Recensie: T2 Trainspotting

Samenvatting
Voor de fans zal deze vervolgfilm zeker bevallen. Onbekenden van Trainspotting kunnen beter eerst de 1996 film kijken voordat ze aan deze film beginnen. Waarin Ewan McGregor na 20 jaar terugkeert in Edinburg, oude vriendschappen aanhaalt, en zich wederom gaat begeven in het criminele circuit.
5

20 Jaar nadat Renton zijn vrienden in de steek liet en bovendien hun verdiende drugsgeld meenam, keert hij terug naar zijn geboortestad: Edinburgh. In de tussentijd woonde hij als een getrouwd man in Amsterdam en lijken zijn criminele vriendjes verder afgegleden te zijn. Wanneer hij terugkeert duurt het dan ook niet lang voordat Renton zich weer in het criminele circuit bevindt, waar drugs voor het oprapen liggen.

T2 Trainspotting is een vervolg op de gelijknamige film uit 1996, die bovendien door dezelfde man is geregisseerd: Danny Boyle. Boyle heeft als regisseur een aantal goede films op zijn naam, zoals Steve Jobs, 127 Hours en Slumdog Millionaire. Zowel T2 Trainspotting als diens voorganger Trainspotting zijn gebaseerd op het boek van Irvine Welsh. Het script van de films is geschreven door John Hodge. Mocht je nou totaal onbekend zijn met dit verhaal, is het wel aan te raden om, voordat je T2 Trainspotting gaat kijken, de voorganger uit 1996 te bekijken. Dit alles om het verhaal beter te begrijpen en zou houd je ook beter de aandacht vast. 

Naast dat zowel de regisseur als de scriptschrijver zijn teruggekeerd voor het vervolg, zijn ook de vier hoofdrolspelers opgeroepen om hun rol nog een keer te vervullen. De bekendste acteur is Ewan McGregor in de rol van Renton. 20 jaar geleden liep hij weg uit het criminele leven, stal daarbij het verdiende drugsgeld van zijn vrienden en vluchtte naar Amsterdam. Nu hij gescheiden is zag hij geen andere optie dan terug te keren naar de Schotse stad. Zijn ontmoeting met zijn vroegere vrienden verloopt dan ook niet al te soepel. Spud (Ewen Bremner, laatst nog te zien in de bioscoopfilm Wonder Woman) ziet het leven niet meer zitten door zijn verslaving waar hij al 20 jaar mee kampt. Renton overtuigt hem echter nog niet uit het leven te stappen en besluit hem te helpen. De derde vriend is Sick Boy / Simon, gespeeld door Johnny Lee Miller die we kennen uit de misdaadserie Elementary. Simon ziet zijn vroegere beste vriend als een verrader nadat hij al het geld voor zichzelf hield. Simon heeft nu een zeer slechtlopende bar maar met enige chantage-praktijken met zijn Bulgaarse vriendin Veronika kan hij toch voorzien in zijn cocaïneverslaving. Tot slot hebben we Begbie, gespeeld door Robert Carlyle die bekend is uit de fanatasieserie Once Upon A Time. We zien Begbie al snel een ontsnappingspoging uit de gevangenis doen en leren dat hij een nog grotere hekel heeft aan Renton.

De vrienden konden duidelijk niet ontsnappen aan de drugs en het criminele circuit. Zodra Renton zijn oude kameraden dan ook weer tegenkomt, is hij ook snel terug bij af. De drugs laat hij dan misschien achterwege, maar hij weet samen met Simon wel op fraudelente wijze een lening van €100.000 te bemachtigen. Zoals eerder vermeldt in deze recensie: is het aan te raden om eerst Trainspotting uit 1996 te kijken. Zodra de vervolgfilm namelijk begint is voor iemand die het verhaal niet kent behoorlijk wat giswerk. Het is zeker wel te volgen, maar de film komt met al zijn verwijzingen naar het eerste deel beter tot uiting als je de geschiedenis van het verhaal en de personages kent. Dit houdt ook in dat de personages beter begrepen worden als je de geschiedenis kent. Zonder de informatie uit de voorgaande film is er weinig diepgang.

Dit gegeven daargelaten zit het verhaal wel goed in elkaar. Oude vriendschappen worden weer van stal gehaald, maar niet voordat het verleden flink is opgerakeld. Het verleden van Renton is ook iets waar de film mee begint. De beste man woont dan nog in Amsterdam, een aandeel dat zich beperkt tot beeldflitsen van Johan Cruijff en Robin van Persie, met dé goal tegen Spanje. Deze flitsen van zijn Amsterdamse leven gaan gepaard met beelden van een vlucht voor de politie uit het verleden, en de tegenwoordige tijd dat Renton op een loopband rent. De manier waarop deze beelden zijn gecombineerd is camera-technisch zeer interessant te noemen. Het houdt het vaag waar het precies om draait, wat het interessant houdt. De vraag rees meteen: Hoezo Amsterdam? Nadat we Amsterdam en de bekende Nederlandse tulpen vluchtig voorbij hebben zien komen, gaan we verder naar het druilerige Edinburg. De weersomstandigheden benadrukken de sfeer van de film: grauw en grimmig.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.