Recensie: The Shallows

Samenvatting
The Shallows is een zeer vermakelijke film waarin Blake Lively het goed weet te doen als Nancy Adams die moet overleven. De film komt erg traag op gang en Nancy kent maar weinig diepgang. Toch blijf je als kijker op het puntje van je stoel of bank zitten omdat het gevecht tussen haar, het overleven en de haai erg intens is. The Shallows mag dan misschien geen kans maken op een Oscar, toch zal de film je zeker weten te vermaken tot het einde. Tel daar ook nog eens bij op dat je er best leuke, en vooral informatieve, bonusmateriaal bij krijgt.
7

Haaien, het zijn gevaarlijke beesten die op hun manier ook erg mooi kunnen zijn. Toch moet je niet met ze gezellig gaan zwemmen, want je kunt wel eens voor een maaltijd worden aanschouwd. Daar komt ook Nancy Adams achter als zij op minder dan 200 meter van de kust wordt aangevallen door een haai. Wat volgt is een gevecht om te overleven.

De Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra is verantwoordelijk voor The Shallows. Hij is zeker geen onbekende, want zo wist hij de spanning flink op te bouwen in House of Wax en Non-Stop. In Non-Stop wist hij de kijker tot het einde te boeien met een Liam Neeson die dacht dat hij gek werd. Ook is hij verantwoordelijk voor een aantal afleveringen van de serie The River. Al met al heeft hij dus wel de nodige bekende films op zijn naam staan. Nu staat hij echter voor een nog grotere uitdaging, namelijk het regisseren van een film waarbij eigenlijk maar één hoofdpersoon aanwezig is en dat op open water met een gevaarlijke haai.

In The Shallows heeft Nancy Adams het moeilijk met het verlies van haar moeder die is overleden aan kanker. Zij besluit daarom om het pad te gaan bewandelen van haar moeder en haar favoriete plekjes op de wereld te bezoeken. Dat brengt haar naar een prachtig strand in Mexico wat verborgen is voor het publiek. Echter wist haar moeder het te vinden en wilt Nancy er ook naartoe om te kunnen surfen. Wat een middag ontspannen surfen moet zijn eindigt al snel in een gevaarlijke situatie waarbij zij moet overleven. Per toeval zwemt er een haai in het water dat net een walrus heeft aangevallen. Gezien Nancy te dicht bij haar prooi komt, probeert de haai het te verdedigen en Nancy te verorberen als nagerecht.

The Shallows maakt een best wel tamelijke tamme start met Nancy die op het strand komt en vervolgens wat gaat surfen. In deze periode kom je eigenlijk maar weinig te weten over haar, behalve dat zij gestopt is met haar medische opleiding om zo in de voetsporen van haar moeder te kunnen treden. Zodra zij wordt aangevallen door de haai ga je als kijker pas echt op het puntje van je stoel zitten. Dit komt vooral omdat de film dan nog een uur duurt en het maar de vraag is hoe het gevecht van overleven op zee daadwerkelijk spannend kan zijn. Er zijn heel wat momenten waarbij je als kijker wel een gevoel hebt wat gaat komen en dat komt ook vaak uit. Daarmee is het verhaal zeker geen Oscarwaardig materiaal, maar is het gewoon heerlijk vermaak.

the-shallowsHet gevaar in The Shallows komt niet alleen van de haai, maar ook vanuit de actrice. Blake Lively speelt de rol van Nancy Adams en daarmee is zij de voornaamste actrice die je zult zien in de film. Er zijn wel een paar kleine bijrollen voor andere acteurs, echter draait het vooral om haar. Velen zullen haar misschien niet kennen, maar toch heeft zij al een indrukwekkende cv. Zo had zij de hoofdrol in de tienerserie Gossip Girl dat met zes seizoenen immens populair was. Dit was voor haar de springplank naar grotere rollen zoals in Green Lantern en uiteindelijk ook naast onze eigen Michiel Huisman in The Age of Adaline. In The Shallows moet zij het alleen doen en dat is zeker geen makkelijke opgave. Vooral omdat de haai in de film er in gemonteerd is met behulp van CGI en dan is er geen fysieke tegenspeler aanwezig. Het is dan puur vertrouwen op je kunnen als actrice en dat doet zij uitstekend. Geen enkel moment komt zij vervelend over. Het is alleen jammer dat haar personage maar weinig diepgang kent en dat de focus vooral ligt op het overleven.

De blu-ray versie kent de nodige extra’s die zeker wat toevoegen. Zo krijg je drie verwijderde scènes voorgeschoteld. Daarnaast wordt er ook stilgestaan in When Sharks Attack bij het verhaal van een overlevende. Hij vertelt over zijn aanvaring met een haai en hoe hij dat heeft weten te overleven. Verder krijg je ook een kijkje in hoe moeilijk het is om een film op te nemen die zich grotendeels op het water afspeelt. Ook hoe actrice Blake Lively het toch alleen moet doen zonder fysieke tegenspelers. Meest indrukwekkende is misschien wel How to Build a Shark, daarin wordt het proces weergeven van hoe de haai uiteindelijk tot stand is gekomen en wordt ingezet in de film. Ook de filmlocatie wordt besproken in Finding the Perfect Beach: Lord Howe Island. Al met al heb je voor ruim dertig minuten aan bonusmateriaal.

Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.