Recensie: Zootropolis

Samenvatting
Zootropolis is een typische Disney film waar jong en oud van kunnen genieten. De film heeft elementen voor beide doelgroepen en zet hen dan ook aan het denken op het gebied van het hebben van vooroordelen. De animatie ziet er goed uit en er is gelet op detail. De personages zijn divers en vullen elkaar daardoor mooi aan. De film is zowel komisch als serieus met de onderliggende hedendaagse thema’s en kan op sommige momenten zelfs angstig zijn voor de allerkleinsten. Op de Blu-ray staat naast de film ook nog bonus materiaal in de vorm van verwijderde scènes en personages, een interessant verhaal over de opbouw en het ontstaan van het verhaal, en Shakira’s muziekvideo van Try Everything – de films titelsong. Al met al een leuke aanvulling op de film.
8

Van kleins af aan droomt konijn Judy Hopps ervan om politieagent te worden in dé stad: Zootropolis. De stad waar je alles kan zijn. Judy is het eerste konijn die zich aanmeldt bij de politieacademie en waar haar ouders hun twijfels hebben, zet Judy alles op alles om zich te bewijzen. In Zootropolis maakt het niet uit of je een klein prooidier bent, of een groot roofdier. Beide groepen leven samen in harmonie: van de kleine muis tot aan de grote ijsbeer. Maar is dat wel zo? Als grote roofdieren vermist raken, is het aan Judy om ze op te sporen.

Zootropolis, ook wel bekend als Zootopia, is de 59ste film uit de handen van Walt Disney Studios. De regisseurs van de film zijn ook niet onbekend bij Disney. Zo werkte Byron Howard eerder mee aan Rapunzel en Bolt, en was Rich Moore de regisseur van Wreck-it Ralph. Zoals elke Disneyfilm zitten er ook in Zootropolis elementen voor zowel jonge kinderen als volwassenen. De film is over het algemeen behoorlijk grappig, maar er zitten ook vrij hedendaagse thema’s in verworven. De intro, waar we een jonge Judy Hopps zien, laat zien dat iedereen moet kunnen zijn wat hij of zij wil en dat dat gerespecteerd moet worden. Oftewel: volg je dromen en probeer alles, zoals de gazelle – Shakira – zingt.

zootropolis-trailer-20161126In de grote stad zien we dat vooroordelen een grote rol spelen. 1000 jaar geleden jaagden de roofdieren nog op de prooidieren, maar tegenwoordig leven ze samen in één grote stad. Deze bestaat uit verschillende klimaten zodat alle dieren samen kunnen leven. Zelfs de trein is aangepast aan de verschillende dieren, door deuren van verschillende formaten. Er is duidelijk gedacht aan details. De dieren zijn daarnaast ook dusdanig geëmancipeerd dat ze rechtop lopen en kleren dragen. Echter zijn de vooroordelen blijven bestaan. Konijn Judy (Ginnifer Goodwin) wordt niet altijd serieus genomen als politieagente in de grote stad. Ze wordt ingezet als parkeerwacht, al kan ze beter wortels gaan verbouwen. Maar bewapend met een wortelpen die ook geluid opneemt, is Judy zeker een pittige tante. Maar zij heeft ook moeite om vooroordelen naast zich neer te leggen. Konijnen en vossen zijn van oudsher vijanden, en wanneer Judy de zwendelaar Nick de vos (Jason Bateman) ontmoet, blijkt het voor Judy toch moeilijker te zijn om de vooroordelen van een vos te negeren. Als de grootste vooroordelen echter weg zijn, zijn de twee eigenlijk best een goed team.

Voor de volwassenen zijn er ook voldoende referenties naar andere films en series als The Godfather en Breaking Bad. Ook de bekende leus uit Frozen – Let it go – wordt gebruikt en Judy’s telefoon lijkt verdacht veel op een Apple, maar dan met een hap uit een wortel. Deze momenten werken op de lachspieren, maar het serieuze aspect voert de boventoon. Als Judy dan toch de kans krijgt van Chef Bogo (Idris Elba) een grote zaak op te lossen, wordt de film ook nog spannend. Judy schakelt de hulp in van de sluwe vos Nick om de vermiste zoogdieren op te sporen, en samen komen ze in contact met andere geweldige personages. De trage luiaard Flash (Raymond S. Persi) brengt hen naar de maffia, die bestaat uit een groep imposante ijsberen met Mr. Big (Maurice LaMarche), een muis, aan het hoofd. LaMarche maakt overigens een leuke impressie van Marlon Brando’s Don Vito Corleone uit The Godfather. eu_zootropolis_gi_officer-clawhauser_56386be2In Zootropolis wonen uiteraard nog meer geweldige personages, waaronder Clawhauser (Nate Torrence), een politieagent die niets liever doet dan donuts eten en naar popster Gazelle luisteren met een speciale app. Clawhauser is enigszins te vergelijken met de roze olifant Bing Bong uit Inside Out. De burgemeester van de stad is Lionheart (J.K. Simmons) en diens assistente is het op het eerste gezicht schattige schaapje Bellwether (Jenny Slate). De Engelse stemmen passen allemaal perfect bij de personages. Kleine, zachte stemmen voor de kleinere dieren, en harde diepe stemmen voor de grotere – meestal – roofdieren. Zoals we van Disney gewend zijn, is ook de animatie voortreffelijk. De kleuren zijn prachtig en er is gelet op detail. Zodra de roofdieren hun instinctieve gedrag aannemen, zien ze er behoorlijk eng uit. Daarnaast zijn de verschillende landschappen prima uitgewerkt.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.