Recensie: Underworld: Blood Wars

Summary
Underworld: Blood Wars is het minste deel van de vijf films. De rek is er nu toch echt uit aan het gaan en dat is voelbaar in het verhaal, maar ook in de effecten en afwezigheid van bloederige scenes. Aan Kate Beckinsale ligt het zeker niet, die doet het nog steeds goed na dertien jaar. Het ligt eerder aan het gebrek aan enthousiasme van verschillende acteurs. De extra’s op de blu-ray zijn dan wel weer interessant om te kijken, je moet alleen het enthousiasme van de mensen achter de schermen met een korreltje zout moet nemen.
4.5

Death Dealer-vampier Selene moet zich verweren tegen meedogenloze aanvallen van de lycan Clan-weerwolven en van de vampieren die haar bedrogen hebben. Met David en zijn vader Thomas aan haar zijde als enige bondgenoten, moet Selene kost wat kost de eeuwig voortdurende oorlog tussen de lycans en de vampieren tot een eind zien te brengen.

Underworld gaat al een tijdje mee in de filmindustrie en is inmiddels toe aan zijn vijfde deel. Voor Blood Wars is de hulp ingeroepen van kersverse regisseuse Anna Foerster. Dit is haar debuut als regisseur van een film. Zij heeft voorheen een aantal afleveringen van series geregisseerd en is bij grotere producties als 2012 en The Day After Tomorrow druk bezig geweest achter de schermen. Voor het script is gekozen voor Kyle Ward, die eerder verantwoordelijk was voor Machete Kills. Hij krijgt hulp van schrijver Cory Goodman die onder andere het script schreef voor The Last Witch hunter en Priest. Al met al een team dat niet erg veel grote projecten op hun naam heeft staan. Toch kunnen zij misschien wel voor die frisse wind zorgen in dit genre.

James Faulkner (left) and Theo James (right) star in Screen Gems' UNDERWORLD: BLOOD WARS.

In Underworld: Blood Wars is Selene op de vlucht voor de vampieren en de lycans. In het vorig deel, Awakening, was zij gevangen genomen en bleek zij een kind te hebben. Zij probeert haar dochter Eve zo goed mogelijk te beschermen door geen contact met haar te hebben. Echter, de lycans willen haar dochter vinden vanwege haar bloed omdat ze een hybride (half weerwolf, half vampier) is. Selene krijgt hulp van David en zijn vader Thomas. Samen weten zij de Eastern Coven te overtuigen om Selene terug te laten keren om een nieuwe generatie Death Dealers op te leiden tegen Marius, de meedogenloze leider van de lokale lycans. Er blijkt een interne strijd te zijn bij de vampieren en Selene staat er samen met David alleen voor.

Voor Blood Wars keert Kate Beckinsale weer terug in de rol van Selene. Opvallend is dat Kate Beckinsale er na dertien jaar nog steeds strak uitziet als vampier gekleed in latex. Ondanks het ouder worden levert zij absoluut niets in qua acteerprestatie. Wat wel opvalt is dat zij met haar rol meegroeit. Zij weet Selene voortreffelijk neer te zetten als een vampier die inmiddels alles heeft gezien en aan het einde van haar latijn is. Gelukkig wordt zij bijgestaan door een aantal oudgediende, zoals David, gespeeld door Theo James. David’s vader Thomas, wordt gespeeld door Charles Dance. Ook hij weet zijn rol voortreffelijk neer te zetten. Het is alleen spijtig dat hij maar een zeer beperkte rol heeft. Wat grotere rollen zijn weggelegd voor de lycan Marius, gespeeld door Tobias Menzies. Het is eigenlijk jammer om te zien dat hij zijn rol als slechterik niet beter weet neer te zetten. Hij komt vooral erg vlak over en er zit ook geen ontwikkeling in zijn personage. Dat is niet te zeggen over Lara Pulver, zij vertolkt de rol van Semira. Zij is de leider van de Eastern Coven en zij weet op een geniale wijze de boel te manipuleren. Je ziet het misschien wel aankomen, maar toch weet zij het voortreffelijk in beeld te brengen.

Bradley James; Theo JamesWaar het bij Blood Wars aan schort is vooral het verhaal. Met inmiddels een vijfde deel is de rek er toch wel uit inmiddels. De beginperiode van Underworld had ook niet een sterk verhaal, maar wist wel indruk te maken met de nodige technologische hoogstandjes. In Blood Wars voelt het verhaal op momenten aan als een zeer slechte soap. Een aantal momenten voelen zelfs voorspelbaar aan. Ook de technologische effecten zijn nu minder aanwezig en weten ook maar weinig indruk achter te laten. Volgens de makers is het een absoluut hoogstandje dat er zo’n honderd lycans in beeld veranderen naar weerwolven. Verder maken de gevechten ook maar weinig indruk omdat het veel minder bloederig is. Blood Wars gaat dan ook de boeken in als de minste van de vijf Underworld-films. Of deze ook deze positie weet te behouden is een raadsel. De makers achter Underworld hebben inmiddels aangegeven bezig te zijn met een zesde deel waarin Beckinsale weer terugkeert als Selene.

Ondanks dat het enthousiasme ontbreekt is er ook nog wel goed nieuws. De blu-ray die is gebruikt voor deze recensie kent vier leuke extra’s. Zo wordt er gekeken naar de evolutie van Selene door alle vijf films heen, ondanks dat zij in Rise of the Lycans een minimale rol had. Er wordt ook gekeken naar oudgediende van de franchise en de nieuwkomers in de reeks. Uiteraard kan ook het ontstaan van Blood Wars niet ontbreken. Met deze bonussen krijg je toch bijna een half uur extra materiaal boven de anderhalf uur dat de film duurt.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.