Vrouwelijke regisseur
Mulan is de remake van de gelijknamige Disney-animatiefilm die in 1998 is uitgebracht. Disney zocht oorspronkelijk naar een Aziatische regisseur voor deze film, maar uiteindelijk kreeg Niki Caro de opdracht. Deze vrouw, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, begon haar regisseercarrière met het regisseren van reclamespotjes. Bijna tien jaar later brak ze pas door als filmregisseur met Whale Rider (2002). Caro heeft met name veel ervaring met het vertalen van een boek naar het witte doek. In 2015 werkte ze ook al voor Disney toen ze het sportdrama McFarland, USA regisseerde.
Moeilijke casting
De casting van acteurs is nog behoorlijk in opspraak geweest in de media. Dit komt doordat in het originele script van deze remake er ook niet-Chinese personages aan werden toegevoegd en het zelfs een blanke mannelijke hoofdrolspeler had gekregen. De makers werden hierdoor beschuldigd van het ‘witwassen’ van het authentiek Chinese verhaal. Gelukkig heeft Disney deze kritiek meegenomen en de belofte waargemaakt om alle hoofdpersonages te laten bestaan uit personages met Chinese afkomst. Voor de rol van Hua Mulan heeft Disney op vijf continenten gezocht naar een vrouwelijke actrice van Chinese afkomst die vloeiend Engels spreekt en ook nog eens de vechtkunst beheerst. Uiteindelijk werd de rol voor Liu Yifei. Voor de meeste mensen uit het Westen zal ze een onbekend gezicht zijn, maar in China is ze al erg populair en heeft ze verschillende titels op haar naam staan. Liu Yifei past op papier perfect in het plaatje voor de rol van Hua Mulan. Echter heeft ze door de hele film een nogal vlakke gezichtsuitdrukking en mist de expressie.
Het verhaal
Mulan gaat over Hua Mulan, dochter van de oude oorlogsveteraan Hua Zhou. Mulan heeft een onwijs sterke chi, maar groeit op in China tijdens de Han-dynastie. Het is dan ook ten strengste verboden voor vrouwen om te vechten en hun chi te beoefenen. Deze taak is alleen weggelegd voor mannen. Voor vrouwen is het belangrijk dat ze de eer van de familie hoog houden door te trouwen met een geschikte partner. Door aanvallen van de Rouran is de keizer genoodzaakt om zijn volk te dwingen om per gezin één man af te staan om te vechten in deze oorlog. Als een vader met enkel dochters, biedt Hua Zhou zichzelf aan. De nacht voordat hij vertrekt wordt zijn zwaard en harnas gestolen. Hua Mulan doet zich voor als een man om zich zo bij de andere soldaten toe te voegen en te kunnen vechten in de oorlog tegen de Rouran.
Conclusie
Mulan is best een leuke film om te kijken, maar verwacht er geen wonderen van. Er gebeurt voldoende om geboeid te blijven kijken, maar heel verrassend is de verhaallijn niet. Zelfs niet als je de animatiefilm, waar deze op is gebaseerd, nog niet had gezien. De vlakke gezichtsuitdrukkingen van de meeste acteurs doen ook afbreuk aan de kwaliteit van de film. Wel is het duidelijk te merken dat er veel tijd en aandacht is besteed aan het decor. De sfeer, setting en kostuums doen vermoeden dat de film zich echt afspeelt in China ten tijde van de Han-dynastie. Het authentieke China komt op beeld dan ook goed naar voren. De feniks die symbool staat voor de Hua-familie vormt een mooie rode draad door het geheel.
Mulan is echt een actiefilm zonde gebrek aan vechtscènes. Wel ontbreken de bloederige scènes zoals je die in actiefilms gewend bent te zien. Ondanks dat de personages veel met zwaarden aan het zwaaien zijn, komt er geen enkel afgehakt lichaamsdeel in beeld en zie je zelfs geen druppeltje bloed. Hierdoor is de film geschikt om bekeken te worden door een jonger publiek. Echter is het niet aan te raden, simpelweg doordat jonge kijkers deze film minder interessant zullen vinden dan bijvoorbeeld Aladin.
Het is onvermijdelijk om deze remake niet te vergelijken met het origineel uit 1998. De verhaallijn komt grotendeels overheen, echter zijn de musical-achtige liedjes achterwege gelaten. Dat was een goede beslissing van Niki Caro. Hierdoor wordt de film een stuk serieuzer en kan het vrolijke gezang ook geen afbreuk doen aan het geheel. Iconische liedjes worden als achtergrondmuziek ingezet zodat fans deze zullen herkennen. De grapjes zoals in de meeste Disneyfilms voorkomen ontbreken in Mulan, maar er is zeker wel sprake van een sterke boodschap aan het einde.
Leuke extra’s
De blu-ray kent een aantal extra’s zoals verwijderde scènes met commentaar van de regisseur, featurettes en muziekvideo’s. De een is wat interessanter dan de ander. Met name de zoektocht naar Mulan en de terugkeer van de “originele” Mulan zijn erg leuk om te zien. Wist je dat de vrouw die de stem van Mulan in de animatiefilm inspreekt ook een klein optreden in de film maakt? Daarnaast krijg je ook twee alternatieve begin scènes te zien en vertelt Niki Caro waarom ze uiteindelijk toch voor een andere scène heeft gekozen. Deze extra’s zijn niet onmisbaar, maar wel een leuke toevoeging.
De live action verfilming van de bekende Disney tekenfilm Mulan
€14,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis