Recensie: The Darkest Minds

Samenvatting
Helaas kan The Darkest Minds niet helemaal overtuigen. De acteurs doen hun best, maar door het gigantisch hoge tempo waarin alles behandeld wordt, krijg je eigenlijk gewoon niet voldoende tijd om het te verwerken. Wat overblijft is een film met werkelijk prachtige beelden, waarbij het verhaal de kracht verliest die het wel hoort te hebben. Mogelijk dat deze film beter tot zijn recht komt wanneer de overige films worden uitgebracht.
6

Wanneer een mysterieuze ziekte een groot deel van de kinderen uitroeit, blijkt dat de overlevende kinderen vreemde en soms ook gevaarlijke mutaties hebben ontwikkeld. Ze worden in kampen gestopt en gerangschikt op kleur. Groen betekent dat de mutatie zich beperkt tot een overmatige intelligentie, wat op zich vrij ongevaarlijk is. Rood en oranje zijn echter gevaarlijk, waarbij oranje het ergst is. Dit zijn mutaties die ongelofelijke schade kunnen aanrichten. Het overheidsprogramma is er dan ook op gericht om kinderen met een dergelijke mutatie direct uit de weg te ruimen.

Het is een interessant concept. Meestal zie je de mutaties zoals bij een X-Men film. Bij The Darkest Minds zijn de mutaties niet direct zichtbaar en dat maakt het geheel wat menselijker. In de boeken van Alexandra Bracken (overigens een trilogie) wordt dit nog vele malen beter uitgewerkt dan in de film. Dat is natuurlijk niet verbazingwekkend, want het boek heeft er veel meer pagina’s de tijd voor om het uit te werken dan de film die het in 100 minuten moet doen.

Hoofdpersoon in de film is Ruby, een angstig meisje dat op een ochtend thuis ineens niet meer herkend wordt door haar moeder. Zij haalt dan ook de autoriteiten erbij om haar dochter te laten meenemen. Ze wordt getest en blijkt oranje te zijn. En aangezien oranjes worden afgemaakt, gebruikt ze haar mutatie om de dokter te overtuigen haar kleur naar groen te veranderen. Amandla Stenberg, die wij kennen uit The Hunger Games, speelt Ruby en doet dat best netjes. Langzaam maar zeker in het verhaal begint ze gevoelens te ontwikkelen voor tegenspeler Harris Dickinson die Liam speelt. Aan de acteurs ligt het niet, hun spel is overtuigend en leidt zeker niet af van het verhaal.

Regisseuse Jennifer Yuh Nelson, die bijvoorbeeld ook Kung Fu Panda 2 regisseerde, kan niet veel laten zien bij The Darkest Minds, waar de studio keuzes heeft gemaakt die suggereren dat men niet verwacht dat de kijker zijn aandacht lang genoeg bij de film kan houden. Er wordt dan ook heel staccato gewerkt. Er zit geen ruimte tussen de verschillende scènes, waardoor je als kijker niet de kans hebt om iets op je in te laten werken. Gevolg hiervan is dat het verhaal geen moment blijft hangen. De clichés van een young adult verhaal zijn niet van de lucht en dat is soms wel jammer.

Een vergelijking met andere films in dit genre is dan ook snel gemaakt met bijvoorbeeld The Hunger Games als tegenhanger. Die zit wel veel beter in elkaar dan deze eerste film van The Darkest Minds trilogie. Daarentegen heb je ook behoorlijk slechtere films in dit genre en dus is The Darkest Minds een beetje een middenmoter. Het gegeven is interessant, de uitwerking had gewoon fijner kunnen zijn.

Wat wel weer heel tof is voor de mensen die de boeken hebben gelezen is dat een aantal scènes vrijwel letterlijk uit het boek komen. Die momenten herken je ook meteen, zoals de scène dat Ruby probeert haar moeder te overtuigen dat ze echt wel haar dochter is. Dat is natuurlijk te prijzen, want heel vaak wordt er zo hard van het boek afgeweken dat je het boek nauwelijks meer herkent in een film. Het nadeel is wel dat, door deze momenten vrij nauwkeurig uit te werken, andere scènes wat meer worden afgeraffeld en dat is nooit een goed idee.

De blu-ray is overigens rijkelijk voorzien van special features. Zo kom je meer te weten over de personages in de film en de wereld waarin zij leven. Dat deze extra’s misschien wat minder interessant zijn omdat de film helaas toch lichtelijk tegenvalt is jammer. Uiteindelijk is The Darkest Minds toch op zich best de moeite waard.

Doom Eternal - Xbox One
Doom Eternal - Xbox One
Score 5.0 van 5 sterren.
€18,-
Op voorraad. Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.