Recensie: The X-Files The Event Series

Summary
Het tiende seizoen van The X-Files is eigenlijk te kort, maar naar alle waarschijnlijkheid komt er een elfde seizoen aan. Op één aflevering na zijn alle afleveringen het kijken zeker waard. De chemie is bij de acteurs nog zeker aanwezig, maar het komt minder sterk over dan twaalf jaar geleden. Desondanks is het verhaal nog steeds belangrijk en krijg je weer voldoende mysterieuze zaken voorgeschoteld. De extra’s die de blu-ray telt zijn zeker het kijken waard. Vooral waarbij uitgelegd wordt hoe dit seizoen tot stand is gekomen en hoe men de overleden crewleden van weleer toch herdenken in de serie. Het is nu alleen wachten op het elfde seizoen, wat nog steeds niet officieel aan aangekondigd.
8

Van 1993 tot begin 2004 was de gehele wereld in de ban van The X-Files. Een FBI-serie waarbij de niet zo conventionele onderwerpen aan bod kwamen, namelijk het buitenaardse. De laatste aflevering werd op 20 januari 2004 uitgezonden. Nu twaalf jaar later komt toch, na wat teleurstellende films, een nieuw seizoen. Helaas fans, Fox Mulder en Dana Scully zijn maar te zien in zes afleveringen.

Het negende seizoen was voor vele de ideale finale, toch zijn er door de jaren heen heel wat vragen onbeantwoord gebleven zoals wat er met de zoon is gebeurd van Dana en Fox. Ook zijn er tijdens de verschillende films vragen onbeantwoord gebleven. Toch is men ervan overtuigd dat na zoveel jaar een nieuw seizoen de oplossing biedt, maar weet het dit ook te bieden? Is er nog wel ruimte voor The X-Files in medialand? Ja, is daar het antwoord op.

rs_1024x759-160126062017-1024-the-x-files-were-monster-3-ch_-012615-e1454431259192De serie speelt zich af in de hedendaagse wat ervoor zorgt dat de beide hoofdpersonen ook wat ouder geworden zijn en wat sceptischer. De band tussen Dana en Fox is nog steeds sterk en dat komt in deze zes afleveringen ook goed tot uiting. In de eerste aflevering worden beiden weer bij elkaar gebracht door een mysterieuze man die meer weet over buitenaardse wezens. Al gauw blijkt dat dit het begin is van een nieuwe reeks gebeurtenissen waarbij de X-Files weer een nieuwe leven ingeblazen wordt. Wat zo goed aan deze aflevering is, is dat men echt teruggaat naar de kern van The X-Files. Het onverklaarbare verklaarbaar proberen te maken. In de afleveringen die daarna volgen gaan we van het ene The X-Files-moment naar het andere. Toch zijn niet alle afleveringen even sterk. Zo is Mulder & Scully Meet the Were-Monster misschien wel de slechtste aflevering van dit seizoen. Dit komt vooral omdat Fox Mulder wordt neergezet als een klungelige agent, terwijl die zoveel meer kan. Daar tegenover staat dan wel weer dat andere afleveringen enorm goed in elkaar steken. Voor de trouwe fans zijn er zelfs fragmenten die herkenbaar zijn, ook oude bekenden komen weer terug. De laatste aflevering van het seizoen grijpt weer terug naar de eerste aflevering van dit seizoen en heeft een open einde waardoor een elfde seizoen er toch wel aan komt.

David Duchovny en Gillian Anderson blijven toch de meest bekende gezichten van de show. Zonder hen is The X-Files eigenlijk niets. Na al die jaren is de chemie tussen beide nog steeds voelbaar. Toch moeten beide wat inleveren op acteerprestaties. De altijd zo sceptische Dana is niet meer zo sceptisch als voorheen, die rol lijkt nu weggelegd voor Fox. Je ziet dat deze rollen niet echt weggelegd zijn voor hen en je vraagt je dan ook af wanneer zij weer in hun eigen rol gaan vallen. Toch zijn er ook nog twee noemenswaardige rollen die genoemd moeten worden. Robbie Amell en Lauren Ambrose komen in de laatste twee afleveringen in beeld als de jongere versies van Fox en Dana. Hij speelt de rol van FBI-agent Miller en zij de rol van FBI-agente Einstein. Beide vertonen precies de trekjes die Fox en Dana op het begin vertoonde van de serie. Voor de trouwe fans is dit zeker een herkenbaar moment en tovert zeker een glimlach op je gezicht.

robbie-amell-laruen-ambrose-and-gillian-anderson-in-the-x-files-season-10-episode-6De Blu-ray-versie die is gebruikt voor deze recensie bevat veel extra’s. Zo staan er de bekende extra’s op zoals ongebruikt videomateriaal en een blooper reel. Uiteraard is er vanuit de maker extra commentaar bij de afleveringen. Toch zijn er twee extra’s die je meer bieden en inzicht geven in de laatste twaalf jaar. Zo is er een extra van bijna vijftig minuten die je meeneemt in het maken van de eerste en laatste aflevering. De tweede extra duurt bijna anderhalf uur en neemt je mee in de ontwikkeling van het tiende seizoen. Een leuk feitje is dat in de afleveringen veel vermeldingen zijn verwerkt naar crewleden die overleden zijn. Een ander uniek moment is het moment waarin Gillian Anderson uitlegt over haar zwangerschap tijdens het zesde seizoen, en dat haar dochter nu jaren later heeft meegewerkt aan dit seizoen. Al met al ben je nog wel even zoet met het kijken van deze extra’s.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.