Recensie: The Mummy

Summary
Waar de mogelijkheden er zeker waren, laat The Mummy de kijker toch met een gevoel achter dat hier meer in had gezeten. Kurtzman heeft ongetwijfeld goede bedoelingen gehad, maar het scenario, dat overigens is geschreven door 6 (!) verschillende scenaristen samen, blijkt gewoon geen ruimte te laten voor iets spectaculairs. Een betere uitwerking zou wel verdiend zijn geweest voor dit iconische monster uit de geschiedenis van de film.
5

Nick Morton is samen met zijn legercollega bezig met het zo lucratief mogelijk maken van zijn tour door schatten te stelen. Ze zijn hiervoor een aardig eindje afgedwaald van hun beoogde positie, wanneer ze zwaar onder vuur komen te liggen. Op het laatste moment komt een aangevraagde luchtaanval alsnog, waardoor bij puur toeval de tombe van de kwaadaardige Egyptische prinses Ahmanet wordt blootgelegd. Morton krijgt een standje van zijn leidinggevende, terwijl een dame waar hij onlangs een kaart van heeft gestolen ook ten tonele verschijnt. Morton moet samen met zijn partner deze jongedame vergezellen bij het afdalen naar deze tombe. Dat is het begin van een hele bak ellende.

The Mummy is de eerste film in het zogenaamde Dark Universe die is uitgebracht. De makers hebben grootse plannen en meerdere grote namen binnengehaald om deze reeks films te gaan maken. Je leest het goed: reeks. Men is namelijk van plan bij Universal om meerdere legendarische film monsters een wederopstanding te laten doormaken. Een voorbeeldje daarvan zie je al in The Mummy, waar niet alleen de befaamde mummie van stal wordt gehaald, maar Russel Crowe ook Dr. Jeckyll neerzet. Andere grote namen die men heeft aangetrokken zijn Dwayne Johnson en Angelina Jolie. Het is zeer aannemelijk dat men van plan is om monsters als Frankenstein en Dracula weer acte de présence te laten geven.

Waar we de eerdere Mummy-reeks kennen met Brendan Fraser in de hoofdrol, krijgen we nu de toch wel veel bekendere Tom Cruise die de rol van Nick Morton vertolkt. Het is lijkt de hele film alsof je naar een soort Mission Impossible zit te kijken, maar je weet dat het dat niet is. Cruise doet niets anders dan in die films namelijk. Hij probeert af en toe wel wat grappigs, maar daarin is Fraser toch echt beter. Het doel van deze nieuwe Mummy is dan ook om duisterder te zijn, het is tenslotte onderdeel van het Dark Universe van Universal. Echt heel duister wordt het echter niet.

Sofia Boutella, die de rol van prinses Ahmanet speelt is dan beter op haar plek. Als kwaadaardige prinses mag ze dan ook zo’n beetje alle registers openzetten en dat moet leuk zijn om te doen. Toch is ook haar rol niet angstaanjagend genoeg. De film leunt heel zwaar op CGI en dat soort visuele hoogstandjes. Die zien er ook prima uit, maar het valt wel heel erg op dat ze daar ook heel trots op zijn. Zoals de scène waarin de ogen van prinses Ahmanet zich verdubbelen, waar ze heel duidelijk de tijd voor nemen om dat te laten zien.

Alex Kurtzman regisseerde deze nieuwe Mummy-film en laat de kijker achter met de nodige vraagtekens. Er wordt tenslotte nergens uitleg gegeven over dit nieuwe Dark Universe-gebeuren wat er aan zit te komen. Waarom zit Dr. Jeckyll bijvoorbeeld in deze film en wat heeft hij überhaupt te maken met onze mummie? Het zijn vragen waar je nooit uitleg van krijgt en waardoor je het gevoel hebt dat je naar een film zit te kijken die niet compleet is. Er mist gewoon iets. De nadruk ligt in ieder geval duidelijk op actie en nog niet op horror, wat je bij deze iconische monsters wel verwacht. Uitzondering daarop zijn de scènes waarin Ahmanet nog echt een mummie is en ze een aantal doden weer tot leven wekt.

The Mummy biedt de makers echt de kans tot een hele duistere uitvoering, maar de makers hebben besloten een beetje ‘halve bak’ te gaan. Het is vlees nog vis en daardoor blijft de kijker met een heel onbevredigd gevoel achter. Van een cast met Tom Cruise, Sofia Boutella en Russel Crowe verwacht je ook gewoon best wel wat en daar wordt je bitter in teleurgesteld. Russel Crowe doet nog wel hard zijn best, maar zijn personage is simpelweg niet belangrijk genoeg om de film de goede kant op te trekken.

Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.