Recensie: The Quake (Skjelvet)

Samenvatting
The Quake is het vervolg op de eerder verschenen rampenfilm The Wave. Hoofdpersonage Kristian keert weer terug en probeert ditmaal om iedereen te waarschuwen voor een heftige aardbeving. Zullen de mensen dit keer wel naar hem luisteren? En lukt het hem ook deze keer weer om zijn familie in veiligheid te brengen? The Quake heeft een goede opbouw en is erg spannend, toch kent deze ook wel wat minpuntjes.
7

Noorse rampen

Noorwegen is natuurlijk een prachtig land, maar ook zeker niet ongevaarlijk, zo blijkt. Zo kwam in 2016 de film The Wave (Bølgen) uit. In deze film zien we hoe geoloog Kristian probeert te waarschuwen voor een enorme ramp. Hij vermoedt dat er een enorm stuk rots de Geirangerfjord in zal vallen die een gigantische tsunami zal veroorzaken van wel 80 meter hoog. Deze tsunami zal logischerwijs het dorp Geiranger compleet verwoesten. Natuurlijk geloofd niemand hem in eerst instantie, maar al gauw blijkt dat zijn voorspelling maar al te waar is. 

The Quake is nu de volgende ramp die zich aandient in Noorwegen. Noorwegen is een land dat veel aardbevingen kent, maar geen van allen zijn ze echt erg noemenswaardig. Nu lijkt het er echter op dat de kleine aardbevinkjes langzaamaan aan het opbouwen zijn naar iets groots. Iets zo groots dat misschien wel heel Oslo verwoest kan worden. En wie is dan de man die wederom iedereen probeert te waarschuwen? Natuurlijk, het is weer Kristian. Zal er dit keer iemand naar hem luisteren en zullen er op tijd maatregelen genomen worden?

De personages

The Quake is dus het vervolg op de eerder verschenen film The Wave en er zijn dan ook een heel aantal dezelfde personen terug te zien. De gezinssituatie van hoofdpersoon Kristian is ondertussen veranderd. Hij kampt met psychische problemen sinds de vorige ramp en dit heeft ervoor gezorgd dat hij alleen in Geiranger woont terwijl zijn vrouw en kinderen tegenwoordig in Oslo wonen. Hoewel Kristian zijn huis liever niet verlaat, zorgt de onverwachtse dood van een collega ervoor dat hij toch op pad moet. Hij heeft namelijk het vermoeden dat deze dood wel eens een voorbode zou kunnen zijn voor meer.

De terugkerende personages worden door dezelfde personen vertolkt en dus zien we Kristoffer Joner weer in de hoofdrol als Kristian en speelt Ane Dahl Torp weer zijn vrouw Idun. Hun acteerwerk is solide en dat geldt eigenlijk voor de hele cast. De belangrijkste nieuwkomer deze film is Kathrine Thorborg Johansen. Zij speelt Marit, de dochter van de overleden collega. Samen met Kristian gaat ze op onderzoek uit en komt ze natuurlijk midden in de ramp terecht. Ze is een welkome toevoeging aan de cast, met goed acteerwerk en een verrassende rol.

Spanning

Net als het eerste deel is ook The Quake weer goed spannend en dit komt vooral doordat deze spanning zo langzaam wordt opgebouwd. In het begin is de film rustig en zouden sommige deze misschien zelfs saai noemen, maar zoals ze dat zo goed kunnen in Scandinavië zorgt dit er des te meer voor dat je er langzaam ingezogen wordt. Als de bom barst, of eigenlijk als de aardbeving begint, zit je uiteindelijk dan ook op het puntje van je stoel. Actie, drama, alles is overweldigend en zorgt voor één van de betere rampenfilms. De grootste minpuntjes? Dat zijn vooral wat scènes op het einde die bijvoorbeeld opeens afgekapt lijken te worden. Zo hangt er iemand aan een gebouw en zo staat diezelfde persoon weer binnen. Hoe is die persoon binnengekomen?

In een recensie over een vervolgfilm ga je het al gauw hebben over de eerste film en vergelijkingen trekken. Dat is iets dat bij deze films ook zeker goed te doen is want ze zijn ook bijna gelijk te noemen, behalve dat de ramp en de plaats veranderd zijn. Hoewel het zeker aan te raden is om eerst het eerste deel te kijken (ook omdat het gewoon een goede en spannende film is), is dat niet per sé nodig om dit tweede deel te snappen. Het enige wat je vooral mist is wat achtergrondinformatie over de personages, maar in korte beginstukjes krijg je daar wel iets van mee. Verder krijgen de personages sowieso misschien niet echt de diepgang die ze verdienen. Ondanks dat de film dus wel wat minpuntjes kent, is deze toch vermakelijke en vooral erg spannend. Zeker een aanrader voor liefhebbers van Scandinavische spanning en/of rampenfilms.

Wave
Wave
Score 4.1 van 5 sterren.
€18,75
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.