Recensie: Tomb Raider

Summary
Tomb Raider is een heerlijke film met een duidelijk verhaal. Het is minder actievol dan de eerdere films, maar dat maakt deze reboot juist beter. Alicia Vikander zet een geloofwaardige Lara Croft neer en dat smaakt zeker naar meer. Het is alleen jammer dat zij veel ontwikkeling doormaakt in de film, terwijl het personage Lu Ren eigenlijk teleurstelt.
7.5

Tomb Raider

Lara Croft is de pittige, onafhankelijke dochter van een excentrieke avonturier die spoorloos verdween toen Lara nog een tiener was. Ze weigert de leiding te nemen over haar vaders imperium omdat ze haar eigen weg wil uitstippelen, maar ook omdat ze niet wil geloven dat hij dood is. Ondanks het feit dat iedereen haar aanraadt de feiten te accepteren en door te gaan met haar leven, besluit Lara het raadsel van zijn mysterieuze dood op te lossen. Lara laat alles en iedereen achter en gaat naar de laatst bekende bestemming van haar vader, een graftombe op een mythisch eiland ergens voor de kust van Japan. Als ze dit avontuur overleeft, zal ze naam maken als de Tomb Raider.

Het zal veel gamers en filmliefhebbers niet zijn ontgaan. Tomb Raider keert wederom terug op het witte doek. In 1996 kwam de eerste Tomb Raider-game uit en vijf jaar later werd het spel naar het witte doek gebracht in Lara Croft: Tomb Raider. Angelina Jolie speelde toen de hoofdrol en ondanks dat het geen ijzersterke film was, was het wel gewoon te pruimen. Het tweede deel was echter een flop en dat was ook het einde voor de filmreeks van Tomb Raider. Nu heel wat jaartjes later heeft Tomb Raider in de game-industrie een reboot gekregen in 2013 met een vervolg in 2015. Reden genoeg voor regisseur Roar Uthaug om ook de filmreeks te voorzien van een reboot, die lichtjes gebaseerd is op het spel uit 2013 en zijn opvolger. Geen makkelijke opgave, want voor Roar Uthaug is dit zijn eerste productie buiten Noorwegen. Kan hij voor de nieuwe frisse wind zorgen die de reeks nodig heeft?

Bekend verhaal

Voor wie het Tomb Raider-spel in 2013 heeft gespeeld, zal bekend zijn met het verhaal. Lara Croft ontvangt een puzzel van haar verdwenen vader en al snel blijkt dat hij een boodschap heeft achtergelaten voor haar. Zij ontdekt een kant van haar vader waarbij hij onderzoek deed naar de mythe rond Himiko. Hij heeft een videoboodschap achtergelaten waar hij zijn dochter oproept om alles te verbranden. Deze trekt zich er niets van aan en besluit om zijn onderzoek te volgen naar het Japanse eiland Yamatai. Zij is echter niet alleen op dit eiland, de Order van Trinity is ook aanwezig en op zoek naar Himiko. Dit verhaal lijkt dus veel op dat van het spel, met als uitzondering dat de Order van Trinity niet in het spel voorkwam, maar wel in het tweede deel. In het spel was Lara niet op zoek naar haar vader, maar was ze zelf nieuwsgierig naar Himiko. In de film moet Lara proberen om uit de handen te blijven van de Order van Trinity en het geheim te ontrafelen van Himiko.

In tegenstelling tot het spel begint de film een stuk rustiger. We zien een jonge Lara Croft die het moet stellen zonder veel geld. Ze doet wat klusjes om toch aan het geld te komen. Uiteindelijk gaat het allemaal naar dat moment dat zij bekend komt te staan als de held uit Tomb Raider. Ze is jong en moet dus nog veel ontdekken over haarzelf. Dat maakt de film gelijk een stuk aantrekkelijker dan de films met Angelina Jolie. Geen overdreven strakke pakjes en enorme borsten, maar een jonge meid die op zoek is naar de waarheid rond de verdwijning van haar vader. Het verhaal heeft een rustige opbouw en neemt ons ook mee in de zoektocht. Er is ruimte voor een aantal actievolle momenten en ook het puzzelen is een onderdeel van het verhaal. Al met al heeft het een degelijk verhaal en blijft het tot aan het einde erg spannend. Toch zijn er ook een aantal dingen die beter uitgewerkt hadden mogen worden.

Frisse cast

De rol van Lara Croft wordt gespeeld door Alicia Vikander, die eerder speelde in Ex Machina en een Oscar won voor haar rol in The Danish Girl. Haar jeugdigheid zorgt voor de frisse wind die de serie nodig heeft en daarmee toont zij ook veel gelijkenis met de Lara Croft uit het spel. Het is een fragiele meid die wel haar mannetje staat. De vechtersmentaliteit komt echt naar boven en het is dan ook prettig om haar rond te zien rennen als Lara Croft. Dominic West speelt de rol van dr. Richard Croft, de vader van Lara. Hij komt geregeld in beeld als het gaat om herinneringen aan hem. Lara wordt deels bijgestaan door Lu Ren, gespeeld door Daniel Wu. Wat zo jammer is, is dat zijn personage maar weinig ontwikkeling doormaakt in de film. Je zou denken dat er ook aandacht zou zijn voor zijn rol, omdat hij de hoofdpersoon bijstaat. Dit is zeker niet het geval en daarmee een gemiste kans. Uiteraard moet er ook een slechterik aanwezig zijn en dat is in dit geval Mathias Vogel. Een lid van de Order van Trinity die Lara’s vader is gevolgd naar Yamatai om de schat van Himiko te krijgen voor zijn organisatie. Mathias wordt gespeeld door Walton Goggins. Hij is de ideale slechterik en weet zijn personage ook voortreffelijk neer te zetten.

The Favourite (Blu-ray)
The Favourite (Blu-ray)
Winnaar van een Academy Award
Score 4.1 van 5 sterren.
€11,99
Op voorraad. Voor 12:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.