Recensie: The resident – seizoen 1

Samenvatting
Conrad Hawkins is een briljante, idealistische jonge co-assistent in het ziekenhuis Chastain. Op een dag krijgt hij de net afgestudeerde Devon Pravesh onder zijn hoede. Conrad en Devon krijgen te maken met de goede en slechte kanten van het ziekenhuis én de moderne geneeskunde. Devon heeft een heel ander beeld van het werken in een ziekenhuis maar moet er samen met Conrad en verpleegster Nic Nevin het beste van maken. Leven en dood gaan hand in hand in deze serie terwijl Nic ook nog twijfelachtige praktijken ontdekt van één van de topartsen van het ziekenhuis.
8

Chastain Memorial Hospital. Dokter Conrad Hawkins (Matt Czuchry) krijgt de net afgestudeerde Devon Pravesh (Manish Dayal) onder zijn hoede. Devon, klaar voor zijn eerste dag, wordt gelijk voor de leeuwen gegooid als Conrad hem begeleidt tijdens zijn eerste dag. Ondertussen wordt duidelijk dat hoofdchirurg Randolph Bell (Bruce Greenwood) misschien maar beter niet meer kan opereren. Iets wat hij koste wat het kost wil verbloemen door de briljante chirurg in opleiding Mina Okafor (Shaunette Renée Wilson) voor zijn karretje te spannen. Conrad is echter niet op zijn achterhoofd gevallen en weet donders goed wat er aan de hand is. Weten hij, Devon en verpleegster Nic Nevin (Emily VanCamp) hun hoofd boven water te houden?

Amy Holden Jones

Wie? Toegegeven, het is geen hele bekende naam. De naam van haar man deed echter wel een belletje rinkelen: Michael Chapman. Amy heeft nog niet veel titels op haar naam staan en voor The resident (2018) dateert haar laatste werk uit 2014. Dat hoeft niet perse erg te zijn, ze lijkt immers een hit te pakken te hebben. The resident kent inmiddels al 37 afleveringen en is bezig met seizoen drie. Dat belooft dus veel goeds.

Matt Czuchry speelt Conrad Hawkins, een heerlijke rebelse arts die maar al te goed weet wat hij wel en niet kan maken. Fans van The Gilmore Girls zullen hem herkennen, daar vertolkte hij namelijk de rol van Logan Huntzberger. Mocht je die serie niet kennen dan is er geen man overboord, het blijft gewoon een leuke acteur om naar te kijken.
Emily VanCamp, verpleegster Nic Nevin, is goed gecast als de tegenhanger van Conrad. Hoewel het er in de serie een beetje dik bovenop ligt dat de twee een relatie hebben gehad, is het ook wel een leuk setje. Emily zal door de Marvel fans overigens herkent worden als Sharon Carter uit de Captain America films. Devon Pravesh wordt vertolkt door Manish Dayal. Hij is eigenlijk de enige acteur waarvan je in eerste instantie denkt dat hij net van de acteerschool komt. Niets blijkt minder waar, maar in tegenstelling tot Matt en Emily heeft hij nog geen echte ‘grote’ titels op zijn naam staan.

The resident – Screenshot IMDB

Het verhaal

Zoals elke ziekenhuisserie ontkom je er bij deze serie ook niet aan: er is drama en niet zo’n beetje ook. Elke aflevering begint standaard even rustig, dan is er hectiek en paniek en vervolgens wordt het weer wat rustiger. Dit patroon heb je na twee afleveringen wel door waardoor het allemaal een beetje voorspelbaar wordt. Je weet immers dat er wel weer paniek in de tent uitbreekt, maar het is de vraag wat er dit keer aan de hand is. De afleveringen hebben echter een aantal rode draden die het interessant maken om te blijven kijken. Zo wil je als kijker wel weten hoe Conrad de grillen van Randolph Bell aanpakt, wat er aan de hand is met de patiënten van Lane Hunter en hoe Conrad beide wil aanpakken.

De personages maken het ook leuk om naar te kijken en maken een groei door. Geen dramaserie zonder drama, maar het maakt de artsen in de serie ook menselijker. Door de praktijken in het Chastain Memorial Ziekenhuis zou je bijna gaan twijfelen aan het Nederlandse zorgstelsel, maar laten we wel wezen. Het is en blijft een serie die zich afspeelt in Amerika en daar is de zorg nu eenmaal anders geregeld dan hier. Neemt niet weg dat het interessant is om te zien. Als bonus leer je ook nog eens begrippen kennen waar je als leek anders nooit van zou hebben gehoord. Leuk én leerzaam, maar dan met een enorme bak popcorn op schoot. Het is trouwens niet alleen maar drama hoor, er zit ook de nodige humor in.

Mooie toevoeging voor de collectie

Is de hoes er één om in te lijsten? Nee, niet echt. De DVD’s zijn saai en simpel en er zijn niet veel extra’s. Sterker nog, het menu van de serie ziet eruit als de serie al jaren oud is. Onscherp, lichtelijk korrelig beeld en hetzelfde semi-opzwepende muziekje. Gelukkig zijn de afleveringen zelf wel gewoon in haarscherp beeld, dus laat je niet afleiden door het menu. Trouwens, zo’n menu is natuurlijk ook niet het belangrijkste.

Al met al is The resident zeker een aanrader. De afleveringen zitten weliswaar een beetje in een vast patroon, maar de onderliggende verhalen zijn spannend en maken nieuwsgierig naar de afloop. Het is altijd goed als je als kijker een bepaalde hekel krijgt aan personages. Dan zit én het verhaal goed in elkaar, én de acteur weet het goed over te brengen. Doordat humor wordt afgewisseld met drama is het een serie die zeker de moeite van het kijken waard is. Het is dan ook niet verrassend dat de serie inmiddels meer seizoenen telt dan alleen dit eerste seizoen. The resident lijkt in eerste instantie iets weg te hebben van House, een net zo’n koppige dokter, maar wijkt gelukkig toch af. Bij Grey’s Anatomy herkennen fans de toch wel grote laag romantiek. The resident heeft dat ook wel, maar dan met mate waardoor het niet vervelend wordt om naar te kijken. Fans van medische dramaseries kunnen deze serie zeker toevoegen aan hun collectie.

The resident – screenshot IMDB

Geschreven door
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.