Recensie: The Nun

Summary
The Nun had best een goede horror kunnen zijn want de geschikte sfeer en alle elementen zijn aanwezig. Het idee dat een demon bezit heeft genomen van een non geeft ook een originele invalshoek. Het is dan ook jammer dat de film veel te voorspelbaar is, en dat er gekozen is voor goedkope jump scares in plaats van subtiel opgebouwde spanning die deze film veel sterker zouden hebben kunnen maken. Al met al is The Nun zeker geen slechte film, maar er wordt helaas geen gebruik gemaakt van de potentie die het concept biedt.
5

In het Roemenië van 1952 pleegt een non zelfmoord zonder duidelijke reden. Wanneer de dood niet verklaart kan worden, stuurt het Vaticaan priester Burke samen met zuster Irene, die haar geloften nog niet heeft afgegeven, naar de in de bossen verscholen abdij om het overlijden te onderzoeken. Beiden hebben hun eigen redenen om geselecteerd te zijn. Al snel leggen ze contact met Frenchie, een Frans-Canadese jongen die de dode non heeft gevonden. Het duurt niet lang voor hun onderzoek grimmiger en grimmiger wordt. In en rond het klooster bevindt zich namelijk de kwaadaardige Valak.

Knipoog van Creation

The Nun gaat verder in het universum dat gecreëerd werd in de verschillende Conjuring films van James Wan. Daar zijn veel fans uit voort gekomen en dus zien de filmmaatschappijen hun kans schoon om meerdere vervolgen en spin-offs te maken. Dat is niet anders met The Nun die duidelijk knipoogt naar The Conjuring 2 en Annabelle: Creation, waarin dezelfde demon naar voren kwam. Die knipoog is best wel leuk natuurlijk voor de fans die dat vrij snel zullen herkennen. De film is echter niet geregisseerd door Wan in dit geval, maar door Corin Hardy.

Voorspelbare maar prachtige beelden

Een issue waar The Nun vooral door geplaagd wordt, is voorspelbaarheid. De film op zichzelf is best onderhoudend, maar er is geen moment in de hele film te vinden dat verrassend overkomt. Waar James Wan er voor koos om de spanning op te bouwen en niet te veel te leunen op voorspelbare jump scares, doet Hardy precies het tegenovergestelde. Dat is heel jammer, want die enorme geluidsboosts en jump scares halen precies het unieke van die eerdere films er weer uit.

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel voor de kijker, want er zitten werkelijk schitterende shots in de film. Met als mooi voorbeeld een prachtig verlicht shot waarin Frenchie samen met Burke en Irene op zijn kar door de bossen rijdt en het licht op prachtige wijze door de bomen schijnt. Ook in andere, meer duistere shots is te zien dat deze maker in ieder geval weet hoe een sterke angstaanjagende sfeer kan worden neergezet. Dat is dus wel prima, alleen zet Hardy hier net even te veel op in.

Het acteerwerk in The Nun is ook gewoon van een prima niveau, alleen is het zo jammer dat het verhaal veel te dun is om daar wat mee te doen. Af en toe zie je ook wel een grapje erin verwerkt en wat spannende momenten. Een van de meest spannende momenten is wanneer Frenchie tussen een aantal nonnen door moet lopen die stil staan. Die scène doet wat denken aan een scène uit Silent Hill van een aantal jaren geleden waarbij iets vergelijkbaars werd gedaan.

Het beeld van deze blu-ray is haarscherp, wat we ook wel mogen verwachten natuurlijk. Daarnaast staan er een aantal extra’s op die bijvoorbeeld meer vertellen over het universum van The Conjuring dat ook in deze film weer wordt gebruikt, maar natuurlijk ook Deleted Scenes. Niets wereldschokkends, maar leuk om een keer te kijken.

Justice Leag Tp Vol 7 Darkseid War Prt 1
Justice Leag Tp Vol 7 Darkseid War Prt 1
Darkseid War Part 1
Score 5.0 van 5 sterren.
€19,80
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.