De geheugendetective
Het is 2050, de oorlog in de Verenigde Staten is voorbij en delen van de wereld zijn ondergelopen door het stijgende waterniveau. Het verhaal volgt geheugendetective Nick Bannister. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om oude of vergeten herinneringen weer naar boven te halen en te herbeleven zoals je ze de eerste keer hebt beleefd. Het is niet hetzelfde als naar een film kijken, want in een omhelzing voel je de armen van de ander om je heen geslagen. Tijdens de oorlog werd deze methode gebruikt om verdachten te ondervragen. Nu er weer vrede op aarde is, wordt het voor commerciële doeleinden gebruikt. Het is namelijk erg verleidelijk om terug te gaan naar het verleden, zeker nu het heden in de gezonken stad geen perspectief geeft.
De film begint wanneer Mae het gebouw binnenloopt waar Nick in het geheugen van zijn cliënten graaft. Ze is haar sleutels kwijt en heeft zijn hulp nodig om zich te herinneren waar ze deze heeft gelaten. Al snel voelen ze zich tot elkaar aangetrokken en worden ze verliefd. Totdat Mae plotseling verdwijnt zonder iets van zich te laten weten. Nick duikt dan in zijn herinneringen om erachter te komen waarom Mae zo plotseling bij hem is weg gegaan. Ondanks de vele risico’s die dit met zich meebrengt.
Gezonken kust
Het verhaal speelt zich af in de gezonken kust van Miami. De naam zegt het al; dit deel van de stad is onder water gelopen. Enkel de bovenste verdiepingen van wolkenkrabbers zijn nog maar zichtbaar boven het water. Gelukkig zijn nog wel de droge landen boven water gebleven. Dit land is veilig en droog, maar opgekocht door Walter Sylvan. Hierdoor is het alleen beschikbaar voor de rijken en wordt de kloof tussen arm en rijk direct zichtbaar. Tussen de gezonken kust en het droge land in zit nog een stuk van de stad waar maar een klein laagje water de straten bedekt. Naast het vele water waardoor Miami er eerder als Venetië uitziet, is er nog een groot verschil met de wereld zoals we die nu kennen. De sterkte van de zon is namelijk drastisch toegenomen. Hierdoor is het overdag in de zon te warm om te kunnen leven. De dagen zijn omgedraaid; mensen leven in het donker en beginnen hun dag met de zonsondergang. Als de zon weer opkomt gaan zij naar bed. Deze hele nieuwe setting van de stad wordt op een prachtige manier in beeld gebracht.
Bekende gezichten
De regie van Reminiscence lag in de handen van Lisa Joy, wie ook het script heeft geschreven. Het script voor deze film is al behoorlijk wat jaren oud. In 2013 stond het op de black list van meest gewaardeerde screenplays die nog niet zijn verfilmd. Haar man, Jonathon Nolan, was de producer van de film. Beide hebben al eerder met Ramin Djawadi samen gewerkt die het componeren van de muziek voor deze film voor zijn rekening nam.
De hoofdrol in deze film wordt gespeeld door niemand minder dan Hugh Jackman, onder andere bekend van zijn rol als Wolverine. Hij speelt de rol van Nick Bannister erg overtuigend. Op zijn acteerwerk valt niets aan te merken. Mae wordt gespeeld door Rebecca Furguson (Dune). Alhoewel haar acteerwerk wat vlak overkomt in vergelijking met Hugh Jackman, past dit wel bij het personage dat ze speelt. Opvallend is dat Hugh Jackman en Rebecca Furguson al eerder met elkaar hebben samen gewerkt. Zij vertolkten in 2017 namelijk allebei een rol in The Greatest Showman. Met de chemie tussen deze twee love interests zat het dus wel goed. In tegenstelling tot in die film, mag Rebecca Furgusson haar zangtalent in Reminiscence wel laten horen en dat klinkt ongelofelijk goed.
Prima film
Reminiscene komt over als een moderne neo-noir film. De sfeer van deze film doet erg denken aan een klassieke detective film uit de jaren ’50. Dat voelt een beetje misplaatst in dit sciencefictiongenre. Romantiek en drama worden in deze film gecombineerd met actie door een maffia-achtige bende waar Mae mee verzeilt raakt. De film begint dan ook erg langzaam om je eerst kennis te laten maken met de setting van deze nieuwe wereld. Pas vanaf het moment dat Mae het leven van Nick heeft verlaten neemt het tempo toe. Aan het einde heeft het de snelheid van een straaljager behaald en is het moeilijk om alle gebeurtenissen bij te benen. Het decor van de film – een ondergelopen Miami – doet het ontzettend goed op beeld. Deze dystopische wereld zorgt ervoor dat de sfeer van de film goed naar voren komt. Ook de CGI-effecten, een must voor iedere sciencefictionfilm, zijn van hoge kwaliteit. Al met al is het een leuke film en prima om een keer te kijken als je je ’s avonds tijdens de lock down verveelt. Je moet alleen niet verwachten dat je omver wordt geblazen door het plot.
Voor de extra’s hoef je het niet te doen
Op de dvd of blu-ray staat ook wat bonusmateriaal. Zo kun je de Reminiscence Family Reunion zien waarbij de crew en cast elkaar weer terug zien, maar ook is er materiaal beschikbaar waarin ze laten zien hoe ze de gezonken kust maken en ervoor hebben gezorgd dat het eruit ziet alsof Miami echt onder water is gelopen. Daarnaast krijg je ook een klein fragment behind the scenes te zien en tot slot de videoclip van de soundtrack van Reminiscence. De beelden waarin je ziet hoe de makers omgaan met drie verschillende waterniveaus (gezonken, ondergelopen en droog) waren best interessant. De rest voelt meer aan alsof ze elkaar heel veel lof geven en vertellen hoe fantastisch deze film is geworden. Heel spannend is het bonusmateriaal dus niet.
Sciencefiction-thriller met Hugh Jackman en Rebecca Ferguson
€14,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis