Recensie: Unlocked

Summary
Verwacht geen hele bijzonder thriller, maar een goede film is het zeker. Het verhaal is misschien niet heel verrassend. Toch weet de film wel van het begin tot het eind te boeien. Het tempo is hoog, er zit genoeg spanning in en het kent toch een aantal verrassende twists. De voorspelbaarheid is nog voor lief te nemen, maar een echt minpunt is dat wel heel veel situaties ontstaan door 'op het juiste moment op de juiste plek'-toeval. Dat maakt de film minder geloofwaardig. Al met al komt Unlocked niet uit boven de gemiddelde actiethriller. Het is wel een prima film voor een filmavondje, zelfs in de bioscoop, maar verwacht geen hele bijzondere film.
6.5

CIA-agente Alice is al een tijdje niet meer actief in het veld. Sinds heftige gebeurtenissen een jaar geleden werkt ze alleen nog maar achter een bureau. Echter, een noodsituatie dwingt haar om weer terug te keren in het veld. Na het ontvangen van een code en een afspraak op een geheime locatie, begint ze met het verhoor van een verdachte. Als haar leidinggevende haar belt om haar te vragen of zij het verhoor van diezelfde verdachte wilt doen, schrikt ze zich rot. Alles is in scène gezet en het blijkt dat de partij voor wie ze het verhoor deed kwade bedoelingen heeft. Na een vuurgevecht weet ze te vluchten. Opgejaagd door haar belagers moet ze in een strijd tegen de klok een biologische aanslag zien te voorkomen.

Unlocked is een actiethriller van regisseur Michael Apted, de man achter films als The World Is Not Enough en The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader. Zijn carrière begon al in de jaren 60 waar hij onder andere een aantal documentaires maakte en de regie voor televisieseries verzorgde. Met Unlocked laat hij zien dat hij met zijn inmiddels 76 jaar het nog niet verleerd is om een goede film te maken. De film heeft een goede sfeer, een hoog tempo en een aantal verrassende wendingen. Het grote geheel is wel behoorlijk voorspelbaar, maar de uitwerking maakt veel goed.

unlocked2

Dit is mede dankzij hoofdrolspeelster Noomi Rapace die in de huid kruipt van CIA-agente Alice. De van oorsprong Zweedse actrice heeft het al geschopt tot een aantal bekende Amerikaanse producties, waaronder Child 44, Sherlock Holmes: A Game of Shadows en The Drop. Ze zet een een geloofwaardig personage neer. Ze is slim, vastberaden en vrij afstandelijk. Toch weet zij in de rol van Alice sympathie op te wekken bij de kijker. Ook op het acteerwerk van de anderen valt weinig aan te merken. Het is allemaal onderhoudend en geloofwaardig. De juiste gezichten zijn voor de verschillende rollen gecast. Bekende namen als Orlando Bloom, Toni Collette, Michael Douglas en John Malkovich komen voorbij.

Een minpunt aan deze film is wel dat teveel gebeurtenissen afhangen van ‘op het juiste moment op de juiste plek’-toeval. Daardoor lijkt het alsof Alice’ belagers het hele scenario van a tot z hebben uitgedacht, terwijl een aantal keer bevestigd wordt dat de acties van de CIA-agente onverwachts zijn. Zij gooit namelijk roet in het eten van de vijand: die wil een biologische bom tot ontploffing brengen. Eigenlijk per toeval of per ongeluk raakt Alice betrokken in de zaak. Alleen er is eigenlijk niemand meer die ze volledig kan vertrouwen en ondertussen vallen er steeds meer mensen om haar heen weg. Uiteindelijk ontdekt ze waar de aanslag plaats zal gaan vinden en probeert ze er een stokje voor te steken.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.