Recensie: The Dark Tower

Samenvatting
The Dark Tower is een redelijke film geworden, die voor de niet-lezers van de boeken waarschijnlijk net iets lekkerder uit de verf zal komen dan voor de mensen die de boeken wel hebben gelezen. Ondanks dit alles is ook voor de lezers genoeg te vinden om van te genieten. De magie van de boeken zul je dan wel wat missen, maar daarvoor krijg je terug een film waarin twee fantastische acteurs laten zien hoeveel er mogelijk is met de Donkere torenreeks, want het mag duidelijk zijn dat dit slechts het puntje van de ijsberg is geweest. Als losstaande film helaas iets minder, maar hopelijk straks met de aanstaande serie samen, een ijzersterk geheel. We gaan het zien volgend jaar.
6.5

Jake leeft met zijn moeder en stiefvader en heeft het daar erg moeilijk. Hij droomt de meest vreemde dromen over een man in het zwart en een scherpschutter die strijden om de Donkere toren. Hij tekent wat hij droomt en zijn moeder vindt dat erg moeilijk. De psychiater waar ze hem naartoe stuurt schuift deze dromen toe aan het gemis van Jake’s vader. Daar heeft Jake echter een hele andere gedachte over. Wanneer zijn stiefvader hem wil laten opnemen, denkt Jake te zien dat dit de enge mensen zijn uit zijn droom en hij ontsnapt. Hij gaat op zoek naar het huis wat hij heeft gezien in zijn tekening en waarvan iemand hem wist te vertellen waar dat was. Daar opent zich een portaal en belandt Jake in een andere wereld, waar hij al snel de scherpschutter tegenkomt.

Stephen King heeft zo ontzettend veel boeken geschreven die mensen graag verfilmd zouden zien worden. Veel daarvan zijn ook verfilmd, met zeer wisselend resultaat. Heel lang werd gezegd dat The Dark Tower niet goed te verfilmen was, vervolgens kreeg je een stukje getouwtrek toen men dat wel dacht te kunnen, over rechten. Uiteindelijk kwam er dan toch het verlossende woord. Er zou een The Dark Tower film komen, die zich echter buiten de boeken om zou afspelen en met Idris Elba als de scherpschutter.

Nu is Idris Elba echt een fantastisch acteur en ook in The Dark Tower speelt hij de scherpschutter absoluut erg goed, maar voor de mensen die de boekenreeks hebben gelezen is het toch wel erg vreemd. Roland Deschain is in de boeken namelijk meerdere keren als absoluut blank bestempeld. Dat zou zo erg niet zijn, maar er zijn een aantal keer hele duidelijke referenties met personages die hem een bleekneus noemen. Dan ga je als lezer toch wel echt een blank personage in je hoofd prenten. Zo zijn er natuurlijk wel meer vreemde zaken voor de lezers, die deze film gaan kijken. Het verhaal zou zich dus zoals gezegd buiten de boeken om afspelen en gaat er vanuit dat er een soort loop is in de gebeurtenissen. De hoorn van Eld die Roland in de film bezit, zou daar ook een indicatie voor zijn.

Idris Elba en Matthew McConaughey dragen de film met erg sterk acteerwerk. Jake is iets minder goed gecast, want in de boeken kent dit personage toch echt beduidend meer diepgang. Vooral Idris zit meteen goed erin, zijn uitdrukkingen zijn erg goed en hij zet daarmee een zeer overtuigende Roland neer. Eentje die het soms moeilijk heeft met zijn eigen emoties en die weet dat hij de enige overgebleven scherpschutter is. Een taak die niet bepaald licht is te noemen. Zijn mantra komt steeds terug en is een regelrechte referentie naar de boeken waarin dit mantra ook regelmatig wordt gebruikt.

McConaughey heeft iets minder veel te doen. Eigenlijk is zijn rol in deze verfilming niet al te moeilijk. Hij speelt het dan ook met gemak. Zijn Walter Padick, zoals de man in het zwart heet, is een nette man die zeer overtuigend kan zijn wanneer hij dit wil. Ook heeft hij de beschikking over magische krachten. Het maakt van hem natuurlijk een zeer krachtige tegenstander. Hij verzamelt kinderen voor hun kracht, die hij gebruikt om de Donkere toren neer te halen en daarmee alle werelden die daarmee verbonden zijn, te vernietigen.

Nikolaj Arcel heeft waarschijnlijk toch wel echt te veel hooi op zijn vork genomen door te proberen om de Donkere torenreeks van Stephen King te verfilmen. De film haalt het namelijk absoluut niet bij de boekenreeks. De film heeft absoluut zijn goede momenten en lezers van de boeken zullen de film waarschijnlijk sowieso wel willen zien, maar de boeken hebben zoveel meer te bieden dan de film. Wel moeten we natuurlijk in ogenschouw nemen dat er nog een serie aankomt volgend jaar, die als een prequel op de film moet gaan dienen. Of ze daarin dan de boeken daadwerkelijk gaan verfilmen zullen we moeten afwachten. Wel is in ieder geval zeker dat ook Idris Elba dan weer acte de présence zal geven.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.