Recensie: Supernatural – Seizoen 12

Summary
Supernatural seizoen 12 slaat een iets andere weg in dan het vorige seizoen dat misschien net iets te veel over the top ging. In dit twaalfde seizoen gaat het net even iets meer om normen en waarden en familie, dan zware demonische activiteiten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Sam en Dean geen bovennatuurlijke zaken oplossen dit seizoen, maar wel dat de focus net even iets verlegd wordt. Het laat zien hoe gevarieerd deze serie eigenlijk is en waarom het voorlopig echt nog niet voorbij hoeft te zijn voor de Winchester broers.
8

Na een behoorlijk heftig elfde seizoen, waarin we de dingen op een nogal vreemde manier achterlieten, kunnen we in dit twaalfde seizoen ons richten op een aantal compleet andere zaken. Zo komt in dit seizoen op wonderlijke wijze Mary Winchester terug, de moeder van Dean en Sam. Ook krijgen we te maken met de Britse Men of Letters, die de zaken toch net even wat anders aanpakken dan de Amerikaanse tak dat altijd deed. Hierdoor konden de makers een aantal interessante verhaallijnen inbrengen die te maken hebben met gemist potentieel, familie maar natuurlijk ook achtergebleven wrok.

Supernatural is momenteel een van de langer lopende series die er zijn. Inmiddels al twaalf seizoenen achter de rug en een dertiende op komst. Het ziet er bovendien nog niet naar uit dat deze serie binnenkort gaat stoppen. De kijkcijfers zijn nog steeds prima en de schrijvers weten nog steeds diverse interessante verhaallijnen te bedenken, terwijl je zou denken dat ze inmiddels toch wel zo’n beetje alles zouden hebben gehad. Dat is toch wel een enorme verdienste van de makers.

Vaste krachten Jared Padelecki en Jensen Ackles zijn natuurlijk weer van de partij. Als respectievelijk Sam en Dean zijn ze per seizoen beter geworden in hun rol. Ze krijgen ook steeds andere emoties te verwerken, waardoor ze natuurlijk kunnen groeien. Ook Misha Collins, die de engel Castiel speelt, is weer terug en wordt net als Sam en Dean dit seizoen wat menselijker doordat hij zich zorgen maakt om de dochter van het omhulsel dat hij bewoont. Zelfs Mark Sheppard, die demoon Crowley speelt, krijgt te maken met familie doordat zijn moeder ten tonele verschijnt, de heks Rowena, gespeeld door Ruth Connell.

Familie voert dus een flinke boventoon in dit seizoen van Supernatural, zelfs zoveel dat de verhaallijn met Mary Winchester en andere verhaallijnen zoals die met Lucifer, lichtjes overschaduwd worden. Ook is Lucifer niet de enige slechterik dit seizoen, want die vermaledijde Britse Men of Letters, hoewel dat in het begin van het seizoen toch echt dames zijn, proberen ook iedere kans die ze krijgen roet in het eten te gooien.

De makers van Supernatural staan er om bekend dat ze allerlei grapjes toevoegen aan de serie. Zo ook dit seizoen, tijdens een aflevering genaamd “The One You’ve Been Waiting For” waarin Sam en Dean achter het zakhorloge van Hitler aanmoeten om te voorkomen dat een groepje Nazi Necromancers Hitler terug tot leven weet te brengen. En wat te denken van “Stuck in the Middle (With You) die een duidelijke hommage aan Quentin Tarrantino laat zien.

Dean krijgt het dit keer het heftigst voor de kiezen overigens. Hij was al oud genoeg om zich goed te herinneren hoe Mary was voordat ze kwam te overlijden. Dit in tegenstelling tot Sam. Hij weet dus ook nog net iets meer wat hij gemist heeft wanneer zij weer terug komt. Het is prima aan Jensen Ackles toevertrouwd om de flinke range aan emoties te tonen die hiervoor nodig is, en dat doet hij dan ook. Soms zelfs meerdere emoties tegelijk, en hoe moeilijk dat ook is, je voelt het echt. Jared Padelecki daarentegen begint een beetje te twijfelen aan hun werkwijze door de wat hardere aanpak van de Britse Men of Letters tak, die veel strikter opereren en daarmee misschien eigenlijk wel betere resultaten behalen.

De dvd box die wij ontvingen bevat zes dvd’s met daarop uiteraard alle 23 afleveringen, maar ook nog vier featurettes, drie audio commentaar tracks, scènes die niet zijn uitgezonden en een zogeheten gag reel. Vooral tijdens de audio commentaar tracks is het voor de fans van de serie goed genieten. De gag reel bevat ook een aantal zeer grappige stukjes, waaraan je kunt zien dat de cast en crew het nog steeds goed naar hun zin heeft bij het maken van deze serie.

Avatar
Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.