Recensie: Under The Dome – Seizoen 3

Samenvatting
Het derde en laatste seizoen van het mysterieuze sciencefictiondrama Under The Dome is een waardige afsluiter. De rek begon er uit te gaan en ondanks het mooie open einde, is de serie op het juiste moment gestopt. Oude bekenden als Barbie, Big Jim en Julia keren weer terug, en ook zijn er nieuwe gezichten. Marg Helgenberger als Christine Price wakkert het mysterieuze aspect van de serie verder aan. Eindelijk krijgen we ook te maken met buitenaardse praktijken en wordt het mysterie eindelijk opgelost.
7

In het derde seizoen van Under The Dome komen we er eindelijk achter wie verantwoordelijk is voor de mysterieuze koepel, die het plaatsje Chester’s Mill al een paar weken van de buitenwereld scheidt. Na seizoen twee hoopten de inwoners van Chester’s Mill een uitweg gevonden te hebben, maar is dat ook het geval? Nieuwe personages zorgen voor nieuwe ontwikkelingen die de inwoners van het plaatsje verdeelt. Zal het Barbie, Julia en de anderen lukken om de koepel te ontvluchten?

De sciencefictionserie Under The Dome kent nu drie seizoenen en is gebaseerd op het boek van Stephen King. Echter werd al gedurende het eerste seizoen duidelijk dat de makers van de serie flink van het boek gingen afwijken. Waar in de eerste twee seizoenen de inwoners van Chester’s Mill kennis maakte met de mysterieuze koepel en zich staande moesten houden tegen diverse natuurrampen, bestaat het derde seizoen meer uit een gevecht tegen de verantwoordelijken van de koepel. De vertrouwde gezichten van het eerste uur zijn Dale ‘Barbie’ Barbara (Mike Vogel), Julia (Rachelle Lefevre), Big Jim (Dean Norris), James Rennie (Alexander Koch), Norrie (Mackenzie Lintz) en Joe (Colin Ford). Een deel van hen weet het op te nemen tegen het mysterie van de koepel, hierdoor vormen zich aparte samenwerkingsverbanden. De groep moet het opnemen tegen twee nieuwe personages. Marg Helgenberger (CSI) speelt de rol van Christine Price, een mysterieuze vrouw die zich voordoet als therapeut, en Kylie Bunbury kruipt in de rol van Eva Sinclair, een goede vriendin van Christine, maar die ook zo haar geheimen heeft. under the dome big christineMet de uitweg die aan het eind van seizoen twee werd gevonden, dachten de inwoners van Chester’s Mill verder te zijn gegaan met hun leven. Maar niets blijkt minder waar tijdens een nieuwe ontdekking. Roze cocoonen, een alternatieve realiteit, een rare smurrie (die de mensen verandert in volgzame, fluitende zombies), en iets wat van binnenin de mensen groeit. Eindelijk krijgen we in seizoen drie te maken met een buitenaards mysterie. In eerste instantie lijken alleen Julia en Big Jim zich staande te kunnen houden en het is aan deze twee types, die elkaar totaal niet liggen, om gezamenlijk een oplossing te vinden en zo de inwoners te redden. De samenwerking tussen Julia en Big Jim is zeer verfrissend. Ze zullen nooit vrienden worden, maar zo lang ze het zelfde doel hebben kunnen ze redelijk met elkaar overweg. Naarmate het seizoen vordert, wordt een aantal anderen emotioneel getriggerd en veranderen weer in hun normale zelf. De pubers Norrie en Joe spelen weer een grote rol in de ontwikkeling van de serie. De stemmingswisselingen van deze twee doen hun karakters ten goede en ze komen zodoende bij Julia en Big Jim terecht. Zonder al te veel te verklappen zijn de momenten waarop iemand een ander emotioneel probeert wakker te schudden, best indrukwekkend.

Er zijn dan ook zeker een paar momenten dat de serie je daadwerkelijk aangrijpt. Buiten die momenten om heb je niet echt veel feeling met de personages. Naarmate de serie vordert zijn er twee groepen: het Verzet en het Verwantschap. Junior James Rennie (Alexander Koch) is een leider in het Verwantschap, wat zijn karakter een stuk interessanter maakt. Hij heeft meer inbreng in het verhaal en is sterker dan voorheen. Rachelle Lefevres karakter Julia is onveranderd. Ze is nog steeds hevig verliefd op Barbie en zet alles op alles om achter de waarheid van de koepel en de geheimen van de nieuwe personages te komen. Dit maakt haar eigenlijk het meest vlakke persoon, aangezien de overige personages allemaal een zekere mate van verandering doormaken. Zelfs Big Jim laat dit seizoen een andere kant zien. Hij is nog steeds manipulatief, wat soms zelfs grappig is om te zien, omdat zijn acties zo voor de hand liggen. Daarnaast laat hij echter meer emoties zien. Zijn wil om te overleven, en de liefde voor zijn hond en toch ook voor zijn zoon Junior, is erg sterk. under the dome big jim en juliaEen andere organisatie die wel of niet gebaad is met de koepel is de net zo mysterieuze organisatie Aktaion. We leerden deze kennen in het vorige seizoen, maar naarmate het laatste seizoen vordert komen we steeds meer over hen te weten. Wie zij zijn, wat zij doen en nog belangrijker: wat hebben zij te maken met de koepel? Op een gegeven moment ziet de groep die zich sterk maakt tegen het buitenaardse mysterie genoodzaakt om met Aktaion samen te werken. Geheimen komen daardoor boven water en beetje bij beetje wordt er meer duidelijk. Eigenlijk is Under The Dome behoorlijk mysterieus, en dat is eigenlijk het enige waardoor je blijft kijken. De personages zijn niet interessant genoeg en soms worden er ook onlogische plannen in werking gezet; plannen die voor niemand goed zijn. De laatste twee afleveringen maken de serie nog wel wat spannender, maar welke uitkomst het ook heeft, je bent blij als de serie eindelijk is afgelopen. De serie is, ondanks het goede open einde, op het juiste moment gestopt. Er had qua verhaallijn een vierde seizoen in kunnen zitten, maar de rek was er na drie wel uit.

De blu-ray bestaat uit vier discs en op elke schijf is bonusmateriaal te vinden. De meeste extra’s staan op de vierde disc, waar dieper in wordt gegaan op het derde seizoen en de seizoensfinale.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.