Resident Evil: Welcome to Raccoon City

Summary
Resident Evil: Welcome to Raccoon City is de reboot die de serie nodig dacht te hebben. Het probeert de videospellen eer aan te doen, maar faalt heel erg hard. Het verhaal is niet heel kloppend en soms ook wel wat rommelig. Daarnaast is het met de casting ook ergens fout gegaan. Voor de fans is deze film een klap in het gezicht, voor een filmliefhebber hoogstens vermakelijk.
3

Resident Evil: Welcome to Raccoon City

In 2002 besloot Paul W.S. Anderson om het videospel Resident Evil naar het witte doek te brengen. Het ging een paar films goed, maar het laatste deel, Resident Evil: The Last Chapter, kon nog maar op weinig begrip rekenen. De reeks had immers niets meer te maken met de oorspronkelijke videospellen. Het is inmiddels 2022 en door het coronavirus is de reboot van Resident Evil, Resident Evil: Welcome to Raccoon City, wat later in de Nederlandse bioscopen dan dat de planning was.

Het mooie aan de ontwikkeling van deze reboot is dat de studio achter de voorgaande delen, Constantin Film, al over de reboot nadacht terwijl The Last Chapter nog draaide in de bioscopen. In eerste instantie was de planning dat James Wan de regie op zich zou nemen. Hij had al ervaring met eerdere horrorfilms zoals Saw en The Conjuring. Het was echter te voorbarig, want er werd gekozen voor de Engelse Johannes Roberts.

Johannes Roberts

De Engelse regisseur Johannes Roberts is een relatief onbekende regisseur voor het grote publiek. Hij heeft wel de nodige horrorfilms geregisseerd zoals The Strangers: Prey at Night, The Other Side of the Door en 47 Meters Down. Allemaal films die het gewoon net niet waren. Waarom durft Constantin Film het dan toch aan om met Roberts in zee te gaan? Waarschijnlijk omdat Roberts de videospellen ook kent en ervoor kiest om juist deze videospellen te eren.

En om die reden is hij dus ook verantwoordelijk voor het script van deze film. Hij heeft namelijk altijd gezegd dat hij de videospellen wilt eren. Daarom is het script vooral gebaseerd op het eerste en tweede videospel van Resident Evil. Hier en daar is er wat aan veranderd om er een soepel verhaal van te maken.

Een uitdaging

Het moet wel een uitdaging geweest zijn voor Roberts. Resident Evil en Resident Evil 2 spelen niet tegelijkertijd af in het Resident Evil-universum. Toch combineert Roberts beide videospellen in één film. Umbrella Company is verantwoordelijk voor een chemische lekkage en daardoor verandert de stad Raccoon City in een nachtmerrie. Claire Redfield zoekt haar broer Chris Redfield die juist onderweg is samen met Jill Valentine en Albert Wesker naar een vrijstaand herenhuis waar er iets goed mis is.

In Raccoon City gaat het zelf ook helemaal mis en de nieuwe agent, Leon S. Kennedy, probeert samen met Claire een weg te vinden uit de stad. Echt soepel gaat dit niet, want de nodige monsters zorgen ervoor dat het een gevecht op leven en dood is.

Weinig eer aan de videospellen

Eerlijk is eerlijk, het is moedig van Roberts dat hij probeert om beide videospellen in één verhaal te stoppen. Dit resulteert vooral in situaties die totaal niet overeenkomen met de videospellen. Dit begint al met de casting van bepaalde personages zoals Jill Valentine die ineens een licht gekleurd personage is. Of een Albert Wesker die totaal niet overkomt als een slechtaardig personage. Maar het ergste is nog wel de casting van Leon S. Kennedy. Hij wordt in Resident Evil: Welcome to Raccoon City neergezet als een domme agent met maar een paar hersencellen.

Buiten de casting zijn nog een paar grote verschillen met beide videospellen. Allereerst ontmoeten Jill, Chris en Leon elkaar al voor de gebeurtenissen in een café. Claire en Chris Redfield hebben beide een band met de ultieme schurk uit de film, William Birkin. In het videospel kent Chris Redfield Birkin niet eens. Iconische monsters ontbreken ook of worden te minimalistisch neergezet. In de trailer komt de Licker vaak in beeld, maar in de film is dat maar één keer. De film probeert de videospellen eer aan te doen, maar bereikt slechts het tegenovergestelde.

Ook zij redden de film niet

Best jammer als je bovenstaande leest, want voor de casting hebben ze best wel wat grote namen gebruikt. Kaya Scodelario speelt de rol van Claire Redfield. Zij is misschien de enige die haar personage echt eer aandoet en haar ook het best weet over te brengen. Alle, en misschien wel enige lof, gaat uit naar haar. Robbie Amell weet zijn rol als Chris Redfield gewoon geen glans te geven. Tom Hopper als Albert Wesker is gewoon geen goede match. Tom Hopper weet op geen enkel moment dat kwaadaardige van Wesker echt vorm te geven. Je kunt eerder stellen dat we Albert Wesker nog nooit zo soft hebben meegemaakt.

De acteur die vaker een slechterik heeft neergezet is toch wel Neal McDonough. Maar ook hij weet niet dat niveau te halen van William Birkin. Al heeft hij overigens een paar leuke momenten, maar richting het einde neem je het gewoon niet meer serieus. En dan de aanfluiting van deze film, Leon S. Kennedy die gespeeld wordt door Avan Jogia. Hij doet in principe niets verkeerd, want hij zet zijn rol precies neer zoals van hem verwacht wordt: lomp.

De toekomst

Roberts heeft uitgesproken dat hij graag verder wilt met deze reboot en juist de andere videospellen onder handen wilt nemen. Het probleem ligt hem in het verwachtingspatroon. Heb je de videospellen nooit gespeeld, dan zal je waarschijnlijk geen moeite hebben met Resident Evil: Welcome to Raccoon City. De film is dan aardig te pruimen en misschien vermakelijk te noemen, al blijft het nog steeds dan wel een ondergemiddelde film zoals je van Roberts gewend bent. Ben je echt fan van de videospellen en je kent ze door en door? Dan zal je je 107 minuten ergeren aan de gemaakte keuzes, zelfs ondanks de leuke easter eggs die verstopt zijn en je een vertrouwd gevoel geven.

Het is nu wachten op wat Roberts en Constantin Film ermee gaan doen. Als het aan Roberts ligt krijgen we eerst een film waarbij het verhaal van Resident Evil: Code Veronica X en Resident Evil 4 centraal staat. Maar voor nu is het vooral even afzien in Resident Evil: Welcome to Raccoon City.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.