Recensie: The Crown – Seizoen 2

Samenvatting
Het tweede seizoen van The Crown geeft ons hetzelfde als het eerste seizoen, maar dit keer met meer diepgang voor de personages van Margaret en Philip. Claire Foy weet als koningin Elizabeth II een grandioze rol neer te zetten. Ook Matt Smith weet meer uit zijn rol te halen en daarmee komt hij op gelijke voet te staan met Foy als het gaat om geloofwaardigheid. Het is fijn om te zien dat men ervoor gekozen heeft om de feiten zo waar mogelijk te presenteren. Helaas was dit het laatste seizoen waarin Claire Foy de rol op zich nam van Elizabeth. Het is nu wachten wanneer het derde seizoen te zien zal zijn.
9

Afgelopen vrijdag was het dan zover, het tweede seizoen van The Crown verscheen op Netflix. In The Crown volgen we levensgebeurtenissen van Claire Foy die de rol vertolkt van koningin Elizabeth II, de koningin van Engeland. In het eerste seizoen zagen we de eerste tien jaren van haar als koningin. Het tweede seizoen brengt ons de volgende tien jaar.

Het valt niet mee, koningin zijn van Engeland en alles wat daar bij hoort. In het eerste seizoen zagen we hoe Elizabeth de troon besteeg na de dood van haar vader. Zij merkte gelijk op dat zij erg in het nadeel was als vrouw en dat zij het respect moest afdwingen van haar onderdanen. Het eerste seizoen nam tien jaar van haar bewind onder de loep. Een succesformule bleek wel, het eerste seizoen won een aantal Emmy-awards en tevens ook een paar Golden Globes. Zal het tweede seizoen net zo spannend en waarheidsgetrouw zijn aan de feiten?

In het tweede seizoen staan een aantal thema’s centraal. Zo wankelt het huwelijk tussen Elizabeth en Philip en moeten er keuzes gemaakt worden. Daarnaast zijn er nog een aantal schandalen die een rol spelen zoals het Profumo-schandaal en een familielid met een Naziverleden. Ook op politiek niveau is er veel aan de hand zoals de politieke situatie rond het Suezkanaal en de moord op John F. Kennedy. Op persoonlijk vlak is er ook het nodige aan de hand. Zus Margaret die nog steeds smachtend wacht op een man en uitbreiding in het gezin. Er is dus genoeg te beleven in het tweede seizoen.

Wat kenmerkend is, is dat iedere aflevering een eigen verhaal heeft, maar dat eerdere afleveringen daar wel in meegaan. Men richt zich nu niet meer alleen op de koningin, maar ook de familieleden spelen een prominentere rol. Zo is er een aflevering waarbij stilgestaan wordt bij prins Charles die naar Gordonstoun gestuurd wordt om onderwijs te genieten. Dit is ook de school waar prins Philip in het verleden gezeten heeft. Deze aflevering bestaat dan ook uit het heden waarbij Charles zijn weg moet vinden en hoe Philip in het verleden zijn weg heeft gevonden tijdens een moeilijke tijd. Ook Margaret heeft een meer prominente rol gekregen en heeft zelfs een eigen aflevering waarbij haar gebrek aan een liefdesleven aan bod komt. Mocht je nu denken dat je minder te zien krijgt over Elizabeth, dan moeten we je geruststellen. Zij blijft nog steeds de hoofdpersoon in deze serie en zal daarom altijd te zien zijn. De ontwikkeling die zij maakt als koningin is noemenswaardig en ook hoe zij omgaat met haar gebrek aan politieke situaties zorgt voor mooie momenten.

Alles staat of valt met een goede vertolking van de rol. Claire Foy heeft, terecht, nominaties mogen ontvangen voor haar rol als Elizabeth in The Crown. Ook dit seizoen weet zij deze rol weer ijzersterk te vertolken en leef je ook helemaal met haar mee. Wel is dit het laatste waarin zij de rol vertolkt van Elizabeth omdat Elizabeth ouder wordt en daar hoort ook een oudere actrice bij. Zij zal vooral herinnert worden voor haar grandioze vertolking. Ook Matt Smith weet nu meer uit zijn rol van Philip te halen. Het is jammer dat hij voor deze rol nog geen award in ontvangst heeft mogen nemen, want hij weet juist als Philip de rol van Foy als Elizabeth te versterken. Je kan misschien wel zeggen dat je ook meer sympathie krijgt voor zijn rol.

De komende jaren zijn wij in ieder geval nog niet klaar met deze twee geliefden. Netflix heeft nog steeds het voornemen om nog dieper in te gaan op Elizabeth en haar tijd als koningin. Zo heeft men inmiddels Olivia Colman al gestrikt om de rol van Elizabeth op zich te nemen in het derde en vierde seizoen. Inmiddels hebben we al twintig jaar aan koninklijke drama achter de rug en wacht ons nog veertig jaar drama. Een releasedatum is nog niet bekend voor het derde seizoen, maar een snelle rekensom leert ons dat we volgend jaar december of januari 2019 aan de slag kunnen met het nieuwe seizoen. Het is dus nog even wachten!

Die ene patiënt
Die ene patiënt
Zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde
Score 4.8 van 5 sterren.
€15,80
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.