House of the Dragon – Seizoen 1

Summary
House of the Dragon speelt zich bijna 200 jaar af vóór de gebeurtenissen in Game of Thrones. De Targaryens zitten stevig op de troon, maar het borrelt onderling. Dit eerste seizoen weet zeker indruk te maken en de spanning voort te zetten die eerder te merken was in Game of Thrones. Het verhaal staat als een huis, maar de tijdssprongen die gemaakt worden zijn best hinderlijk. Zeker vanwege het gebrek aan een waarschuwing of achterliggende informatie. De extra's zijn vermakelijk om naar te kijken, al maken ze wel veelvuldig gebruik van hetzelfde materiaal. House of the Dragon heeft een indrukwekkend eerste seizoen achter de rug. Nu nog een tijdje wachten op het tweede seizoen.
8.5

Game of Thrones was een succesvolle serie, al vonden mensen het achtste en laatste seizoen niet al te best. Voor HBO maakte het allemaal niet meer uit. Westeros brengt veel geld binnen en dus moet er meer mee gedaan worden. Maar waar start je dan? Je kiest gewoon een van de oudste families uit en pakt een verhaal van zo’n ruim tweehonderd jaar vóór de gebeurtenissen uit het eerste seizoen van Game of Thrones. Welkom in de House of the Dragon!

House of the Dragon

In House of the Dragon volg je het verhaal van de Targaryen-familie. Westeros leeft in vrede met elkaar en de Targaryens zitten inmiddels stevig op de troon. Daar komt verandering in wanneer koning Jaehaerys I geen zonen meer heeft en een troonopvolger moet aanwijzen. In plaats van de dochter van zijn oudste overleden zoon te kiezen, kiest de raad voor de oudste kleinzoon, Viserys I. Onderlinge spanningen zorgen er vanaf dat moment voor dat het aardig borrelt in de familie.

Tel daar ook nog eens bij op dat Viserys I geen mannelijke erfgenamen heeft en besluit om zijn dochter, prinses Rhaenyra aan te wijzen als zijn troonopvolgster. Een gevoelig onderwerp, zeker wanneer de koning besluit om een nieuwe vrouw te nemen. Het begin van het einde van de Targaryen-dynastie is hiermee aangebroken.

House of the Dragon Throne Room

Kartrekkers

Maar wie moet dan de kar trekken? Het zijn zeker niet de minste namen. Waar George R.R. Martin bij Game of Thrones vooral een adviserende rol had om materiaal te delen, is dat bij House of the Dragon heel anders. Daar heeft hij een leidende rol die hij deelt met Ryan Condal. Ze ontmoetten elkaar bij een boekenbeurs en zo ontstond er een vriendschap tussen beide heren. Daarom wilde George R.R. Martin hem er graag bij hebben en zo geschiedde het. Beiden moesten ze een script gaan schrijven van een boek, Fire & Blood, dat alleen maar bestaat uit weetjes over de Targaryens.

De zoektocht naar schrijvers was dus gelukt, maar wie gaat de showrunner worden dan? Ook daar hoefde niet lang over nagedacht worden. Die eer ging naar Miguel Sapochnik. Sapochnik is zeker geen onbekende van de franchise. De beste man was regisseur van een aantal belangrijke gevechten in Game of Thrones. Voor een van de afleveringen kreeg hij zelfs een Emmy-award. Overigens heeft hij wel al aangegeven dat hij alleen het eerste seizoen op zich zou nemen. Dus ze zijn zoekende naar een andere showrunner.

House of the Dragon Daemon Targaryen

Indrukwekkende cast

Een serie als Game of Thrones en House of the Dragon staat of valt met een goede cast. Net als Game of Thrones, is ook in House of the Dragon ruimte voor onbekende acteurs om te schitteren. Zo is actrice Milly Alcock relatief onbekend, maar speelt zij wel de rol van de jongere versie van Rhaenyra. Dit doet zij dan ook met overgave en ze straalt alles behalve onervarenheid uit. Hetzelfde geldt voor Emily Carey. Zij speelt de rol van de jongere Alicent Hightower, de beste vriendin van Rhaenyra. hun samenspel is geweldig om te zien en ze versterken elkaar ook echt. Het is dan mooi om te zien hoe zij halverwege het seizoen worden ingeruild voor andere actrices die de volwassenversies van beide rollen spelen. Emma D’ Arcy als Rhaenyra en Olivia Cooke als Alicent. De haat en liefde tussen beiden is duidelijk te merken op beeld.

Er zijn nog meer indrukwekkende acteurs en actrices die deze serie onvergetelijk maken. Zo wordt Viserys I gespeeld door Paddy Considine. Zijn grootste tegenspeler is wel acteur Matt Smith die Viserys’ broer speelt, Daemon Targaryen. Hij is misschien wel de meest vermakelijke rol die de serie kent. Ook de vooruitgang als personage wordt goed in beeld gebracht. Matt Smith heeft inmiddels al aardig wat ervaring wat hij meeneemt naar de tafel. Rhys Ifans speelt de rol van Otto Hightower, de Hand van de koning. Zijn rol is aardig te vergelijken met die van Tywin Lannister. Een man die denkt aan zijn familie en de oneindige mogelijkheden. Eigenlijk zijn er nog zoveel meer indrukwekkende acteurs en actrices, maar dan wordt dit een heel lang kopje.

House of the Dragon Adult Version

Niet alles is goud

House of the Dragon heeft zeker de potentie die Game of Thrones ook had. Je herkent aardig wat momenten uit die serie, maar de serie probeert ook zeker iets nieuws neer te zetten. Vanaf de eerste minuut zit je echt in het verhaal en al snel wordt duidelijk dat deze serie net zo bloederig gaat zijn als Game of Thrones. Wat er vooral uit springt is toch wel de onderliggende verhoudingen. Vriendschappen die je langzaam ziet veranderen in haat jegens elkaar. Toch is niet alles goed aan dit eerste seizoen.

De grootste ergernis zijn toch wel de tijdssprongen die gemaakt worden. De bedoeling is dat de serie heel wat jaren moet gaan behandelen. Dus aan tijdssprongen ontkom je gewoon niet. Wat wel erg hinderlijk is, is dat dit gebeurt zonder enige waarschuwing. Je eindigt de ene aflevering met een ruzie en vervolgens ben je tien jaar later en twee kinderen verder en kijk je naar een bevalling. Je mist daardoor gewoon wat informatie en dat ontregelt het soms wel. Dit gebeurt helaas meer en daar hadden ze wel iets meer mee mogen doen om het minder verwarrend te maken voor de kijkers.

House of the Dragon Friendship

Over meer dan een uur extra’s

De 4K-versie die gebruikt is voor deze recensie bevat meer dan een uur aan extra’s. Het vertelt je het verhaal van hoe George R.R. Martin en Ryan Condal elkaar ontmoet hebben en hoe Sapochnik aan het project is toegevoegd. Er wordt ook stilgestaan bij het succes van Game of Thrones en wat dit betekent voor House of the Dragon. Ondanks dat het meer dan een uur aan extra’s is, is het wel zo dat er veel gebruik gemaakt wordt van bestaande beelden. Beelden die je in de ene extra ziet, die worden ook weer gebruikt voor een andere extra. De acteurs komen ook nog aan bod om hun rollen te bespreken. Leuke extra’s, maar jammer van de herhalende beelden.

Het doet verder geen afbreuk aan House of the Dragon, want House of the Dragon kent een fantastisch eerste seizoen. Binnenkort gaan ze beginnen met het filmen van het tweede seizoen. Dus we zullen nog minstens een jaar moeten wachten waarschijnlijk tot dit seizoen. Hier is dan helaas geen tijdssprong voor aanwezig.

House Of The Dragon - Seizoen 1 (Blu-ray)
House Of The Dragon - Seizoen 1 (Blu-ray)
Score 4.2 van 5 sterren.
€24,99
Op voorraad. Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.