Recensie: The Mummy

Samenvatting
The Mummy is het begin van Universal's Dark Universe en het smaakt nu al naar meer. Hopelijk wel met meer inhoud voor de personages, want deze voelen in The Mummy leeg aan. Daardoor biedt het geen uitgediept verhaal. Gelukkig maakt men het veelal goed met de actie die wordt afgewisseld met humor en jumpscares. Daarmee kunnen we concluderen dat deze versie van The Mummy een stuk donkerder is dan The Mummy uit 1999. Nu afwachten tot Bride of Frankenstein in de bioscoop draait en wat de toekomst ons gaat brengen in Universal's Dark Universe.
7.5

Een prinses uit het oude Egypte wordt wakker in haar graftombe, die diep begraven ligt in de woestijn. Ze is vastberaden om op een gruwelijke manier wraak te nemen en wil met haar duistere krachten over de wereld heersen. The Mummy brengt je van de verlaten zandvlaktes in het Midden Oosten naar ondergrondse labyrinten in het hedendaagse Londen.

Universal Pictures heeft, net als Marvel, een geheel eigen universum. Zij zijn hiermee begonnen in 1923 met The Hunchback of Notre Dame. Dit universum wordt ook wel Universal Monsters of Universal Horror genoemd. In dit universum vinden films plaats zoals ‘Van Hellsing’ en de Dracula films. In 1999 is men begonnen met The Mummy met in de hoofdrol Brendan Fraser en Rachel Weisz. Universal Pictures heeft inmiddels bekend gemaakt dat zij het universum van Universal Monsters/Universal Horror wil gaan uitbreiden met een nieuw universum: Dark Universe. The Mummy is het eerste deel dat in dit universum moet verschijnen. Inmiddels is een tweede film in dit universum ook al aangekondigd, namelijk Bride of Frankenstein. Er komen nog acht andere films uit in Dark Universe. Voor nu richten wij ons vooral op The Mummy met Alex Kurtzman als regisseur.

Alex Kurtzman is zeker geen onbekende in het vak. Hij heeft meerdere films op zijn naam staan als regisseur of als mede-schrijver. In 2006 schreef hij mee aan het verhaal van Mission Impossible III en een jaar later voor Transformers. Als regisseur heeft hij meegewerkt aan de series Hercules: The Legendary Journeys en Xena: The Warrior Princess. Op filmgebied nam hij de regie op zich van Now You See Me en Ender’s Game. Voor nu lijkt hij zich vooral te richten op Dark Universe omdat hij ook de regie op zich neemt voor de films van The Invisible Man en Van Helsing die nog geen datum hebben. Al snel kwam Tom Cruise in beeld om de hoofdrol op zich te nemen voor The Mummy. In 1999 werd hij ook gevraagd voor de rol, maar heeft hij deze geweigerd waardoor Brendan Fraser de rol op zich nam.

the-mummy_st_17_jpg_sd-high_-universal-picturesIn The Mummy zijn Nick Morton en Chris Vail op een zogenaamde verkenningstocht in Irak voor het Amerikaans leger.. De ware reden dat zij daar zijn is dat zij op zoek zijn naar schatten om te willen doorverkopen op de zwarte markt. Het gaat gruwelijk mis en ze worden op het nippertje gered door een luchtaanval dat een gat in de grond veroorzaakt. Hiermee wordt het graf van prinses Ahmanet blootgelegd. Haar tombe wordt meegenomen richting Engeland en daar gaat het gruwelijk mis. Het vliegtuig stort neer met Nick Morton aan boord en deze komt te overlijden, of toch niet? Hij komt weer terug tot leven omdat hij vervloekt is door prinses Ahmanet. Hij blijkt de uitverkorene te zijn om de god van de dood, Set, te laten herrijzen in zijn menselijk lichaam. Nick Morton moet samen met onderzoekster Jenny Halsey uit de handen van Ahmanet en haar leger van ondode te blijven. En dat allemaal in hartje London.

Zoals gezegd is de hoofdrol voor Tom Cruise weggelegd als Nick Morton. Het is een verademing om Tom Cruise ook eens te zien als een acteur die ook rollen kan spelen waarbij humor een grote rol speelt. Toch komt het af en toe eerder vervelend over dan dat het daadwerkelijk leuk is. Zijn rol wordt vooral versterkt door die van zijn tegenspeelster, Jenny Halsey, gespeeld door Annabelle Wallis. De laatste jaren speelt zij steeds grotere rollen, onlangs nog in King Arthur: Legend of the Sword. Mensen kunnen haar ook kennen als Jane Seymour in The Tudors. In al het geweld en de actievolle scenes is zij een aanwinst als het gaat om de kalme momenten. Vechten als Tom Cruise zit er voor haar niet in, maar zij zorgt er wel voor dat je als kijker meegenomen wordt in het verhaal en wat haar rol daar in is. Uiteraard moeten beide wel iemand hebben om tegen te strijden en daarom vertolkt Sofia Boutella de rol van prinses Ahmanet. Ondanks dat zij weinig tekst heeft, weet zij de prinses fenomenaal neer te zetten. Dit komt mede ook door de CGI die ervoor zorgt dat zij angstaanjagend overkomt. Het is vooral haar doen en laten wat zo overtuigend is. Onnodig is de toevoeging van Russell Crowe aan de film. Hij vertolkt de rol van Dr. Henry Jykell die aan het hoofd staat van een geheime organisatie die zich bezig houdt met het occulte. Naast The Mummy zal hij de rol van Jykell ook vertolken in de andere films in Universal’s Dark Universe.

the-mummy_st_26_jpg_sd-low_-universal-picturesHet is erg makkelijk om The Mummy uit 1999 en de meest recente versie met elkaar te vergelijken. The Mummy uit 1999 was vooral hilarisch bedoeld en die trend wordt doorgezet in deze versie. Wel is ervoor gekozen om meer horrorelementen toe te voegen aan het verhaal. Zo zijn er geregeld jumpscares aanwezig, toch voelen deze na een tijdje wel voorspelbaar aan. Als kijker blijf je wel de gehele film geboeid kijken. Dit komt omdat de film je echt meeneemt in een achtbaanrit dat geen enkel moment stil komt te staan. De hoofdrolspelers blijven van het ene actievolle moment in de ander vallen. Er wordt van alles uit de kast getrokken om het maar zo goed mogelijk in beeld te brengen. Het gevaar hierin is wel dat het ervoor zorgt dat het verhaal niet goed aan bod komt. De achtergrond van de personages, met uitzondering van prinses Ahmanet, komt niet aan de orde. Hun geschiedenis en wat ze bij elkaar brengt is erg wazig. En dat is erg jammer, zeker met het oog op Universal’s Dark Universe. Daar had dus zeker meer ingezeten.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.