Recensie: Terminator Genisys

Summary
Terminator Genisys is een aangename verrassing en weet het beter te doen dan Terminator 3 en Terminator Salvation, ondanks dat dat geen moeilijke opgave is. Desondanks haalt het niet de magie die het eerste en tweede deel wel hadden. Het verhaal wordt op een goede wijze in beeld gebracht, maar toch missen wij wel wat informatie. Emilia Clarke weet echt de rol van Sarah Connor perfect neer te zetten terwijl Jai Courtney eerder overkomt als een patserige Kyle Reese. Door het overmatig gebruik van veel korte actiemomenten is Terminator Genisys vooral een vermakelijke film waar de basis wordt gelegd voor een eventueel vervolg met hopelijk weer Emilia Clarke in de hoofdrol.
7.5

In Terminator: Genisys stuurt John Connor (Jason Clarke), de leider van het menselijk verzet, Sergeant Kyle Reese (Jai Courtney) terug naar 1984 om Sarah Connor (Emilia Clarke) te beschermen en de toekomst veilig te stellen. Door een onverwachte gebeurtenis komt Sergeant Reese ineens terecht in een nieuwe, onbekende versie van het verleden. Hier vindt hij nieuwe bondgenoten, waaronder The Guardian (Arnold Schwarzenegger). Wanneer hij oog in oog komt te staan met levensgevaarlijke vijanden krijgt hij een onverwachte missie: het resetten van de toekomst.

Laat één ding duidelijk zijn, al die jaren met tijdreizen hebben ervoor gezorgd dat het verleden anders is dan oorspronkelijk de bedoeling was. In Genisys blijkt dat Skynet nog steeds erg sterk is en dat de mensheid eindelijk op een voorsprong staat. De strijd lijkt gewonnen te zijn, maar er vertrekt alsnog een Terminator naar 1984 om Sarah Connor te vermoorden en dus stuurt John Connor Kyle Reese op beschermingstocht. Daar aangekomen wordt Kyle opgewacht door een Terminator om vervolgens te moeten vluchten en gered te worden door Sarah Connor die het ook wel kan zonder zijn hulp. En dat allemaal met behulp van een Terminator die haar heeft gered van een andere Terminator toen zij negen jaar was. Zoals je dus leest, al dat reizen door de tijd roept zelfs voor de kijker een hoop vragen op die uiteindelijk niet volledig beantwoord zullen worden.

Manners-Terminator-Genisys-1

Na vele jaren krijgen we eindelijk weer een nieuwe Terminator-film die afstand lijkt te nemen van de laatste twee delen, namelijk Terminator 3 en Terminator Salvation. Toch is Genisys anders dan de voorgaande delen. Dit komt vooral dat de film nog steeds erg actiegericht is, maar nu meer openstaat voor de storytelling. Niet alleen het verhaal komt beter uit de verf, maar ook gaat het mee met het tijdperk waar wij nu in leven. In Genisys reizen Sarah Connor en Kyle Reese naar het jaar 2017 om wederom een poging te ondernemen om Skynet tegen te houden. Nu gaat Skynet een nieuw leven krijgen als een nieuwe software voor je telefoon, auto, laptop en tablet, genaamd Genisys. Naast dat het verhaal meegaat met de tijd, blijkt ook de actie mee te gaan met de tijd. De vele gevechten tussen de Terminators zijn van erg korte duur en dat terwijl het eerste en tweede deel momenten hadden die zelfs nu nog memorabel zijn.

Kijkend naar de cast kunnen wij toch concluderen dat Arnold Schwarzenegger weer een ijzersterke rol neerzet als de Terminator die Sarah Connor moet beschermen, die overigens gespeeld wordt door Emilia Clark, vooral bekend uit Game of Thrones. Van de drie Sarah Connor’s die al vertolkt zijn, weet zij toch de meeste indruk te maken. Vooral omdat het een bikkelharde Sarah Connor is die toch nog een menselijk gevoel heeft. Hoe geniaal Michael Biehn als Kyle Reese was in 1984, zo teleurstellend is Jai Courtney in diezelfde rol. Dit komt vooral doordat hij Kyle Reese neerzet als een georganiseerde soldaat terwijl Michael Biehn Kyle Reese neerzette als een panikerende soldaat die zoekende is en overtuigend wist over te komen hoe onbekend de wereld was voor hem. Uiteraard is daar Jason Clarke die de rol van John Connor op zich neemt. Zonder veel van het verhaal prijs te geven weet hij toch soms erg overtuigend te zijn, ook richting de kijker.

nlrru99cmsvm_full

Genisys is op dit moment te zien in de bioscoop in 3D en IMAX. Voor deze recensie zagen wij de 3D-versie en zoals de laatste jaren zien wij ook nu weer dat het 3D-effect niets toevoegt aan de beleving. De 3D-effecten waren bijna niet aanwezig en zorgde eigenlijk vooral voor irritatie omdat het weinig betekenis had. De verdere techniek zat zeker goed in elkaar. Het zorgde voor voldoende spanning en de verschillende Terminators zorgden ervoor, dat je gaat nadenken over een eventueel vervolg hoe ze het nu weer eens moeten gaan doen.

Sylvano Witte
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.