Recensie: Tolkien

Samenvatting
Tolkien is een lieve film geworden die eer probeert te doen aan het leven van deze legendarische schrijver. Hoult zet zijn personage op een zeer mooie en natuurgetrouwe wijze neer, waardoor je het als kijker echt kunt geloven. Wel is het jammer dat de Eerste Wereldoorlog in het verhaal een beetje te veel geromantiseerd wordt, maar dat is waarschijnlijk ook een persoonlijk gevoel. Wat misschien nog wel een leuk verschil is om even te noemen is de manier waarop Tolkien op het iconische eerste zinnetje van De Hobbit kwam. In het echt was dit namelijk bij het nakijken van een proefschrift van een van zijn leerlingen. Die had een lege pagina, waarschijnlijk omdat de vraag even te moeilijk was, waarop Tolkien besloot er zelf wat op te zetten. Dat werd het zinnetje "In a hole in the ground, there lived a Hobbit."
7.5

Voorliefde

John Ronald Reuel Tolkien krijgt van zijn moeder Mabel al snel een voorliefde voor talen en legendes mee. Als jonge jongen krijgt hij haar bedtijdverhalen, die ze vol overgave weet te vertellen, mee. Helaas voor hem komt zijn moeder veel te vroeg te overlijden. Priester, en vriend van de familie, Francis brengt hem en zijn jongere broer onder bij een een rijke vrouw in Birmingham. Daar gaat hij dan ook naar school op de King Edward’s School. Al snel maakt hij zijn eerste vrienden met wie hij samen een genootschap vormt. Ze noemen dit genootschap de T.C.B.S, wat staat voor de Tea Club and Barovian Society. Ook wordt John verliefd op de beeldschone Edith, die hem daarnaast ook nog eens uitdaagt om meer te doen met de taal dan het slechts mooi te laten klinken.

Niet goedgekeurd

Wanneer je een film maakt over een van de grootste schrijvers ooit en je krijgt niet de goedkeuring van de familie over het verhaal wat je gaat verfilmen, dan weet je dat het bitter lastig gaat worden om een goede film neer te zetten. Dat de familie de film al afkeurde zonder er ook maar iets van te hebben gezien geeft eigenlijk twee dingen aan. Het belangrijkste is dat er dus geen enkele input voor het verhaal van hun levens is gegeven door de directe nabestaanden. Het geeft ook aan dat de familie er waarschijnlijk hoe dan ook geen goed woord voor over zou hebben. Wat dan wel weer heel bewonderenswaardig is, is dat de makers behoorlijk getrouw zijn gebleven aan het werkelijk gebeurde verhaal, ook al pretendeert het nergens 100% accuraat te zijn.

Een mooi voorbeeld is de T.C.B.S. die opmerkelijk dicht bij de werkelijkheid komt. Ook in werkelijkheid bestond deze fellowship – zoals ze het ook zelf in de film een keer noemen – naast Tolkien uit Geoffrey Bache Smith, Christopher Wiseman en Robert Gibson. Dit waren de meest prominente leden, al zijn er hier en daar nog wat andere leden geweest. Dit viertal bleef tot 1916 in contact met elkaar tot de Eerste Wereldoorlog op tragische wijze inbreuk maakte op de fellowship. Alleen Tolkien en Wiseman overleefden de oorlog, terwijl Geoffrey helaas kwam te overlijden tijdens de Battle of the Somme. Hij schreef Tolkien ook net als in de film een afscheidsbrief.

Prachtige beelden

Wat Tolkien vooral is, is een prachtig geschoten film die diverse tijdlijnen door elkaar laat zien. In de oorlogstijd zie je Tolkien het zwaar hebben aan het front, waar hij op zoek is naar zijn vriend Geoffrey uit de fellowship. Met hemzelf gaat het ook niet al te best en tijdens de heftige momenten zien we zijn gedachten afdwalen naar wat Middle Earth zal worden. Visioenen van demonen en zelfs een balrog komen voorbij. Hierdoor ontstaat een beetje het gevaar dat de oorlog zelf gebagatelliseerd wordt en zelfs gezien wordt als de inspiratiebron voor Tolkien, terwijl het toch voornamelijk een regelrechte hel was. Het zal de gemiddelde kijker echter worst zijn of dit nu wel of niet de inspiratie voor Middle Earth vormde, mooi is het zeker wel.

Acteerwerk en regie

Nicholas Hoult speelt de jonge Tolkien op prachtige wijze. Je zou bijna vergeten dat je naar een acteur zit te kijken en dat dit niet echt Tolkien zelf is. Dat is echt een compliment op zichzelf, want het verhaal voelt daardoor heel natuurlijk. Hij wordt hierbij natuurlijk ook heel goed ondersteund. Lily Collins speelt de prachtige Edith Bratt, die zich net als Tolkien alleen voelt en mede daardoor enorm goed bij hem past. De liefde tussen die twee komt heel mooi in beeld, ondanks een aantal subtiele veranderingen ten opzichte van het echte verhaal.

Dome Karukoski weet werkelijk prachtige beelden neer te zetten voor de kijker, met originele camerastandpunten en bijzonder shots. Wat dan weer wel jammer is, is dat het verhaal soms wat traag kan aanvoelen. Dat lijkt een bewuste keuze te zijn geweest die vast niet voor iedereen even goed zal uitpakken. Tolkien heeft hierdoor wel de tijd om volledig de diepte in te gaan en dat merk je dan weer terug bij de uitwerking van details. Je kunt je als kijker verbinden met de wereld waarin Tolkien zich begeeft en dit zet de deur weer open voor het begrijpen van zijn visioenen.

Tolkien (Blu-ray)
Tolkien (Blu-ray)
De jeugdjaren van de visionaire schrijver J.R.R. Tolkien
Score 4.5 van 5 sterren.
€7,99
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.