’Shea “Ice Cube” Jackson te maken krijgt met bendegeweld in de schoolbus naar huis. De overige twee leden van de nog te vormen crew, Lorenzo “MC Ren” Patterson en Antoine “DJ Yella” Carraby, krijgen niet echt een introductie maar zijn er ook gewoon opeens in de film.

Straight Outta Compton

Na een geslaagd optreden van Dr. Dre en Ice Cube wordt Dre opgepakt door de politie nadat hij geprobeerd heeft een gevecht te stoppen. Eazy-E komt hem uit de gevangenis halen en dat is het moment dat Dre hem overhaalt om een eigen platenlabel op te starten. De vijf jongens beginnen vervolgens al vrij snel met hun eerste nummer, Boyz-n-the-Hood voor het nieuwe platenlabel Ruthless Records, en dit blijkt een groot succes. Het duurt dan ook niet lang voordat manager Jerry Heller zich aanmeldt om de groep, ondertussen met de naam N.W.A, te helpen nog groter te worden.

Als nieuwe manager van de groep zorgt Jerry Heller er al vrij snel voor dat Bryan Turner, producent van Priority Records, zich met de groep wil bemoeien. Hij biedt aan hun eerste album uit te brengen. Deze eerste album krijgt de titel Straight Outta Compton en staat vol met teksten over het leven dat de jongens kennen. Iets wat regelmatig in de film naar voren komt is hoe discriminerend de politie is. Nadat de jongens weer een keer voor niets lastiggevallen worden door de politie, schrijft Ice Cube het nummer Fuck tha Police, welke voor veel opschudding zorgt in het conservatieve Amerika.

Police-Brutality-in-Straight-Outta-Compton

De opschudding is zelfs zo groot dat de FBI zich ermee gaat bemoeien. De groep krijgt te horen dat ze het nummer Fuck tha Police niet mogen later horen tijdens hun optreden. Ze trekken zich hier echter niets van aan en beroepen zich op hun vrijheid van meningsuiting. N.W.A wordt een steeds groter succes, totdat Ice Cube er achter komt dat Jerry Heller aan het sjoemelen is met de contracten. Hij is de eerste die opstapt en ook Dr. Dre besluit uiteindelijk de groep te verlaten, waarna hij aan de slag gaat voor Death Row Records. Hier komt hij onder anderen te werken met Snoop Dogg en Tupac.

De film is natuurlijk vooral erg fantastisch vanwege de muziek en waarschijnlijk is het één van de beste biopics die we tot nu toe kennen. Het is zeker leuk om deze op dvd of blu-ray in huis te hebben. ook vanwege de extra’s. In de extra’s zien we namelijk de oude leden van N.W.A die nog in leven zijn terug. Zij vertellen hoe ze mee hebben gewerkt met de film en hoe de film tot stand is gekomen. We zien hoe de muziek gemaakt wordt en we zien hoe enthousiast iedereen is. Zeker een aanrader om deze extra’s even te bekijken.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.