Recensie: The Crown – Seizoen 1

Samenvatting
The Crown weet op een boeiende en spannende manier het leven van koningin Elizabeth in beeld te brengen. Het is een ambitieus project waar gegarandeerd toekomst in zit, zeker nu het tweede seizoen ook daadwerkelijk is toegezegd. Het eerste seizoen weet rustig op te bouwen bij het huwelijk van Elizabeth en Philip en eindigt dat Winston Churchill besluit op te stappen. Alles daartussen wordt niet gespaard en dus komen ook de minder leuke momenten van koningin Elizabeth in beeld. Claire Foy weet met deze rol zich te scharen in het rijtje tussen Helen Mirren als het gaat om succesvolle verschijning als koningin Elizabeth. Matt Smith weet Philip tot een leuk personage te ontwikkelen en John Litgow schittert als Winston Churchill. Ben je benieuwd naar de Britse geschiedenis? Dan is The Crown zeker een aanrader!
8.5

Over koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk zijn er al vele films en documentaires gemaakt. Toch is er bij het grote publiek maar weinig bekend over haar en de tocht die zij heeft moeten maken om nu de langs regerende vorst te zijn die de wereld kent. Netflix heeft wat budget losgepeuterd en komt met een eigen serie over deze koningin: The Crown.

Netflix heeft flink uitgepakt voor de nieuwe serie. Met een budget van 130 miljoen dollar moet er toch wel iets gedaan kunnen worden rond het leven van de koningin. Peter Morgan heeft als schrijver precies door wat hij wel en wat hij niet wilt vertellen. Het eerste seizoen van The Crown bestaat uit tien afleveringen die ieder een uur duren. Tijdens deze tien afleveringen wordt het leven van koningin Elizabeth en minister-president Winston Churchill verteld. En laat Peter Morgan de juiste man zijn om dit verhaal te vertellen. Hij heeft namelijk al eerder het verhaal van de koningin in beeld gebracht. Zo was hij ook verantwoordelijk voor het script van The Queen (2006). In deze film speelt Helen Mirren de rol van koningin Elizabeth ten tijde van het overlijden van prinses Diana. Ervaring met het koningshuis is er dus zeker.

Het eerste seizoen begint met de bruiloft van Elizabeth met Philip. Samen worden zij klaargestoomd om het stokje uiteindelijk over te nemen van koning George VI. Dit blijkt eerder dan gedacht omdat de koning al op jonge leeftijd komt te overlijden en dus moet Elizabeth de regeringsrol op zich gaan nemen en is zij de koningin van het Verenigd Koninkrijk. Het verhaal richt zich grotendeels op haar, maar ook op de politieke ontwikkelingen in die tijd, zo net na de oorlog. Zo is Winston Churchill gekozen als minister-president en wordt er stilgestaan bij de relatie tussen koningin Elizabeth en de minister-president Winston Churchill. Ook diens opvolger, Anthony Eden, mag nog een aflevering schitteren als minister-president. De bedoeling is dat er meerdere seizoenen zullen komen die de periode gaan belichten tot aan nu.

Het budget van The Crown is aan de hoge kant, zelfs meer dan die House of Cards en Orange is the New Black krijgen. Toch worden er in The Crown veel locaties aangedaan waardoor dit budget goed gebruikt wordt. Tel daar ook nog eens bij op dat er veel kostuums gemaakt moesten worden en dat er toendertijd wel andere wagens reden. Er is goed gekeken naar ieder detail over het leven van de koningin in die periode. Ook is er goed gekeken naar ingrijpende gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens die periode. Zo was er een paar dagen zeer dichte mist die ervoor zorgde dat vele mensen zijn overleden. Ook een schilderij dat gemaakt is voor Winston Churchills tachtigste verjaardag is een pijnlijke gebeurtenis in de politieke wereld van toen. Churchill vond dat schilderij toen zo lelijk, dat zijn vrouw het verbrand heeft. Dit soort gebeurtenissen worden zeker niet onder stoelen of banken geschoven en geven een realistische kijk op hoe het er toen aan toe ging. Toch kent de serie geregeld een moment waarbij het wat gaat inkakken. Denk hierbij aan de rondreisjes of de discussies tussen koningin Elizabeth en haar zus Margareth of haar man Philip.

Voor zo’n grote productie zou je toch denken dat ze op safe spelen en met een ervaren cast zullen komen. Toch is niets minder waar en hebben vele hoofdrolspelers een redelijke naam in Verenigd Koninkrijk, maar zijn ze daarbuiten niet zo bekend. De meest bekende naam is die van Jared Harris, hij heeft mogen schitteren in Fringe en Mad Men. Nu speelt hij de, kort maar krachtige, rol van koning George VI. Hij schittert vooral de eerste paar afleveringen en daar kunnen wij geen slecht woord over zeggen. De meest belangrijke rol is die toch van Claire Foy. Zij speelt de rol van koningin Elizabeth, en dat doet zij ook echt fantastisch. Zij weet precies de emotie erin te brengen waardoor ieder moment geloofwaardig overkomt. Overigens is dit niet haar eerste politieke televisieserie waarin ze een rol speelt. Zo kennen de meeste haar uit de serie Wolf Hall. Hier speelt zij Anne Bolyn, ten tijde van koning Henry VIII. Naast een sterke vrouw moet ook een sterke man staan. Zo speelt Matt Smith de rol van Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth. Een andere belangrijke rol is die voor John Litgow, hij mag Winston Churchill vertolken en doet dit dan ook grandioos. De dialogen die hij heeft met Elizabeth zijn werkelijk om te smullen. Je krijgt zelfs bijna sympathie voor de beste man.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.