Recensie: Zootropolis

Summary
Met Zootropolis brengt Disney weer een fantastische film op de markt voor jong en oud. Er komen duidelijk wat actuele thema’s aan bod, maar bovenal is de film vooral erg komisch. Tot in de kleinste details lijkt er overal aan gedacht te zijn en dit draagt er zeker aan bij dat de film continu enorm leuk blijft om naar te kijken. Een echte aanrader om in de bioscoop te gaan bekijken dus!
8.5

Zootropolis is dé stad waar je wilt wonen en werken, tenminste dat denkt konijn Judy Hops. Ze is het eerste konijn dat zich aanmeldt voor de politieacademie en is vastbesloten om zichzelf te bewijzen. In een stad als Zootropolis maakt het namelijk helemaal niet uit of je een klein konijntje bent dat ooit een prooidier was of dat je een grote leeuw bent, ooit bedoelt om te jagen. Of toch wel? Judy komt er al gauw achter dat de grote stad vol vooroordelen zit en dat het misschien toch lang zo leuk niet is als ze gedacht had.

Van de makers van onder andere Frozen, Wreck-It Ralph en Big Hero 6 komt nu ook deze nieuwe Disneyfilm. Wat opvallend is aan al deze films is de opbouw. Ze beginnen over het algemeen vooral enorm grappig, waarna de films toch steeds serieuzer lijkt te worden. Dit is ook iets wat in Zootropolis terug te zien is. Hoewel de film ook in het begin wel een aantal serieuze thema’s weet te beslaan overheerst het komische vooral, en verderop in de film zijn er heus nog wel genoeg leuke en grappige momenten, maar lijkt het serieuze en ook spannende toch te overheersen.

zootropolisbigstill3b

Dat de film dan ook zeker serieus genomen kan worden staat buiten kijf. Zoals Disney dat wel vaker doet in haar films proberen ze ook hier weer de kinderen en volwassenen aan het denken te zetten. Ditmaal lijkt het thema onderwerpen als vooroordelen en migratie aan te willen snijden. Zo zie je wat voor een gedrag er voortkomt uit terreur en angst. en hoe vooroordelen ervoor zorgen dat er mensen, of eigenlijk dieren, gekwetst raken. Onze konijn Judy (met de stem van Ginnifer Goodwin) doet natuurlijk enorm haar best om positief en zonder vooroordelen in het leven te staan, maar zelfs haar lukt dat niet altijd.

Ooit, lang geleden was het leven anders. Er waren roofdieren en er waren de prooidieren die door de roofdieren opgegeten werden. Gelukkig is alles nu anders en leven alle dieren in harmonie bij elkaar. Alles lijkt nu mogelijk en dus vindt Judy dat het ook best mogelijk is om politieagent te worden als konijn zijnde. Hoewel dit volgens de andere dieren toch echt niet normaal is, zet ze door. En niet zonder succes, want ze wordt het eerste konijn en tevens het eerste prooidier dat afstudeert aan de politieacademie. Vol goede moed vertrekt ze vervolgens naar de grote stad Zootropolis om daar van de wereld een betere plek te maken.

40043083_74969_Still_2_s-high

Helaas merkt Judy al gauw dat er toch nog wel degelijk veel uitmaakt wat voor diersoort je bent in Zootropolis. In plaats van helpen met de grote zoektocht naar verdwenen roofdieren wordt ze ingezet als parkeerwacht. Vastbesloten om ook deze taak goed te volbrengen weet ze honderden bekeuringen uit te schrijven nog voor het middag is. Tijdens deze ronde door de stad komt ze de sluwe vos Nick Wilde tegen. Hoewel ze van haar ouders heeft geleerd dat vossen niet te vertrouwen zijn, en zelfs een anti-vossenspray meegekregen heeft, besluit ze de vos te helpen als hij een zielig verhaaltje ophangt.

Al gauw blijkt echter dat Nick haar voor de gek gehouden heeft en helemaal niet te vertrouwen is. Of toch wel? Als Judy het eindelijk voor elkaar krijgt dat ze haar eerste grote zaak mag oplossen treft ze Nick weer op haar pad. Judy komt er al gauw achter dat Nick misschien toch wel een stuk betrouwbaarder is dan ze in eerste instantie dacht. Samen gaan ze op een zoektocht naar de verdwenen roofdieren en de grote misdadigers achter deze verdwijningen. Is het misschien de baas van de maffia, de muis Mr. Big? Of zit er totaal iemand anders achter? Gewapend met haar wortelvormige pen met ingebouwde recorder en haar telefoon met prachtig wortellogo (met een hap eruit) zet ze alles op alles om het mysterie op te lossen.

zootropolis-trailer-2-1

Naast het optimistische konijntje Judy en de sluwe vos Nick zit de film nog vol met fantastische andere personages. Zo zijn er de angsthazen, uhh… konijnen, Bonnie en Stu Hopps, de ouders van Judy die constant bang zijn dat hun dochter iets overkomt in de grote stad. Naast Judy hebben ze nog 275 andere kinderen. Ook hebben we nog agent Clawhauser die niets liever doet dan donuts eten en naar popster Gazelle (Shakira) luisteren. Dan hebben we nog Bellwether, een lief schaapje dat burgemeester Lionheart assisteert, en zo zit de film nog barstensvol met andere fantastische dieren.

Behalve dat de film met vlagen enorm grappig is en toch veel serieuze onderwerpen aansnijdt, is de film ook bijzonder gedetailleerd. Er is werkelijk met alles rekening gehouden zo lijkt het. De stad bestaat uit verschillende delen met hun eigen klimaat zodat elk dier er kan wonen. Daarnaast is ook de trein aangepast op elk dier met wel drie verschillende formaten deuren. Zo is eigenlijk vrijwel alles in heel Zootropolis ingesteld op alle verschillende dieren wat de film bijzonder leuk maakt, ook voor de volwassenen.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.