Recensie: X-Men: Apocalypse

Summary
X-Men: Apocalypse is zeker niet de beste X-men film die er gemaakt is, maar toch nog steeds erg vermakelijk. We zien veel oude bekenden terug en ook een aantal leuke nieuwe gezichten. De special effects zijn prachtig maar helaas begint de actie wat laat. De film komt traag op gang en duurt uiteindelijk gewoon net iets te lang. Toch is deze film zeker voor de fans de moeite waard om te kijken.
7

De 5000 jaar oude supermutant En Sabah Nur ontwaakt in het jaar 1983 en vindt de wereld zoals deze nu is helemaal niets. Zijn doel is dan ook om de menselijke beschaving ten onder te laten gaan, en alleen de sterksten die dit overleven, mogen hem dienen. De aanval zet hij echter niet alleen in; hij zoekt vier mutanten uit om hem daarbij te helpen. Gelukkig zijn er altijd nog de X-Men op de wereld. Zij gaan natuurlijk de strijd aan met En Sabah Nur en zetten alles op alles om hun wereld en de mensheid te redden.

X-Men: Apocalypse is ondertussen al de negende film waarin de X-Men voorkomen. Helaas is het zo, zoals bij wel meer reeksen, dat de films niet in chronologische volgorde gemaakt zijn. Als je dus een X-Men marathon wilt houden is het even nadenken in welke volgorde dat dan moet. Dit komt vooral door de voorganger van X-Men: Apocalypse, X-Men: Days of Future Past. Hierin wordt namelijk een soort nieuwe tijdlijn gestart. X-Men: Apocalypse is dan vervolgens de eerste film die X-Men: Days of Future Past opvolgt in de tweede tijdlijn die ontstaan is. Wil je een iets minder uitgebreide marathon kijken met deze nieuwe film als afsluiter? Kijk dan eerst X-Men Origins: Wolverine, vervolgens X-Men: First Class, dan X-Men: Days of Future Past, en tot slot natuurlijk X-Men: Apocalypse.

56031867_78174_still_16_s-highVoor regisseur Bryan Singer is het ondertussen al de vierde X-Men film die hij op zijn naam kan schrijven. Ook de allereerste film uit het jaar 2000 met de simpele titel X-Men werd door hem geregisseerd. Toch is deze nieuwe X-Men film niet direct de allerbeste te noemen. De film komt wat laat op gang en duurt dan ook nog 144 minuten. Bij een Marvel-film die meer dan twee uur duurt verwacht je dan toch ook eigenlijk wel iets meer actie. En als de actie dan eindelijk losbarst en er meer vaart in de film komt, lijkt dit gelijk een beetje rommelig te worden. Van een veel te rustige opbouw, naar een veel te rommelig einde. Er had zo veel meer uitgehaald kunnen worden. Gelukkig wordt de film vrijwel nergens echt saai en dat komt vooral door de fantastische (speciale) effecten die de film te bieden heeft.

Wat betreft de cast zien we enorm veel oude bekenden terug. Het zijn er ondertussen bijna te veel geworden om op te noemen. Zo zien we onder andere James McAvoy (Professor Charles Xavier), Michael Fassbender (Magneto), Jennifer Lawrence (Mystique), Nicolas Hoult (Beast), en Rose Byrne (Moira Mactaggert) terug. Nieuw is het gezicht van Sophie Turner die vooral bekend is van haar rol in Game of Thrones. Ze heeft hier de rol van de jonge Jean Grey op zich genomen en dit doet ze erg goed. Ook noemenswaardig is de rol van Oscar Isaac die bekend is van zijn rol in de laatste Star Wars film maar ook van zijn rol in Ex Machina. Hij heeft hier de rol van slechterik En Sabah Nur op zich genomen, wat hij zeker niet slecht doet.

En Sabah Nur is de oudste en sterkste mutant die er is. Nadat hij in een ver verleden verraden is en bedolven wordt onder de stenen, ontwaakt hij nu weer. Hij verzamelt al snel vier mutanten om hem te helpen de wereld die hem niet bevalt aan te vallen. De eerste mutant die zich bij hem voegt is Storm, niet veel later gevolgd door Psylocke en Angel. Ten slotte komt daar nog Magneto bij, die net zijn vrouw en dochter verloren heeft. Alle vier deze mutanten hebben zo hun eigen krachten en zijn behoorlijk sterk, maar En Sabah Nur zorgt er voor dat ze nog sterker zijn. En Sabah Nur zelf lijkt ook bijna alles te kunnen, en samen lijken deze vijf dan ook haast onverslaanbaar. Maar dan hebben ze natuurlijk de X-Men niet meegerekend.

56031867_77372_still_13_s-highIn het team van de X-Men hebben we natuurlijk Professor Charles Xavier die gesteund wordt door zijn tech-man Hank McCoy, oftewel Beast. Daarnaast zien we zijn leerlingen Alex Summers (Havok) en Jean Grey. Niet veel later komt daar nog een nieuwe leerling bij, Scott Summers (Cyclops). In hun strijd worden zij geholpen door de inmiddels bekende Raven (Mystique), Kurt Wagner (Nightcrawler) en Peter Maximoff (Quicksilver). Ook Dr. Moira MacTaggart van de CIA helpt een handje waar ze kan, ook al bezit ze geen speciale gaven. Tezamen gaan ze de strijd aan om de wereld te redden, waarbij ze ook Wolverine nog ergens tegen het lijf lopen. Wie de strijd gaat winnen is natuurlijk wel te voorspellen, maar dat maakt het eindgevecht niet minder mooi om naar te kijken.

De Blu-ray editie die wij ontvingen om te recenseren bevat behalve de gewone Blu-ray ook nog een 3D Blu-ray. Voor iedereen die een 3D-speler heeft is dit zeker wel aan te raden om te kijken want het heeft zeker een toegevoegde waarde bij een aantal special effects. Verder staan er erg veel extra’s op de Blu-ray waarvan een heel aantal erg leuk zijn om te kijken. Het blijft toch altijd leuk om de bloopers te zien, en ook de making off is zeer de moeite waard. Verder staat er nog uren aan ander beeldmateriaal op met verwijderde scènes, rolverdelingen en heel veel ander bonusmateriaal. Karig is deze Blu-ray dus zeker niet te noemen.

Merel Staal
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.