Recensie: Watchmen – Seizoen 1

Samenvatting
Het eerste seizoen van Watchmen pakt het verhaal op 34 jaar na de film. Het is een interessant verhaal, maar het is soms wel erg rommelig. Dit komt mede doordat het veel verhaallijnen bevat die uiteindelijk wel samenkomen. De uitstapjes naar het verleden zorgen soms voor wat extra achtergrondinformatie, maar je weet niet altijd wat je ermee moet. De serie leunt vooral op Regina King als Angela Abar, oftewel Night Sister. Dit doet zij overigens erg goed en dat maakt het ook aangenaam om te blijven kijken. Zodra je klaar bent kun je vervolgens nog eens genieten van negentig minuten aan extra materiaal.
7

Watchmen – Seizoen 1

Stripverhalen, de mensheid is er dol op. Zo zijn er al verschillende stripverhalen verfilmd op het witte doek, maar ook voor de televisie. Ook zijn sommige stripverhalen als videospel op de markt gebracht. In 2009 durfde Warner Bros. Pictures het aan om een film te maken van het stripverhaal van Watchmen. Het is best een donker stripverhaal, waarbij bloed zeker niet geschuwd wordt. De film werd positief ontvangen, maar kreeg wel als kanttekening dat het lastig te volgen was. Oftewel, vooral interessant voor de mensen die bekend zijn met het stripverhaal. Desondanks leverde de film wel lekker veel geld op en zagen ze er bij Warner Bros. en HBO wel meer inzitten en dus werden in 2015 de eerste plannen gemaakt om een televisieserie te maken.

Voor dit eerste seizoen zou Zack Snyder oorspronkelijk gevraagd zijn, maar hij had blijkbaar geen zin om na de film ook nog eens een televisieserie te maken van Watchmen. Vervolgens werd Damon Lindelof gevraagd. Hij had wel interesse, maar vond de serie te snel volgen op de film en dus werd hij door HBO op The Leftovers gezet. Dat werd een succes en toen hij wederom gevraagd werd voor het project besloot hij ja te zeggen. Hij was immers erg fan van het stripverhaal en begon in 2017 te schrijven. Het resultaat was dat in 2019 de serie eindelijk te zien was bij HBO.

Watchmen

34 jaar later

De serie volgt het verhaal bijna letterlijk op van waar de film is gestopt. Het speelt zich 34 jaar later af in een tijd waarin superhelden niet meer welkom zijn en zelfs opgepakt worden. Maar dat is niet al, want het gaat er nog gewelddadiger aan toe. De serie richt zich op het jaar 2019 en in de Amerikaanse plaats Tulsa, Oklahoma. Het stadje wordt geteisterd door een groep genaamd Seventh Kavalry, die voornamelijk bestaan uit mensen die vechten voor blanke overheersing en het masker dragen van Rorschach. Zij kwamen vooral in opkomst doordat zij op kerstavond veertig politiemensen thuis hebben geprobeerd te vermoorden. Deze avond wordt ook wel de White Night genoemd in de serie. Je volgt het verhaal van agente Angela Abar. Zij is een van de overlevenden van die beruchte nacht en gaat als Sister Night door het leven. Samen met een paar anderen en een onherkenbaar politiekorps proberen zij de vrede te bewaren in de stad. Dat gaat alleen gruwelijk mis op het moment dat een agent wordt neergeschoten door iemand van de Seventh Kavalry.

Er gaat alleen veel meer mis in het stadje en dus wordt FBI-agente Laurie Blake naar Tulsa gestuurd. Voorheen stond Laurie Blake beter bekend als superheld Silk Spectre en de vriendin van Dr. Manhatten. En over Dr. Manhatten gesproken: hij is niet meer op Aarde gesignaleerd sinds de toestanden uit de film. En van hun aartsrivaal, Adrian Veidt, is ook niets meer vernomen sinds hij een gigantische octopus op New York liet landen.

Lastig in te komen

Het eerste seizoen van Watchmen is er één waar lastig in te komen is. Het voornaamste probleem ligt hem in dat je de film gezien moet hebben of bekend moet zijn met het stripverhaal. Er zijn een aantal verwijzingen naar het bronmateriaal en als je dat niet weet, dan sta je soms raar te kijken. Zelfs als je het wel weet is het best opletten geblazen om het allemaal te volgen. Dit komt voornamelijk omdat men best snel door het verhaal gaat. Tel daar ook nog eens bij op dat men ervoor gekozen heeft om ook te wisselen in tijdsperiodes. Zo speelt het verhaal zich het grootste gedeelte af in 2019, maar je gaat ook geregeld naar het verleden. De serie start zelfs ook met een scene uit het verleden, namelijk het moment dat de rassenrellen plaatsvonden in Tulsa in 1921. Daarbij vielen toen 36 doden volgens een officieel rapport, maar geschat wordt dat het misschien wel 300 doden waren.

Wat het ook lastig maakt in dit verhaal is niet alleen het bovenstaande, maar er zijn meer verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen. Het kan daardoor best rommelig overkomen. Gelukkig komt het allemaal wel samen in de laatste twee afleveringen, maar de weg er naartoe is best moeizaam. En daar veranderen de acteurs ook niets aan. Er is zeker gekozen voor een zeer goede cast, waaronder Regina King, die de rol als Angela Abar op zich neemt – een aangename verschijning. Je begint ook erg veel sympathie voor haar personage te krijgen. Een andere, interessante rol is voor Jeremy Irons, die Adrian Veidt speelt. Er had wel meer ingezeten voor hem, want zijn tijd in de serie is best kort. Dat is jammer, want hij is best komisch in zijn rol.

Lekker nagenieten

Met de serie is in principe niet veel mis; het pakt de draad lekker op na de film. Het is op momenten ook lekker luguber, maar daar staat Watchmen ook om bekend. Als je je door het verhaal kunt worstelen, dan heb je hier een heerlijke serie aan. Het is met negen afleveringen precies lang genoeg en naderhand kun je ook nog eens genieten van negentig minuten aan extra materiaal. Zo krijg je een inkijkje in hoe de vechtscenes gemaakt zijn, hoe zij speciale effecten aan alles toegevoegd hebben en twee exclusieve documentaires over Watchmen.

Watchmen - Seizoen 1 (Blu-ray)
Watchmen - Seizoen 1 (Blu-ray)
Seizoen 1 van de serie Watchmen op Blu-ray
Score 4.9 van 5 sterren.
€24,49
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.