Recensie: The Shape of Water

Summary
The Shape of Water is een prachtfilm, maar het mist eigenlijk een ziel. Het draait om Eliza en haar band met het wezen, maar het wezen komt erg vlak over. Hawkins weet op een mooie wijze de rol van een zwijgzame Elisa te spelen. Je blijft ook geboeid bij haar vertolking van de rol. Helaas laat het verhaal wel de nodige steekjes vallen, mede door het gebrek aan ontwikkeling van een aantal personages. Het is ook maar de vraag of The Shape of Water tijdens de Oscars kan opboksen tegen films als Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Call Me By Your Name.
7

The Shape of Water

The Shape of Water speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in Amerika rond het jaar 1962. Elisa is is werkzaam in een verborgen en zwaarbeveiligd overheidslaboratorium. Zit lijdt een eenzaam, geïsoleerd leven, dat voor altijd verandert als zij en haar collega Zelda een geheim experiment ontdekken.

Guillermo del Toro is de schrijver en regisseur van The Shape of Water. Guillermo del Toro is een grote naam in Hollywood en hij heeft al meerdere succesvolle films en series op zijn naam staan als regisseur en als schrijver. Als schrijver was hij onder andere betrokken bij Hellboy en heeft hij drie boeken geschreven die hij later weer gebruikte voor de serie The Strain. Als regisseur heeft hij succes geboekt met Pan’s Labyrinth, een film waar hij meerdere awards mee heeft gewonnen. Dat probeert hij nu ook te doen met The Shape of Water, dat is genomineerd voor dertien Oscars, waaronder beste film en beste regie.

The Shape of Water gaat over schoonmaakster Elisa ten tijden van de Koude Oorlog. Tijdens de geboorte is er iets misgegaan waardoor ze niet kan praten. Ze maakt schoon in een overheidslaboratorium waar op een dag een gevaarlijk wezen wordt binnengebracht. Elisa krijgt een band met dit wezen en probeert hem te redden uit de handen van de meedogenloze overheidsmedewerker Richard Strickland. Zij wordt bijgestaan door haar beste vriend Giles en beste vriendin Zelda, die tevens haar collega is bij het schoonmaken.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Een uitgesproken cast

De hoofdrol wordt vertolkt door Sally Hawkins, zij speelt de rol van Elisa Esposito. Sally Hawkins gaat inmiddels al wat jaren mee in Hollywood en heeft mogen schitteren in Paddington en Godzilla. In 2014 is zij voor vele awards genomineerd door haar bijrol in Blue Jasmine. Nu vier jaar later is zij wederom genomineerd voor vele awards, maar dit keer voor haar hoofdrol in The Shape of Water. Ze doet het zeker niet onverdienstelijk. Haar personage kan niet praten en toch weet Hawkins haar personage overtuigend neer te zetten. Het voelt geen enkel moment saai aan om naar iemand te kijken die geen woord zegt. Naast Sally Hawkins zijn er nog een aantal interessante rollen te verdelen.

Richard Jenkins speelt de rol van Giles, haar beste vriend. Hij speelt een homoseksuele man die zijn weg probeert te vinden in de maatschappij. Ook staat hij Elisa bij bij het helpen bevrijden van het wezen, dat gespeeld wordt door Doug Jones. Hij heeft geen moeite om dit soort wezens te spelen, hij deed dit al eerder als Abe Sapien in Hellboy. Wel is zijn rol erg minimaal en je komt maar weinig te weten over zijn afkomst. Het enige dat je als kijker te weten komt is dat hij uit Mexico komt en dat hij daar als god gezien werd. Twee andere bijrollen in de film zijn die van Eliza’s beste vriendin Zelda, zij wordt gespeeld door Olivia Spencer. Zij pakt, net als Richard Jenkins, hiermee een nominatie voor Oscar voor beste bijrol in deze film. De andere bijrol is toch een belangrijke, die van Richard Strickland, gespeeld door Michael Shannon. Hij speelt de slechterik in dit verhaal en dat doet hij goed. Hij heeft ervaring met het spelen van slechteriken, want zo speelde hij eerder Zod in Man of Steel. Het is eigenlijk ook raar dat Jenkins voor zijn rol een Oscarnominatie in de wacht sleept, terwijl Shannon meer karakterontwikkeling doormaakt.

© 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved

Verhaal niet erg sterk

Hoe goed Hawkins ook de rol van Eliza speelt, toch mist de film een aantal belangrijke elementen. De personages maken maar weinig karakterontwikkeling door. Eliza kruipt wel meer uit haar schulp en Strickland begint steeds duisterder te worden. De andere personages komen erg vlak over, vooral het wezen waar het uiteindelijk om draait. Ook het verhaal komt soms erg rommelig over omdat er maar weinig aandacht is voor de kleine dingen. Het doel van het gevangen nemen van het wezen komt niet duidelijk naar voren en wat Eliza uiteindelijk beweegt om hem te bevrijden is ook twijfelachtig. Dit zijn toch punten die we van Del Toro niet gewend zijn, hij is immers een geweldige schrijver.

De angst
De angst
Score 4.0 van 5 sterren.
€24,98
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.