Recensie: X-Men: Apocalypse

Summary
X-Men: Apocalypse vertelt je het verhaal van misschien wel de meest enge mutant die we kennen uit de animatieserie. Toch komt deze mutant, Apocalyse/En Sabah Nur niet goed uit de verf en is die alles behalve onheilspellend. Het verhaal is nogal slapjes en weet je nergens te overdonderen. Ook de bekende actie uit de voorgaande delen weet in X-Men: Apocalypse niet goed uit te pakken. De meest indrukwekkende scènes zijn aan het begin te vinden en op het einde, en zijn dan niet te tippen aan de actie uit Days of Future Past. Is daarmee X-Men: Apocalypse dan gelijk een slechte film? Absoluut niet, want voor de fans is het een genot om de bekende striphelden weer aan het werk te zien, al zal het wel minder bombastisch aanvoelen dan de eerdere films.
5.5

Over de X-Men zijn inmiddels al verschillende films verschenen en ook in 2016 is het weer raak. Een eeuwenoude mutant ontwaakt uit zijn slaap en komt erachter dat de wereld er anders uitziet dan 3600 jaar voor Christus. Hij gaat op zoek naar vier nieuwe ruiters om zijn doel te vervullen: de ondergang van de wereld.

Bryan Singer heeft inmiddels al heel wat X-Men-titels op zijn naam staan en staat gelukkig ook bekend om ander werk zoals de hit serie House M.D.. In X-Men: Days of Future Past pakte hij het al groots aan door de oude cast van zijn eerdere X-Men-films te mengen met de nieuwe generatie uit X-Men: First Class. In Apocalypse moet men het zonder oudgedienden doen, ondanks dat er wel een bijrol is voor een favoriet uit het X-Men-universum. Apocalyse introduceert oudgedienden in een nieuw en vooral jonger jasje. In Apocalypse moet onder leiding van Professor Xavier en Mystique de gevaarlijke En Sabah Nur gestopt worden, maar dat is nog niet simpel. Zeker niet als Xavier ervoor gekozen heeft om zijn mutanten niet te laten optreden als gevechtsmachines, maar als normale studenten die zich veilig kunnen voelen. Zo is zijn school dus een plek voor nieuwe mensen zoals Scott Summers die onverwachts zijn krachten krijgt en niet weet hoe hij deze onder controle moet houden. Daarnaast is Jean Grey nu ook als jongere variant aanwezig die ook worstelt met haar krachten.

X-Men-Apocalypse-Trailer-1-Cyclops

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, verwacht niet al teveel van X-Men: Apocalypse. Waar in de animatieserie En Sabah Nur als Apocalypse enorm veel voorstelt, is dat in de film best wel een teleurstelling. Met veel technische trucjes wordt zijn geschiedenis vertelt wat indrukwekkend te noemen is, echter is het verhaal rond deze En Sabah Nur minder angstaanjagend dan in de animatieserie. Dit is mede te danken aan dat En Sabah Nur vooral veel praat en maar weinig doet, tot het einde. En dat is precies waar het aan schort in Apocalyse. De actie is ditmaal ver te zoeken en pas richting het einde zijn er een paar leuke acties. Deze actie valt echter nogal tegen in vergelijking met de spectaculaire actie in Days of Future Past.

Daarentegen staat dan wel weer dat de cast wel degelijk iets probeert ervan te maken. Zeker het nieuwe bloed zorgt voor leuke scenes zoals Sophie Turner die iets nieuws probeert naast haar rol als Sansa Stark in Game of Thrones. Zij speelt namelijk één van de hoofdrollen als Jean Grey, een rol die zij perfect speelt. Helaas is er dan wel weer weinig diepgang als het gaat om haar karakter. Fans van de franchise weten hoe het eraan toegaat met Jean Grey in X-Men: The Last Stand en dat komt dus niet goed uit de verf. Een andere aangename rol is toch wel van Tye Sheridan als Scott Summers. Met nog maar weinig vlieguren als acteur weet ook hij zijn rol goed neer te zetten. Een andere nieuwkomer is Oscar Isaac die En Sabah Nur speelt. Ondanks dat hij er echt goed uitziet zoals we kennen uit de animatieserie is het toch zo dat dat onheilspellende niet goed uit de verf komt, zoals eerder gezegd. Uiteraard zijn er ook nog oude bekenden zoals Jennifer Lawrence, die de rol van Mystique weer op zich heeft genomen, James McAvoy als Professor Xavier en Michael Fassbender die Magneto weer goed weet neer te zetten.

xmen0001

Waar het bij X-Men: Apocalypse vooral aan schort is het gebrek aan een goed en vooral duidelijk verhaal. In de eerste X-Men-films werd nog wel geprobeerd om een degelijk verhaal neer te zetten. In Apocalypse probeert men veel verschillende verhaallijnen te koppelen aan de eerdere films en daar gaat het al gauw mis. Apocalypse kent een aantal tegenstrijdigheden zoals Mystique die ineens aardig doet of Storm, die eerst gaat strijden tegen de X-Men en later toch weer niet. Ook Nightcrawler, die toch bekend is bij Jean Grey en Storm, komt in X-Men 2 totaal onbekend over. Dit zal mede te maken hebben met de overkoepelende tijdlijnen die veelal pas na de credits van de X-Men-films wordt getoond aan de bezoekers die blijven zitten. Dus mocht je de film nog willen zien, blijf dan vooral hangen tot na de credits.

Sylvano Witte
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.