10 kwaadaardige genieën in films

Terwijl Amerika afstormt op een toekomst met een clown als president, weet de filmwereld wel hoe je een echte evil genius met drang naar werelddominantie moet neerzetten. Dit zijn – in willekeurige volgorde – 10 van de meest onbetrouwbare, gevaarlijke en slimme personages die je liever niet tegen komt, maar des te graag op het witte doek ziet.

1. Dr. Evil (uit de Austin Powers reeks)

De naam zegt het al: deze dokter heeft misschien niet zijn medische opleiding afgemaakt, hij zet alles op alles om de wereld te domineren. Het liefst in stijl, zoals haaien met lasers op hun kop.

drevil


2. The Joker (uit de Batman reeks)

Van alle bad guys die een hekel hebben aan Batman is The Joker wel het meest doordachte, georganiseerde en gewelddadigste personage. Hij wil enkel Batman lastigvallen, de rest van de wereld kan hem eigenlijk gestolen worden. Inmiddels hebben verschillende acteurs deze rol vervuld, waaronder Jack Nicholson, Heath Ledger, en Jared Leto.

the joker


3. Goldfinger (uit de James Bond-films)

Eigenlijk is elke schurk uit de James Bond-verhalen wel een evil genius, maar Goldfinger spant de kroon. Alsof het goud in de kluis Fort Knox radioactief maken nog niet genoeg is om de wereld dwars te zitten (want aan radioactief goud heb je weinig), gebruikt Goldfinger allerlei hippe technieken om zo overtuigend mogelijk te zijn. Zoals een laserbrander die gevaarlijk dicht bij Bond’s persoonlijke goudmijntje komt.

goldfinger


4. Syndrome (uit The Incredibles)

Van fanboy Buddy naar evil mastermind Syndrome: het jaloerse jochie dat vindt dat superhelden voor zichzelf moeten opkomen en besluit om een zelfdenkende, alles-vernietigende machine te bouwen. Beetje jammer dat dit apparaat zich tegen zijn maker keert.

the incredibles


5. Magneto (uit de X-men reeks)

Het meesterbrein van Magneto heeft niet alleen de normale alfa-golven, maar kent ook elektro-magnetische golven waarmee hij metaal kan manipuleren. Hoewel hij geen werelddominantie op zijn to-do lijstje heeft staan, is hij vijand van alle ‘normale’ mensen en kan hij gezien worden als de metalen Hitler van de mutanten.

magneto


6. Emperor Palpatine (uit de Star Wars reeks)

Fuck werelddominantie, deze bad guy gaat voor complete sterrenstelsels. Van zijn planning-skills kan menig kantoormanager nog wat leren en een rijk leiden deed hij beter dan Cleopatra, Napoleon en Hitler (alweer) samen. Hij is wel de minst knappe van alle kwaadaardige genieën.

darthsidious


7. Voldemort (uit de Harry Potter reeks)

Nog zo’n lelijkerd: deze man is zo boos op een jongetje dat niet dood wil gaan, dat hij zelfs zijn ziel in 7 stukken splijt om ooit zijn wraak te kunnen koesteren. Waarom hij ooit zijn neus en haar heeft verloren blijft eeuwig een raadsel.
giphy[1]


8. Jigsaw (uit de Saw reeks)

De man achter dit enge stukje speelgoed neemt gerechtigheid wel heel letterlijk door mensen hun eigen zonden te laten proeven. Bovendien blijkt in de latere films dat hij maanden vooruit heeft gepland en nooit iets is wat het lijkt. Kudo’s voor zijn organisatietalent! En voor zijn sterke maag.

jigsaw


9. Hannibal Lecter (uit de, tja, Hannibal reeks)

Wie kent deze fijnproever niet? Hannibal houdt niet alleen van een vers stukje mens, hij is ook nog eens meester-manipulator en kan ook een aardig potje hypnotiseren. Handige vaardigheid als je je culinaire hobby zo serieus neemt.

hanniballecter


10. John Doe (uit Se7en)

Terwijl je al opgepakt bent, de politie zo hard mindfucken dat beide hoofdpersonen op het eind een trauma hebben opgelopen. Dát is pas geniaal. Ook hier staan de zeven zonden centraal én verdient onze John Doe bonuspunten voor zijn strakke planning.

seven

Geschreven door
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.