Vijf monniken leven harmonieus in het klooster van Wanroij, totdat er ineens een stel bouwvakkers de rust komt verstoren. De kerkleider heeft hun klooster en de grond verkocht aan de gemeente, die er een commercieel wellness resort van wil maken. De broeders wringen zich in allerlei hilarische bochten en zetten alles op alles om de plannen voor deze ‘turkse stoomzooi’ tegen te gaan. Wanhoopsdaden die niet bepaald hoopgevend zijn. En dan openbaart er zich een wonder! Ze lijken gered, maar hun leven staat vanaf dan totaal op zijn kop…
In een rumoerige tijd waarin het geloof alleen maar schandalen kent is er ook ruimte voor wat vermaak. Regisseur Johan Timmers komt met een verhaal over vijf monniken die het zelf niet al te nauw nemen met het geloof en moeten vechten voor hun voortbestaan. Alleen een wonder kan ervoor zorgen dat zij kunnen blijven in Wanroij. Het wonder geschied en ineens staat het leven van de monniken op zijn kop doordat vele mensen het wonder van Wanroij willen zien. Maar is het wonder wel daadwerkelijk een wonder? Niet alleen het wonder is een geschenk uit de hemel, maar ook de komst van zuster Jessica, die geen zuster is, maar een dochter van één van de monniken. En wat is nu de geschiedenis tussen zuster Jessica en die van bisschop Heintjes.
Met de cast is niets mis in Wonderbroeders. Zo zijn er vele bekende Nederlanders opgetrommeld om deel uit te maken van deze film. De monniken worden gespeeld door Thomas Acda, Martin van Waardenberg, Kees Hulst, Ton Kas en Egbert Jan Weeber. Zij worden bijgestaan door de dochter van een monnik die zich voordoet als een zuster. De rol van zuster Jessica wordt overtuigend gespeeld door Noortje Herlaar. De rol van kwaadaardige bisschop Heintjes lig in handen van Bert Luppes. Wat jammer is, is dat vele personages een boeiend verleden lijken te hebben, echter worden deze nergens uitgediept. Zo is het personage van Martin van Waardenberg, monnik Dominicus, een met een chaotische geschiedenis gezien zijn dochter ineens opduikt. Echter wordt nergens dieper ingegaan op de geschiedenis van dit personage, iets wat ook ontbreekt bij alle andere personages.
De film heeft als categorie komedie en dat probeert het ook na te streven. Helaas moet gezegd worden dat dit absoluut niet lukt. De grappen die gemaakt worden zijn te flauw voor woorden en slaat het daarnaast ook nog eens nergens op. Waar vroeger gelachen kon worden om een demente monnik die verkeerd loopt of onder toeziend oog van vele geestelijken in de bosjes plast, is dat nu niet meer van deze tijd. Een ander punt is dat de overtuiging mist bij de meeste acteurs. Kees Hulst is misschien dan wel de meest geloofwaardige acteur als abt Paulus. Zijn personage is namelijk aan het dementeren op momenten en daardoor levert dat soms rare situaties op die tevens ongeloofwaardig overkomen. Zoals eerder gegeven voorbeeld van plasjes in de bosjes en even tot aan de Duitse grens lopen. Alles wat gedaan en gezegd wordt in de film voelt aan als een geforceerde poging om de kijker aan het lachen te brengen. Als het ergens fout gaat in een komedie, dan is het de kijker de grapjes te forceren.
Voor deze recensie is de blu-ray versie gebruikt en wat ons als eerste opvalt is dat we over het beeldkwaliteit zeker niet te klagen hebben. Wat wel erg karig aanvoelt is dat er weinig energie is gestoken in de extra’s. Als je een film verwacht met leuke extra’s zoals een blooperreel of een making-of, dan zit je bij Wonderbroeders verkeerd. Hoogstens heeft men de moeite genomen om de film te voorzien van Nederlandse en Engelse ondertiteling. Dit zal ongetwijfeld gedaan zijn voor de mensen die de leeftijd van abt Paulus bereikt hebben en zo de film kunnen volgen. Ook zal men een poging willen wagen om deze film te slijten aan de buitenlandse consument. Naast deze ‘toevoeging’ is men er toch op gekomen om de trailer erop te zetten. Wat de toegevoegde waarde van zo’n trailer is, is ons ook nog volstrekt onduidelijk.