Recensie: The Incredibles 2

Samenvatting
The Incredibles 2 sluit naadloos aan op het eerste deel van deze toffe animatie. De makers eindigden veertien jaar geleden met een open einde, en de karakters hadden nog genoeg interessants in zich om er nog een tweede deel uit te slepen. Pixar en Disney hebben er met regisseur Brad Bird dus goed aan gedaan om dit tweede deel uit te brengen. De humor is nog net zo gelaagd en leuk, het verhaal is weer vermakelijk en ook de nieuwe personages zijn de moeite waard. Kortom: wie liefhebber of fan is van het eerste deel moet zeker deze vervolgfilm kijken!
8

Is het alweer veertien jaar geleden?!

Je zou het niet zeggen, maar The Incredibles kwam alweer veertien jaar geleden uit. Pixar Studios bracht hiermee (voor hen) een primeur uit: dit was de eerste computergestuurde animatiefilm met uitsluitend mensen in de hoofdrol. De film werd internationaal een groot succes met een opbrengst van ruim 630 miljoen dollar en twee Acadamy Awards. Hoewel de film ook erg leuk is voor de jonge kijkers (het superheldenthema is er immers een die zich uitermate goed leent voor de fantasie van kinderen), lijkt deze film ook gericht te zijn op volwassen kijkers. Er zitten een hoop lagen in bijvoorbeeld de humor, maar er zijn ook verwijzingen die alleen voor het volwassen publiek te begrijpen zijn. De eerste The Incredibles eindigde met een open eind: de Parr-familie zijn bij een atletiekevenement van Dash op het moment dat er een aanval wordt gepleegd door een nieuwe vijand: The Underminer.

En dit is precies waar, veertien jaar na dato, de tweede The Incredibles-film verder gaat. Op alle fronten wordt deze tweede film naadloos aangesloten op het eerste deel; het verhaal gaat een op een verder, de humor is nog altijd even leuk en gelaagd, en ook de sfeer is weer hetzelfde. Dit is een goeie zet; na het einde van deel één bleven liefhebbers van de film met een verlangen naar hoe dit verhaal verder zou gaan achter. Er was zeker nog genoeg uit het verhaal en de karakters te halen om hierop voort te borduren. Alle bekenden zien we weer terug: ouders Helen en Bob, de kinderen Dash, Violet en Jack-Jack. Ook Frozone zien we terug en de pittige hilarische mode-ontwerpster Edna.

Better Call Winston

Nieuwe stemmen (en de daarbij behorende rollen) dit keer zijn weggezet door Bob Oldenkirk en Catherine Keener, als broer en zus Winston en Evelyn Deavor. Zij willen er samen met Helen (Elastigirl) voor zorgen om, door middel van een publiciteitsstunt, superhelden weer in een positief daglicht te stellen. Dit zodat superhelden weer een legaal en volwaardig bestaan als burger te kunnen opbouwen. Intussen moet Bob (Mr. Incredible) hierdoor gedwongen een stap terugnemen, en aan de slag als huisvader. Deze switch is echt heel leuk gedaan, want Helen kan zich hierdoor ontplooien en op de voorgrond treden, terwijl Bob intussen worstelt met een keer niet in de schijnwerpers staan, maar daarentegen wel drie kinderen en een huishouden onderhouden.

Wat opvalt is de rol van Bob Oldenkirk. De meesten zullen hem kennen als Saul Goodman, de clandestiene advocaat in de serie Breaking Bad en later Better Call Saul. Niet alleen zijn stem is kenmerkend; de animators van zijn karakter hebben op een ludieke manier zijn maniertjes, gezichtsuitdrukkingen en bewegingen in zijn personage weten te stoppen. Als je de film kijkt, dan zie je hem er helemaal in terug, echt heel tof gedaan. Daarnaast is het erg leuk om Bob Parr te zien worstelen met zichzelf en zijn rol als huisvader. Violet is op en top puber, Dash komt met zijn observatieve vermogen ad rem en scherp uit de hoek en Jack-Jack’s superkrachten komen ook ineens aan het licht. Dit houdt Bob allemaal krampachtig geheim voor Helen om haar niet te verontrusten, maar vooral om zelf geen gezichtsverlies in zijn rol als huisvader te lijden.

Een derde deel: wel of niet?

Verder is het verhaal eigenlijk vrij standaard, het is er eentje die je wel kan verwachten bij een superhelden- en animatiefilm. Dit is helemaal niet erg, want deze films vragen ook niet om een verrassend of complex plot, maar zijn juist bedoeld als een goed staaltje vermaak voor heel het gezin. Voor de allerkleinsten zal deze film wat minder geschikt zijn, want waar het dat aangaat is het thema van zowel dit tweede als het eerste deel iets teveel gericht op een ouder publiek. The Incredibles 2 eindigt wederom met een open einde en hoewel een derde deel nog wel een optie kan zijn, kun je je wel afvragen of er uit de karakters nog genoeg valt te halen om een eventuele derde deel nog interessant te houden.

De Blu-Ray bevat een aantal extra’s waarvan er eentje erg leuk is om te zien. In de extra van Tante Edna zit nog een grappige scène waar Bob Parr met zijn zoontje Jack-Jack bij haar langsgaat, waarna zij een pakje voor hem gaat ontwerpen. Verder zijn de extra’s eigenlijk alleen leuk als je als volwassene meer wilt weten over het maken van de film en hoe een van de ontwerpers van de film tot dit werk is gekomen.

Nioh 2 - PS4
Nioh 2 - PS4
Score 4.1 van 5 sterren.
€14,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.