In een wereld vol ingewikkelde termen en lastige financiële berekeningen, lopen een aantal mannen rond die doorhebben dat de wereldeconomie op instorten staat. Ze bedenken een plan om hier van te profiteren, en ondanks dat de banken hun uitlachen, besluiten ze om tegen de huizenmarkt te bieden. Met hun vreemde plannen begeven ze zich wel in een hele nieuwe wereld met duistere praktijken en bange investeerders.
The Big Short is gebaseerd op een waargebeurd verhaal waar Michael Lewis eerder al een boek over schreef. Het gaat over de geheime winnaars van de grote kredietcrisis die in 2007 ontstond. De stagnerende huizenmarkt in Amerika zorgde er voor dat er een wereldwijde crisis ontstond die in 2008 zijn hoogtepunt bereikte en pas in 2011 afgelopen was. De regie voor deze film werd in handen genomen door Adam McKay, die bekend is van films als Anchorman, The Other Guys en Step Brothers.
De film is voor iemand met een beetje economische of financiële achtergrond nog wel goed te volgen maar voor een leek wordt het toch wel aardig lastig. En dit terwijl er verwoede pogingen worden gedaan om de lastige termen toe te lichten. Zo zien we onder andere Margot Robbie in een bad die ons uitleg probeert te verschaffen en ook Selena Gomez doet verwoede pogingen. Toch is het jargon dat gebruikt wordt met enige regelmaat nog lastig te volgen en blijft het een film die niet voor iedereen weggelegd is.
Dat we niet om deze film heen kunnen daar heeft McKay echter prima voor gezorgd door een enorme sterrencast te regelen. Zo zien we onder meer Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling en Steve Carell in de hoofdrollen. Zij zetten stuk voor stuk allemaal een prima prestatie neer zoals we eigenlijk wel van ze gewend zijn en daarmee brengen ze de film zeker naar een hoger niveau. Een slimme zet dus om deze acteurs in te schakelen want met een onderwerp als dit is het acteerwerk iets dat erg belangrijk is om de film boeiend te houden.
De film begint in 2005 als de excentrieke Michael Burry (Christian Bale) , manager van een beleggingsfonds, er achter komt dat de Amerikaanse huizenmarkt erg instabiel is. Hij voorspelt dat deze in het tweede kwartaal van 2007 totaal in zal storten, iets wat niemand wil geloven. Juist omdat er niemand is die dit wil inzien weet hij een erg goede deal voor elkaar te krijgen waarbij hij tegen de huizenmarkt biedt. Hij zet er dus eigenlijk geld op in dat de huizenmarkt in elkaar zal storten. Een slimme deal die hij met meerdere banken afsluit tot grote tegenzin van zijn baas.
Natuurlijk gaat het gerucht over wat Michael aan het doen is vrij snel rond in de financiële wereld en zo hoort ook Jared Vennett (Ryan Gosling), financiën handelaar, hierover. Hij ziet als één van de weinigen in dat Michael hier wel eens iets interessants op het spoor zou kunnen zijn en probeert er ook een slaatje uit te slaan. Door een verkeerd telefoontje van hem krijgt hij het kantoor van Mark Baum aan de lijn. En ook Mark Baum (Steve Carell), eveneens een beleggingsfonds beheerder, heeft het idee dat Michael zijn theorie wel het onderzoeken waard is.
Vervolgens hebben we nog de jonge Charlie Geller (John Magaro) en Jamie Shipley (Finn Wittrock). Ze zijn vastberaden van plan om zich te bewijzen als investeerders maar zijn te onervaren om echt met de grote spelers mee te doen. Nadat ze een flyer van Michael Burry tegenkomen is hun nieuwgierigheid echter gewekt. Ze besluiten de hulp in te roepen van de gepensioneerde bankier Ben Rickert (Brad Pitt). Tegen de tijd dat de huizenmarkt echt totaal ingestort lijkt te zijn beginnen alle spelers stuk voor stuk reikhalzend uit te kijken naar het geld dat ze verwachten te krijgen. Helaas blijkt deze markt een schimmig wereldje te zijn waarin natuurlijk alles wordt gedaan om niet uit te betalen.
De film zit over het algemeen zeer goed in elkaar. Als je het een beetje kan volgen dan krijg je door het kijken van The Big Short wel echt een goed beeld van wat er gebeurde voor de crisis. Soms wordt wel op speelse wijze geprobeerd om enige uitleg te geven, maar voor de complete leek op dit gebied is dit niet genoeg. Voor mensen die zich interesseren in deze materie is dit wel echt een film die de moeite waard is, met als enige minpuntje dat deze misschien iets te lang duurt.