Recensie: The Man Who Killed Don Quixote

Summary
The Man Who Killed Don Quixote gaat over de beroemde filmmaker Toby die teruggaat naar het dorpje waar hij ooit een film maakte als afstudeerproject. Hij ontmoet daar weer de oude man die ooit Don Quichot speelde in zijn film, maar helaas is de man nogal veranderd. Hij heeft waanbeelden en denkt nu dat hij daadwerkelijk Don Quichot is en dat Toby zijn trouwe schildknecht is. Wat volgt is een absurd avontuur dat helaas niet altijd even best is. De film is dan ook vrij wisselend te noemen, met een relatief oké begin en een teleurstellend einde.
6

Films maken

Toby, gespeeld door Adam Driver, is een beroemde maar ietwat verwaande filmmaker die in Spanje bezig is met de opnames van zijn nieuwste film. Het filmen gaat echter nog niet helemaal goed en hij lijkt een gebrek te hebben aan inspiratie. Zijn briljante ideeën blijven een beetje uit. Dan stuit Toby opeens weer op de film die hij ooit als afstudeerproject maakte. Een ambitieus project waarbij hij de gewone inwoners van een dorpje gebruikte als acteurs. En laat dat dorpje nou vlakbij zijn.

Toby besluit dan ook om de drukke set te ontvluchten en een bezoek te brengen aan het kleine, bijna onbereikbare dorp in de heuvels. Hij gaat op zoek naar de oude man die ooit de hoofdrol speelde in zijn ‘Don Quixote’ en vindt hem ook, maar helaas in een andere staat dan hij verwacht had. De man (Jonathan Pryce) is namelijk in de waan dat hij nog steeds Don Quixote is en ziet in Toby zijn trouwe volgeling Sancho Panza. Samen belanden ze vervolgens in een totaal bizar avontuur waarin de meest vreemde dingen gebeuren.

Een lang traject

The Man Who Killed Don Quixote is een passieproject dat Terry Gilliam maar liefst 25 jaar lang van de grond probeerde te krijgen. Nu is het dan eindelijk gelukt, maar de vraag is natuurlijk of het ook het kijken waard is. Ooit begon Gilliam als het enige Amerikaanse lid van de oorspronkelijke Monty Python. Een soort humor die hij ook in deze film af en toe naar voren probeert te brengen, hoewel de film verder niet direct komisch te noemen is. Hoewel er verschillende genres aan deze film gehangen worden is het eigenlijk een echte tragikomedie.

Zoals we van Gilliam gewend zijn zit de film verder vol met fantasie en waanbeelden en dit zorgt voor de nodige absurde situaties. Situaties die soms wel leuk zijn of aangrijpend, maar helaas ook erg kunnen tegenvallen. Veel scènes lijken toch net wat te gemakzuchtig en dat terwijl er 25 jaar aan deze film gewerkt is. De verwachtingen liggen dan natuurlijk ook hoog, maar die worden helaas niet waargemaakt. In het begin lijkt de film nog best redelijk, soms wat wisselend, maar ook best boeiend. Naarmate de film vordert wordt deze echter steeds minder en het einde is uiteindelijk toch erg teleurstellend.

Goed en slecht

Wat wel goed is aan The Man Who Killed Don Quixote is dat deze redelijk trouw is aan het originele verhaal over Don Quichot. Dit verhaal is ondertussen al vier eeuwen oud en gaat over een man die denkt dat hij een ridder is en die zichzelf Don Quichot van La Mancha noemt. Hoewel de film natuurlijk in een nieuw jasje gestoken is, zijn veel situaties wel hetzelfde. Als je dus ooit het verhaal gelezen hebt, dat geschreven werd door Cervantes, dan is de film misschien toch wel leuk om te kijken.

Uiteindelijk is de film gewoon een beetje gemiddeld te noemen. Er zijn wat goede punten, zoals bijvoorbeeld de gelijkenis met het originele verhaal. Daarnaast doen ook de acteurs goed hun best en is de film soms aandoenlijk, aangrijpend, dramatisch of komisch te noemen. Maar de slechte punten zijn helaas ook iets te veel aanwezig. De karikaturen die naar voren komen, de soms te simpele scènes, het iets te lang doorgaan en het slechte einde zul je helaas niet snel vergeten.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.