Weg van Jou
De ambitieuze dertiger Evi is klaar voor de promotie van haar leven, een baan in Rio de Janeiro! Haar vriend heeft de koffers al gepakt, maar dan blijkt dat haar baas hele andere plannen met haar heeft. Evi wordt verantwoordelijk voor een groot project in Terneuzen. WAAR? Juist ja, Terneuzen. Weigeren is geen optie, haar carrière hangt af van het succes in Zeeuws-Vlaanderen. Ze laat haar comfortabele stadse leventje, haar vriend en twee beste vriendinnen achter in Rotterdam en begint met vallen en opstaan aan haar nieuwe bestaan. Ze stuit op veel weerstand van de lokale bevolking en het lijkt wel alsof álles tegenzit. Maar wanneer ze de stoere schipper Stijn ontmoet, ontdekt ze dat deze uithoek meer is dan alleen maar uitgestrekte landerijen. Zou Evi dan toch kunnen aarden in de Zeeuwse klei of keert ze zo snel mogelijk terug naar Rotterdam?
Zeeland, de provincie die vaak bezocht wordt door onze Ooster- en Zuiderburen. Het kan nog erger, namelijk Zeeuws-Vlaanderen. Als je vraagt aan mensen waar dat ligt, dan zullen vele België als antwoord geven. Bewoners worden dan ook wel reserve-Belgen genoemd. Maar er is hoop voor het onderste ‘eiland’ van Zeeland. Afgelopen oktober kwam de film Weg van Jou in de bioscoop waarin Zeeuws-Vlaanderen centraal staat. Al jaren is Jan Lievens bezig om Zeeuws-Vlaanderen in een film te verwerken en vond daar steun in van de regisseur Jelle de Jonge. Het bekendste werk van Jelle de Jonge is zijn regiewerk in Toren C en als filmregisseur bij Bon Bini Holland. Weet hij de mindset van vele Nederlanders te veranderen met Weg van Jou?
Welkom in Zeeuws-Vlaanderen
Evi is 32 en zeer ambitieus. Ze geniet van een mooi penthouse in Rotterdam met haar vriend, die haar nog steeds niet ten huwelijk heeft gevraagd. Ze denkt promotie te maken en ze is al samen met haar vriend toekomstplannen aan het maken voor Rio de Janeiro. En inderdaad, ze krijgt promotie en mag voor een enorme klus verhuizen naar Terneuzen. Laat Terneuzen nu in Zeeuws-Vlaanderen liggen waar het klimaat hetzelfde is als Rotterdam. In plaats van een bikini en strandhanddoek mag zij nu regenlaarzen en een woordenboek gaan inpakken. Er moet een nieuwe sluis gebouwd worden, maar de lokale bevolking gooit roet in het eten. Al snel blijkt dat Zeeuws-Vlaanderen niet helemaal aan haar verwachtingen voldoet en dat er inderdaad een andere mentaliteit heerst. En dan komt ze ook nog eens in contact met Stijn, woordvoerder van het actiecomité dat tegen de nieuwe sluis is in Terneuzen. Het contact verloopt stroef, maar Stijn laat haar zien dat Zeeuws-Vlaanderen meer is dan een melkkoe voor de Randstad.
Weg van Jou is een Nederlandse romkom en dus krijgen we de nodige portie liefde en romantiek voor onze kiezen. Een typisch Nederlandse romkom, want het verhaal is te zoetsappig en erg voorspelbaar. Toch draait Weg van Jou gelukkig om veel meer dan romantiek. Evi heeft een beeld van Zeeuws-Vlaanderen en de makers kiezen ervoor om dat beeld ook daadwerkelijk in beeld te brengen. Het Zeeuwse dialect dat niet te verstaan is, tractoren en oudere auto’s op de weg, bolussen die telkens terugkomen, het gebrek aan een espressomachine en misschien wel het ergste: het ontbreken van WiFi. De Zeeuws-Vlaamse bevolking wordt in het verhaal eigenlijk te kakken gezet om maar te voldoen aan het clichébeeld dat mensen hebben van ze. Eén ding kan de regie niet veranderen: het Zeeuwse landschap, en dat wordt dan ook prachtig in beeld gebracht. Compliment aan de schrijvers om een daadwerkelijk thema aan te snijden, want in Terneuzen wordt inderdaad een nieuwe sluis gebouwd.
Een andere cast
Het probleem met Nederlandse romkoms is dat je vaak dezelfde acteurs terugziet. Voor Weg van Jou is dat niet het geval. Katje Herbers speelt de rol van Evi en dat gaat haar goed af. Ze komt sukkelig over en gedraagt zich ook arrogant tegenover de lokale bevolking. Wat mist is de emotie in haar rol. Er komt een omslag in haar gedrag richting de bevolking, maar een logische verklaring komt daar bijna niet voor en dat is jammer. Haar tegenspeler is Maarten Heijmans die de rol vertolkt van Stijn. Zijn rol is erg verfrissend en komt ook geloofwaardig over. Dat mag ook wel als je een Emmy-award hebt gewonnen voor beste man in een serie. Andere rollen zijn er voor Margot Ros, Guy Clemens, Patrick Stoof en Nick Golterman, die de Zeeuws-Vlaamse collega’s spelen van Evi. De grootste complimenten zijn toch voor Laurens Joensen als dialect coach. Dankzij hem weten zelfs Brabante actrices nog goed Zeeuws te praten. Af en toe komt het wel net iets te Vlaams over, maar dat wordt door de vingers gezien.
Het was dan ook wel interessant geweest als juist deze sessies te zien waren bij de extra’s. Helaas moet je het op de blu-ray-versie alleen doen met een blooper reel. Dus ben je toe aan nog meer lachsalvo’s, dan kan je genieten van de bloopers. Misschien teleurstellend, maar Nederlandse films op dvd of blu-ray staan er niet om bekend dat zij rijk zijn van extra’s. Dus misschien moeten we dan nog blij zijn dat er moeite is genomen voor een blooper reel.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!