Recensie: The Equalizer 2

Samenvatting
The Equalizer 2 is al met al een vermakelijke actiefilm. Van het plot moet de film het niet per se hebben, maar bij de doorsnee actiefilm is dit ook niet het belangrijkste onderdeel. De film is vooral geschikt om lekker een ontspannen avondje te kijken met het verstand op nul en een snackje in de hand. Denzel Washington is weer als een vis in het water, en de film verrast zelfs bij tijd en wijle door wat humor erin te laten doorschemeren.
7

Vermakelijke popcorn-actiefilm

Ongeveer vier jaar na de release van het eerste deel verscheen afgelopen jaar The Equalizer 2. Ook nu zien we Denzel Washington in de hoofdrol als Robert McCall, een ‘gepensioneerde’ marinier / DIA-agent, die weer in actie komt nadat zijn goeie vriendin Susan Plummer vermoord wordt. Of nou ja, echt opnieuw in actie komen is ook niet helemaal van toepassing, want naast dit optreden hield hij zich al die tijd al bezig als een soort weldoener, waarbij hij mensen die hij in zijn dagelijks leven tegen komt anoniem helpt door met slechteriken af te rekenen. Kennelijk komt hij regelmatig mensen tegen die in en in slecht zijn, en komt het ook regelmatig voor dat mensen bijvoorbeeld exen hebben die hun kind ontvoeren en zich ook nog begeven in illegale kringen, maar dat daargelaten.

Dit is overigens ook niet de manier om een film als The Equalizer 2 te benaderen. Een lekkere actie-film leent zich immers niet per sé vanwege het goeie plot. Daar moet je het dus ook niet zoeken bij deze film, het is vooral een popcornactie die je op een ontspannen avondje met je verstand op nul moet gaan kijken. Desalniettemin is het plot ook niet vreselijk slecht; een klassiek wraakverhaal is, in combinatie met actie en met een weldoenende held in de hoofdrol, een perfect ingrediënt voor een film als deze. Daarnaast wordt de film ook een stuk sterker door de overtuigende acteurs die erin spelen.

McCall (DENZEL WASHINGTON, left) meets with an old friend York (PEDRO PASCAL) in Columbia Pictures’ THE EQUALIZER 2.

Overtuigende vertrouwde rollen

Denzel Washington zet hier weer een rol neer waar hij overduidelijk in thuis is en daarmee ook overtuigend overkomt. Als kijker kun je bijna niet anders dan sympathie voelen voor, en een band smeden met Robert McCall, de weduwnaar die in zijn vrije tijd mensen helpt en daarnaast ook strijdt voor een eerlijk en vredevol Amerika. Daarnaast zet Melissa Leo als Susan Plummer weer een prima rol neer net als in het eerste deel. Een nieuw gezicht in de verhaallijn is Pedro Pascal als Dave York. Dit is waar de film qua plot wel weer wat inlevert, want het verhaal leunt eigenlijk op het verleden tussen Dave York en Robert McCall die ‘destijds’ partners waren, terwijl er in het eerste deel nergens een Dave York voorkomt. Het kan natuurlijk prima dat zij partners waren in een tijd die in de eerste Equalizer niet aan bod is gekomen, deze suggestie wordt echter wel gewekt. Dit is een ‘smetje’ die je voor het plot maar voor lief moet nemen.

De rol die er naast die van Denzel Washington het meest uit springt is die van Ashton Sanders als Miles Whittaker. Oké, oké, Miles stelt wel enigszins een stereotype ‘ ’gangster-wannabe’ met de potentie om op het rechte pad een studie af te maken’ voor, maar de dynamiek tussen Ashton Sanders en Denzel Washington werkt erg goed, er popt af en toe humor op die een lach opwekt, en het duurt ook niet lang of je voelt zelf ook sympathie voor deze jongen. Het gaat misschien te ver om te zeggen dat deze dynamiek de film draagt, maar het draagt op zijn minst bij aan de kwaliteit en het vermaak van de film.

Miles (ASHTON SANDERS) finishes the wall as Robert McCall (DENZEL WASHINGTON) watches him n Columbia Pictures’ THE EQUALIZER 2.

Een regisseur goed op zijn plek

Onderaan de streep is The Equalizer 2 net zo vermakelijk als het eerste deel. Het is een vrij standaard actiefilm, met een niet al te sterk maar vermakelijk plot en een goeie dynamiek tussen de acteurs. Denzel Washington speelt een rol waar hij overduidelijk in thuis is en die daarmee geloofwaardig overkomt. Het is regisseur Antoine Fuqua weer gelukt een goeie actiefilm neer te zetten; dat ook hij hierin thuis is, is goed te merken. Met titels als The Equalizer, Training Day, Olympus Has Fallen en The Magnificent Seven heeft hij zich inmiddels wel bewezen als een degelijke regisseur, en hij kan The Equalizer 2 prima aan dit succesvolle rijtje toevoegen.

Stilleven
Stilleven
Score 4.5 van 5 sterren.
€12,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.