Recensie: Unfinished Business

Samenvatting
Al met al is Unfinished Business gewoon een ontzettende niet-grappige film die je prima links kan laten liggen. Er valt maar weinig te lachen en de grappige situaties die er zijn, worden niet echt benut. Het dramagehalte overheerst en dat terwijl deze film alleen het label komedie heeft. Dat de insteek van de film niet bijzonder origineel is hoeft geen probleem te zijn, maar helaas zijn de makers er niet in geslaagd om er een leuke film van te maken die van het begin tot het eind om te lachen is. De dvd is verder wel keurig in orde, maar voegt verder niets bijzonders toe aan de film.
5

Als Dan Trunkman besluit niet langer meer voor zijn huidige werkgever te willen werken, stelt hij zichzelf het doel om een eigen bedrijf op te richten dat uiteindelijk kan concurreren met het vele grotere kantoor waarvoor hij eerst werkte. Hij krijgt de kans om een hele belangrijke deal te sluiten in Europa en gaat daarom met zijn twee medewerkers op zakenreis. Eenmaal aangekomen gaat niet alles van een leien dakje en blijkt het toch niet eenvoudig om een geweldige deal binnen te halen.

Voor deze film zijn er een paar bekende namen opgetrommeld. Om te beginnen met Vince Vaughn, een veel geziene gezicht in komediefilms. Hij speelde onder andere in The Internship en Wedding Crashers. Voor Unfinished Business kruipt hij in de huid van Dan Trunkman, wat hij prima doet, maar echt veel humor draagt hij niet bij. Dat ligt meer aan het personage dan aan de acteur zelf, want als familieman mist Dan zijn gezin die hij achterlaat. Zijn zoon wordt erg gepest, maar ze hebben het geld niet om hem naar een privéschool te laten gaan. Dan’s drijfveer is dan ook om zijn bedrijf succesvol te laten worden zodat hij genoeg geld verdient om zijn gezin gelukkig te maken. Dat geeft deze film meer drama dan humor.

Unfinished Business PRESS HANDOUT FILM STILL IMAGE FOX

Zijn twee kompanen worden gespeeld door Tom Wilkinson en Dave Franco, nog twee bekende namen in de filmwereld. Wilkinson speelt een 67-jarige oversekste man die eigenlijk al een tijdje met pensioen had gekund, terwijl Franco eigenlijk nog veel te jong is voor de baan en geen enkele ervaring heeft. Kortom, niet een bepaald ideale groep om een belangrijke deal binnen te slepen. Erg origineel is dat natuurlijk ook niet, want er zijn al ontelbaar veel komedies die draaien om een ongelukkig samengestelde groep die samen op pad gaat. Dat is op zich helemaal niet erg, zolang de film alsnog gewoon grappig is en een redelijk goed verhaal heeft.

Helaas is dat niet het geval. Deze film verdient het label komedie eigenlijk niet, want hoewel er af en toe best een klein lachmomentje is, is het over het algemeen eerder een soort dramafilm. Alles gaat mis en dat leidt vervolgens niet tot hilarische situaties, maar tot gezever. Er zijn twee situaties waarin ze belanden die wat uitzonderlijker zijn dan de rest, maar ook die gaan niet ver genoeg om grappig te zijn. Zo belanden ze met z’n allen in een homobar en ontdekken ze de vreemde gebruiken daar op het toilet, maar verder dan een hand geven aan iemands jongeheer komt de humor hier niet.  Zo is dat eigenlijk met elke poging tot grappig zijn, want nergens gaat het ver genoeg om daadwerkelijk hilarisch te worden.

unfinishedBusiness_2

De verhouding grappen en drama is dan ook totaal niet in orde, want bij een komedie mag je toch zeker verwachten dat er continu wat te lachen valt. Gelukkig vindt de cast deze film zelf wel geweldig, zoals blijkt uit de making-of die te vinden is bij de extra’s. Daarin wordt gesproken over deze film alsof het filmprijzen zou kunnen verdienen voor beste komedie. Waarschijnlijk is meespelen leuker dan de film kijken zelf, ook al zijn er geen bloopers te vinden op de dvd. Wel staat de trailer er op, die eigenlijk een soort praktische samenvatting is van de film. Het bespaart een hoop tijd als je die gewoon kijk in plaats van de film.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.