Recensie: The Beguiled

Summary
The Beguiled is als film absoluut niet slecht, maar zeker voor een select publiek. De film kent weinig spanning en wacht eigenlijk de hele tijd op het moment waar het spannend wordt en dan is de film alweer voorbij. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat de film dan voorbij is voor je er erg in hebt en dat is meestal iets goeds. Aan de andere kant laat het menig kijker met een onbevredigd gevoel achter. Helaas niet echt een erotische thriller dus, maar meer een mooi kostuumdrama met goed acteerwerk, maar met een net iets te vreemd verhaal.
6.5

Korporaal McBurney is gewond geraakt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij wordt gevonden door de jonge Amy die op een meisjesinternaat zit dat geleid wordt door Miss Martha. Ondanks het feit dat hij van de verkeerde partij is, wordt hij toch door de dames in de groep opgenomen, al was het maar omdat dat de Christelijke manier is. Wel wordt er gedacht aan uitlevering aan het eigen leger. McBurney heeft echter een bepaalde charme over zich waar de verschillende dames, jong of oud, allemaal voor vallen. Hij is toch nog steeds de vijand? De dames lijken dat toch wel een beetje uit het oog te verliezen wanneer de spanning tussen McBurney en de dames opbouwt.

Colin Farrell laat in deze film zien dat hij een man is met vele gezichten. Vroeger zeiden critici nog wel eens die dat de beste man niet kan acteren, maar die tijd heeft hij al lang achter zich gelaten. Ook in deze film laat hij een behoorlijk spectrum van verschillende emoties zien. Het is goed voor te stellen dat de dames die verder eigenlijk amper mannen te zien krijgen, voor de charmes van deze innemende korporaal vallen. De belangrijkste dames in deze film worden gespeeld door Nicole Kidman en Kirsten Dunst. Zij kruipen respectievelijk in de huiden van de strenge Miss Martha en van Edwina.

Elle Fanning krijgt de rol van de jonge Alicia te spelen. In deze rol kan het haar niet schelen dat ze beduidend jonger is dan Korporaal McBurney. Alicia probeert hem te verleiden, net als de meeste andere dames. Het is bijna bizar om te zien hoe meisjes van eigenlijk alle leeftijden als een blok voor de man vallen. De rollen worden stuk voor stuk goed gespeeld, waarbij Oona Laurence opvalt in de rol van de alleraardigste Amy. Een jong en naïef meisje dat meerdere keren voor de Korporaal op komt.

Sofia Coppola won voor deze film de prijs voor beste regisseur op het festival van Cannes, een prestigieus award natuurlijk. Toch is de film lang niet zo sterk als deze zou kunnen zijn. The Beguiled zou bijvoorbeeld een erotisch geladen thriller moeten zijn, maar echt spannend wordt het nergens en erotisch al evenmin. Dat heeft voornamelijk te maken met het tempo van deze film dat niet bepaald hoog ligt. Coppola weet echter wel heel goed haar acteurs aan het werk te zetten en het beste uit ze te krijgen.

The Beguiled is gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Cullinan. Het verhaal werd eerder al verfilmd door Don Siegel met Clint Eastwood in de hoofdrol. Deze versie van de film stamt inmiddels alweer uit 1971. Deze nieuwe versie van Coppola is in beginsel een remake van die film, als je de eerdere film gezien hebt, zul je het verhaal dan ook zeker wel herkennen. Het is gelukkig geen al te precieze remake van de film geworden, waardoor deze nog wel zijn eigen karakter houdt. Er zit ook duidelijk een vrouwelijke touch aan deze film.

Helaas is de film niet een thriller geworden zoals de hoes belooft, ook is de film slechts minimaal erotisch geladen, ook anders dan de hoes belooft. Dat zou niet zo erg zijn als het verhaal verder erg aantrekkelijk wordt gebracht, maar zelfs met echt wel goede acteerprestaties, voelt het hele verhaal net iets te afstandelijk om echt te kunnen boeien. Dat gezegd hebbende is The Beguiled zeker geen slechte film geworden. Aan een aantal prachtige scènes valt heel duidelijk de hand van Sofia Coppola te herkennen en dat is ook iets waard. Het verhaal wordt dus wel mooi gebracht, maar blijft toch te plat.

De dvd is voorzien van een tweetal extra’s. A shift in Perspective en A Southern Style. Deze twee extra’s doen niet veel meer dan wat standpunten laten zien en vooral natuurlijk erg lovend zijn over elkaar. Dat is iets wat je heel vaak terug ziet en wat maar weinig toevoegt aan de film zelf. Leuk dat het er bij is gedaan maar meer dus eigenlijk niet. Verder zit de dvd prima in elkaar met een redelijke kwaliteit en een duidelijk filter om het wat ouder te laten lijken.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.