Recensie: Zoo – seizoen 2

Samenvatting
Dit tweede seizoen van Zoo is voor de fans van de serie best te doen, vooral wanneer je het tweede seizoen direct door kijkt na het eerste seizoen. Hoe groter het gat tussen deze twee seizoenen, hoe moeilijker het zal zijn om de grove veranderingen te vergeven die de makers in het tweede seizoen hebben doorgevoerd. Hierin gaan echt alle remmen los en wordt de greep op de realiteit verloren. Voor de fans van het boek die hopen dat de serie de verhaallijn volgt: helaas, de serie heeft een compleet eigen verhaallijn die alleen het gegeven overeen heeft met het boek. Toch hebben beiden hun eigen bestaansrecht en is het prima dat de serie een eigen karakter heeft.
6.5

Voor de mensen die het eerste seizoen niet hebben gezien, is het aan te raden deze eerst te gaan kijken voordat deze recensie gelezen wordt in verband met mogelijke spoilers.

Aan het einde van seizoen 1 was duidelijk dat de groep met Jackson Oz, Abraham Kenyatta (Abe), Chloe Tousignant, Jamie Campbell en Mitch Morgan het bepaald niet makkelijk zouden gaan krijgen om de dieren te genezen van het virus dat ervoor zorgt dat ze zich tegen de mensen keren. De dieren zijn niet langer bang en een aantal hebben een eigenschap gekregen die verwoestende gevolgen heeft. Het team wordt daarnaast ook nog eens tegengewerkt door Reiden Global, een bedrijf dat middels hun onderzoeken voor dit hele fenomeen heeft gezorgd. Ditzelfde bedrijf wil als oplossing alle dieren met het virus door middel van een gas vermoorden. Dat daarbij ook een heel groot deel van de mensheid komt te overlijden zien ze als een aanvaardbaar risico.

De serie Zoo is gebaseerd op het boek van James Patterson en Michael Ledwidge‎. Gebaseerd is daarin zeer accuraat, want het wijkt op bijzonder veel plaatsen af van het boek. Om een voorbeeld te geven: het personage van Abe heeft in het boek een heel veel kleinere rol. Ook is Jackson Oz een heel ander soort personage die in het boek meer een wetenschapper is en in de serie een safarigids samen met Abe. Gelukkig hebben we hier niet als doel om de serie met het boek te vergelijken, maar weet wel dat als je een fan bent van het boek dat je heel veel verschillen tegen gaat komen.

In de serie had vooral het eerste seizoen nog heel veel diepgang. Er gebeurden dingen die je als kijker ook prima kunt geloven. Afwijkingen in het DNA van de dieren die ervoor zorgt dat een dier geen angst meer kent voor de mens is niet heel vergezocht. In de serie zien we dat voor het eerst bij leeuwen en dat die dieren bang zijn voor mensen is op zich ook gewoon best vreemd. Wat knap was aan het eerste seizoen is dat je daar als het ware in gezogen wordt door een rustig opgebouwd verhaal. Alles wordt steeds erger, maar dat gaat heel geleidelijk, waardoor het niet overdreven vreemd aanvoelt. Seizoen 2 is daarin helaas heel anders. Vanaf het begin van dit seizoen wordt de actie opgevoerd en gaan we in een soort van stroomversnelling met luiaards die aardbevingen veroorzaken bijvoorbeeld, of mieren die grote elektrische schokken veroorzaken.

Het gekke is dat als je het eerste seizoen gekeken hebt, je dit de serie vrij makkelijk kunt vergeven. De hoofdpersonen spelen hun rollen goed en na het eerste seizoen heb je toch een soort van band met ze gekweekt. De cynische Mitch bijvoorbeeld die aan het einde van het eerste seizoen Jamie moest achterlaten en daar behoorlijk pissig over is. Jackson Oz die van een geheel andere kant het virus meemaakt en Abe die in dit seizoen verliefd raakt op een nieuw geïntroduceerd personage; Dariela. Ondanks het feit dat de serie dus de greep op de realiteit laat varen in dit tweede seizoen, is het moeilijk om niet van de serie te houden.

Dat neemt niet weg dat een objectieve blik naar dit tweede seizoen de serie niet positief achterlaat. De kracht van het eerste seizoen was namelijk dat de serie behoorlijk realistisch overkomt. In een serie waar dieren de macht eigenlijk overnemen moet eigenlijk alles toch wel kloppen om de kijker mee te nemen. Hoe gekker het gedrag van de dieren wordt, hoe moeilijker het is om daar in mee te gaan en helaas ontspoort het tweede seizoen een beetje. Nou ja, zeg maar gerust vrij veel. Dat maakt het overigens ook heel lastig om dit seizoen te beoordelen. Want vanuit welk oogpunt doe je dat?

De dvd die wij ontvingen bevat een aantal extra’s die ons meer laten zien over het ontstaan van deze serie en die zijn toch vaak best interessant. Dit tweede seizoen staat echter ook volledig op Netflix, minus deze extra’s natuurlijk. Het is dan de vraag of de extra’s de aankoop rechtvaardigen. Wanneer je een enorme fan bent van deze serie zal het voor jou echt wel wat toevoegen, maar dan is de aankoopprijs misschien toch nog wel erg aan de hoge kant. Daarentegen kan het natuurlijk ook zijn dat je geen Netflix hebt, of dat je gewoon alle seizoenen in je kast wil hebben staan. Doe je het alleen voor de serie, en heb je Netflix, dan is Netflix natuurlijk gewoon prima.

Creed 2 (Blu-ray)
Creed 2 (Blu-ray)
Met Sylvester Stallone als de legendarische Rocky Balboa
Score 4.7 van 5 sterren.
€12,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.