Recensie: Young Sheldon (seizoen 1)

Samenvatting
Young Sheldon laat het leven zien van Sheldon Lee Cooper op negenjarige leeftijd. Het is al moeilijk genoeg als je een geniaal jongetje bent, maar een geniaal jongetje zijn in Texas blijkt de nodige obstakels met zich mee te nemen. In deze serie leer je Sheldon kennen op een manier die zijn gedrag in TBBT verder uitdiept. De serie is los te bekijken maar biedt heel stiekem meer verdieping - een leuke serie om naar te kijken.
7

Een spin off van een bekende serie. Helaas is dat een al te bekend verschijnsel tegenwoordig. Sommige spin offs blijken verrassend goed te zijn en zijn soms zelfs nog beter dan het origineel. Andere series wagen een dappere poging maar halen het toch net niet. Young Sheldon, een serie over – je raadt het al – Sheldon Lee Cooper, waagt een dappere poging. Met 22 afleveringen van ieder 20 minuten is het een vermakelijke serie om eens op te zetten als er niets anders voor is. De serie is even inkomen, je zult geheid een paar keer per aflevering moeten (glim-)lachen, maar toch: het is niet The Big Bang Theory.

Young Sheldon – Familie Cooper

Achtergrond

Chuck Lorre en Steven Molaro zijn de mannen achter de serie. Erg verrassend mag dat niet zijn, Chuck Lorre is immers ook betrokken bij The Big Bang Theory zelf. Een serie die na een whooping elf seizoenen besloot te stoppen, maar stiekem toch niet helemaal. Na dertien jaar is het succes wel uit de meeste series verdwenen, al heb je ook series die zelfs na ruim twintig jaar nog (denken) populair (te) zijn (zoals een GTST).
Er is goed nagedacht over de cast van de serie. Zelfs zo goed dat de rol van Mary Cooper vertolkt wordt door Zoe Perry, de dochter van de actrice die Mary in The Big Bang Theory speelt. Jim Parson komt weliswaar niet als persoon zelf in beeld, maar komt wel als derde verteller aan bod terwijl hij vertelt over zijn leven als jonge, onbegrepen Sheldon. Die rol is in deze serie weggelegd voor Iain Armitage, wiens carrière begon met een gastrol in de serie Law and Order. Deze jonge acteur heeft zijn eerste grote rol te pakken in deze serie en hij doet dat onmiddellijk goed. Als je als acteur soms je kijker weet te irriteren, dan weet je dat je je rol goed vervuld. De irritatie zit hem er vooral in dat de jonge versie van Sheldon nog net iets strakker en ‘vervelender’ kan zijn dan de volwassen Sheldon zoals de meeste mensen hem kennen. Het zijn vooral de verhalen van zijn familie die je laten lachen en niet zozeer de opmerkingen van Sheldon zelf. Dat geschreven hebbende past deze serie goed in het beeld wat van Sheldon geschetst wordt in The Big Bang Theory zelf. Deze serie heeft ook een boel verborgen hints en verwijzingen naar TBBT, verwijzingen die je alleen als kijker van TBBT weet te herkennen. Zo komt het naar voren waarom Sheldon zo’n voorliefde heeft voor strips en zelfs waarom hij de beruchte Relationship agreements in het leven heeft geroepen. Kleine, niet opvallende verwijzingen die het kijken de moeite waard maken. Dat staat trouwens nog los van de gastrollen die de serie heeft weten te strikken. Zo komt Elon Musk bijvoorbeeld voorbij.

Young Sheldon

Het verhaal

En dan het verhaal. Bij een serie over een van de meest geliefde personages is er goed nagedacht over het startpunt. De basisschool had een goed startpunt kunnen zijn, ware het niet dat Sheldon al op zijn 9e naar de middelbare school gaat. Zijn allereerste schooldag op de middelbare is dan ook te zien in aflevering één. Wat volgt is de schaamte van zijn oudere broer (ook in de brugklas), de verhouding met zijn leraren en vooral hoe hij zich staande weet te houden. Wat doet hij bijvoorbeeld als er een griepgolf uitbreekt of als hij genegeerd wordt door een gastdocent van NASA?
Seizoen één eindigt wat abrupt met het opstellen van een overeenkomst voor zijn geliefde Meemaw en haar vlam, maar na 22 afleveringen moest dat ook wel ergens gebeuren. Het einde van die aflevering is zeker de moeite waard voor de fans van TBBT. Geen spoiler(s), kijk de serie maar gewoon.

De DVD box van seizoen één ziet er gelikt uit en is wat je mag verwachten als je ook TBBT in huis hebt. De twee DVD’s zitten in een net hoesje en al met al zou het seizoen niet misstaan in menig DVD kast. Er is één bonus: Young Sheldon, An Origin Story.

Al met al is Young Sheldon zeker een leuke serie om te kijken. Het is daarbij ‘handig’ als je TBBT ook kent, maar dat is zeker geen must. Als je het kent zit er alleen meer herkenning in. De jonge Sheldon is soms wat minder interessant om naar te kijken, maar de verhouding met zijn familie maakt een hoop goed. Vooral de jonge Missy (Reagan Revord) heeft grappige opmerkingen en commentaren op haar tweelingbroertje. De voice-over van Jim Parsons praat de serie lekker aan elkaar en geeft het bijna een soort ‘dagboekgevoel’. Een kijkje in het leven van de jonge Sheldon, wie wil dat nou niet?

Young Sheldon - Seizoen 1
Young Sheldon - Seizoen 1
De jonge versie van de geliefde iconische wetenschapper uit TBBT
Score 5.0 van 5 sterren.
€22,03
Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, dinsdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Avatar
Geschreven door
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.