Recensie: Terminator: Dark Fate

Summary
Terminator: Dark Fate moet het begin zijn van een nieuwe Terminator-trilogie. Ditmaal geen John Connor, maar Daniella Ramos. Skynet speelt ook geen rol meer, maar Legion is nu de slechterik in het verhaal. Een nieuwe trilogie hoeft niet te betekenen dat we Arnold Schwarzenegger moeten missen. Ook hij is weer van de partij en ditmaal samen met Linda Hamilton. Arnold Schwarzenegger valt een beetje tegen, maar Linda Hamilton schittert weer als vanouds. Samen met de nieuwe generatie nemen zij het op tegen een nieuwe toekomst. De film kent veel actiemomenten en misschien zelfs wel net iets teveel.
7

Terminator: Dark Fate

Vier jaar geleden keerde Terminator terug met een nieuw deel dat volledig los stond van de voorgaande delen. Terminator Genisys was voor velen niet wat het moest zijn. Voor veel fans was het ook zo dat sinds Cameron de films niet meer regisseerde de kwaliteit te wensen over liet. Er kwam in 2017 goed nieuws naar buiten. Er zou een nieuwe Terminator-film in de maak zijn en James Cameron zou de film mee regisseren. En daar bleef het niet bij, want al snel kwam ook het bericht dat het nieuwste deel twee bekenden zou bevatten: Linda Hamilton en Arnold Schwarzenegger zouden samen weer herenigd worden.

De grote vraag was alleen naar waar James Cameron toe zou gaan met Dark Fate. Ook daar kwam al snel antwoord op. Dark Fate moet niet gezien worden als een antwoord op Genisys, maar als een direct vervolg op Terminator 2: Judgment Day. Regisseur Tim Miller, James Cameron en David Ellison zijn samen met een groep schrijvers bij elkaar gekomen om een verhaal te schrijven. Een verhaal dat rechtstreeks moet aansluiten op Terminator 2: Judgment Day. Niet een gemakkelijke opgave, want volgens fans is Terminator 2; Judgment Day niet te evenaren.

Een nieuwe toekomst

Wat je ook probeert, aan je toekomst ontsnappen is niet mogelijk. Er is een nieuwe toekomst gecreëerd waarin Skynet geen rol meer speelt, maar een organisatie genaamd Legion. Legion bestaat uit AI bestuurde wezens, iets wat we nog niet eerder gezien hebben in de franchise. Ditmaal ook geen Sarah Connor of John Connor die beschermd moeten worden, Daniella Ramos wordt achterna gezeten door een Rev-6 Terminator. Zij krijgt de hulp van verzetsstrijdster Grace. Grace is een gewone mens, maar heeft hier en daar wat mechanische aanpassingen. Samen proberen zij deze nieuwe Terminator te ontwijken. Echter, zij krijgen hulp uit onverwachte hoek.

Sarah Connor wilt wraak nemen en heeft zichzelf benoemd tot professioneel Terminator-uitroeier. Inmiddels heeft zij de nodige grijze haren en beweegt ze niet meer zo soepeltjes. Dit kan ook gezegd worden van Arnold Schwarzenegger die terugkeert als Terminator. Samen ondersteunen zij de nieuwe generatie die het stokje moet gaan overnemen.

Vlot tempo

Iedere Terminator-film komt een beetje traag op gang met vaste elementen. Ook in Dark Fate zien we dit terugkomen. Traditioneel zien we de komst van de Terminator en verzetsstrijder uit de toekomst. Daarna komt het verhaal traag op gang en hebben we een paar goede actiemomenten. In Dark Fate klopt alleen dat eerste gedeelte. Wat daarna volgt is een actiefilm waarbij je van het ene moment naar het andere gaat. Daarmee weet Dark Fate zich te onderscheiden door meer gericht te zijn op de actie. Wel moet gezegd worden dat Dark Fate wel misschien over de top is met de actiemomenten. Toch is er ook hier en daar ruimte voor wat rustige momenten. Echter kom je in deze rustige momenten niet goed te weten wie Daniella Ramos nu precies is. Het is duidelijk dat zij belangrijk is, maar de binding met het personage is minimaal. De binding met Grace als de nieuwe ‘Sarah Connor’ is een stuk duidelijker. Je leert meer over haar en leert haar beweegredenen kennen. Ze voelt ook een stuk menselijker aan dan alle anderen die de revue passeren.

Terminator Genisys ging vooral de mist in door het hoge humorgehalte. In Dark Fate speelt humor nog steeds een rol, maar is wel vele malen minder. Er is zelfs meer ruimte voor wat duistere conversaties. En daar begint men al op het begin gelijk mee. Cameron en Miller hebben het over een hele andere boeg gegooid. Het moet ook een aanzet zijn tot een nieuwe trilogie. Of ze daar in slagen weten we over een tijdje.

Oude bekenden, nieuwe gezichten

Zoals gezegd zijn er twee oude bekenden die hun gezicht weer laten zien. Arnold Schwarzenegger en Linda Hamilton vertolken hun rol van Terminator en Sarah Connor. Arnold Schwarzenegger valt eigenlijk best wel een beetje tegen in deze rol. Hij is minder geloofwaardig en de kracht die hij had in Judgment Day is volledig weg nu. Het kan misschien ook komen omdat de beste man gewoon wat ouder is geworden. Linda Hamilton daarentegen is een heel ander verhaal. Zij pakt haar rol als agressieve Sarah Connor weer perfect op. Ze weet ieder moment echt je aandacht te grijpen. Het is misschien hier en daar wat overdreven, maar echt vervelend wordt het nooit.

De grootste nieuwkomer is actrice Natalia Reyes. Zij neemt de rol van Daniella Ramos op zich. Dit is haar eerste grote internationale klus en dat merk je ook wel aan alles. Ze heeft minder ervaring en juist dat maakt haar rol zo goed. In de film begint zij ook als een onschuldige jongedame en je ziet haar ook meer groeien in de rol met Linda Hamilton naast zich. Ze kan je ook doen denken aan Linda Hamilton in haar rol als Sarah Connor in het eerste deel. Mackenzie Davis speelt de rol van Grace en doet dit echt perfect. Ieder moment is prachtig en zij weet je nooit te vervelen.  Hetzelfde voor Gabriel Luna, die de rol van de Rev-9 Terminator speelt. Hij heeft wel al iets meer ervaring en je kunt hem misschien kennen uit Agents of S.H.I.E.L.D. voor zijn rol als Ghostrider.

Terminator: Dark Fate
Terminator: Dark Fate
Het 6e deel van de Terminator-serie
Score 3.9 van 5 sterren.
€15,52
Op voorraad. Voor 12:00 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.