Duizelingwekkende Double Features: Serenity & The Signal

Twee – of meer! – films uitkiezen om een avondje mee zoet te zijn: dat is niet zo moeilijk, of wel? Nee, integendeel zelfs. Het feest is echter compleet wanneer de geselecteerde titels ook nog eens fantastisch samengaan. Complimenten en contrasten spelen daarbij grote rollen. Complete willekeur is minstens zo leuk: doe blindelings een graai in je persoonlijke videotheek – en/of streamingsdienst – en zie wat eruit komt. Is het resultaat net zo gaaf als wanneer je The Signal achter Serenity aan gooit?

Een sci-fi avontuur tegenover survival horror. Standvastigheid versus stress. Strijden… of sprinten? Al deze sleutelwoorden laten, in samenwerking met de titels, een zeker patroon zien. En daaraan moet nog een element worden toegevoegd: spoilers! Want ook al debuteerde Serenity in 2005 op het witte doek en volgde The Signal twee jaar later, bestaat de mogelijkheid nog steeds dat je één ervan, dan wel beide nog niet hebt gezien. Het uitleggen van de gelijkenissen en tegenstellingen binnen deze double feature gaat echter niet zonder het bespreken van belangrijke verhaalelementen. Dus misschien wil je eerst de films zien voordat je verder leest? Om zeker te zijn dat dit artikel niet per ongeluk je kijkervaring verpest, staat duidelijk aangegeven welke stukken ervan je beter over kunt slaan.

Serenity

Joss Whedon’s debuut als filmregisseur is een voortzetting van zijn veel te vroeg geëindigde sciencefiction-western televisieserie Firefly (2002-2003). Eerst alle veertien afleveringen van die show bekijken – inclusief dubbele pilot – is aan te bevelen, maar niet strikt noodzakelijk. De film weet namelijk alle personages en achtergronden perfect te (her)introduceren. Oftewel, Serenity voorkomt dat doorgewinterde fans worden gebombardeerd met informatie die ze al machtig zijn en tegelijk dat nieuwkomers in het duister tasten. Een precaire balans, die getuigt van Whedon’s talenten als verhalenverteller.

HIM

Zo’n vijfhonderd jaar in de toekomst heeft de mensheid de Aarde opgebruikt en verruild voor betere, verdere oorden. Hele sterrenstelsels werden gekoloniseerd en leefbaar gemaakt, met Engels en Mandarijns als voertalen. Een overkoepelende regering – the Alliance – zag tegenstand in de onafhankelijkheidsgezinde Browncoats in een bloederige Burgeroorlog, maar sloeg die neer. Malcolm ‘Mal’ Reynolds (Nathan Fillion) streed voor de laatste partij en koestert nog steeds wrok. Hij neemt met zijn Firefly klasse transportschip Serenity allerhande klussen aan, waaronder personenvervoer. Twee van zijn passagiers, Simon Tam (Sean Maher) en zijn zusje River (Summer Glau), zijn op de vlucht voor de regering. Het meisje is een begaafde telepaat, met toegang tot geheimen die the Alliance koste wat kost verborgen wil houden.

The Signal

Allerheiligen klopt alweer aan, wat betekent dat films met personages die vrezen voor hun leven extra in trek zijn. En The Signal past perfect in die categorie, want wat nou als je niet moet vluchten voor een of andere bovennatuurlijke dreiging of een clown met een bijl, maar werkelijk iedereen het op je gemunt kan hebben?

Howdy neighbour!

Dit verhaal wordt verteld in drie delen – specifieker: ‘Transmissions’ – ieder met een andere schrijver/regisseur aan het roer (David Bruckner, Dan Bush en Jacob Gentry). Via televisies en telefoons komt een mysterieus signaal binnen dat iedereen beïnvloedt die eraan wordt blootgesteld. Oerinstincten borrelen naar boven, wat zorgt dat paniek, paranoia en moordlust zich meester maken van de inwoners van de stad Terminus. Mya (Anessa Ramsey) is getrouwd met de overheersende Lewis (AJ Bowen) en heeft een affaire met Ben (Justin Welborn). Zodra de pleuris uitbreekt, zet laatstgenoemde alles op alles om zijn geliefde te vinden en voor een afschuwelijk lot te behoeden. Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer heel de wereld om je heen compleet gek is geworden. Maak je borst maar nat voor bizarre, bloederige en zwart komische taferelen.

Samenhang – en spoilers!

Oké, je bent gewaarschuwd, hè? Om te voorkomen dat de komende alinea het plot van beide films te veel weggeeft, kun je er nu nog voor kiezen om te stoppen met lezen.

Goed, daar gaan we dan:

Can't stop the Signal, Mal!

De grootste overeenkomst tussen de films is een groep mensen die compleet moordzuchtig wordt. Weliswaar om uiteenlopende redenen: in Serenity kreeg een selecte groep mensen een experimenteel medicijn toegediend dat hen moest kalmeren. Op een fractie van hen had het middel het tegenovergestelde effect. Zij veranderden in Reavers, die het heelal afschuimen om te moorden, plunderen en hun slachtoffers te verslinden. Een speciale overheidsagent (Chiwetel Ejiofor) zet alles op alles om River te vinden en maakt Mal en zijn crew het leven onmogelijk. In plaats van te vluchten, besluit hij een signaal uit te zenden en de gehele interplanetaire bevolking op de hoogte te stellen van wat hun regering heeft gedaan.

Ter contrast is het signaal uit The Signal geen gevolg van de moordzuchtige meute, maar juist de oorzaak! Verzet is zinloos en voor zover we weten is de schade onomkeerbaar. Het verhaal begint met Ben die met Mya een nieuw leven wil starten, wat zij een ‘mooie droom’ vindt. Ze heeft niet de moed om haar dominante echtgenoot te verlaten. Bens droom om samen te vluchten verandert al snel in een noodzaak.

Walk in silence...

Hier ontstaat weer een mooi verschil met Serenity: zodra Mal eindelijk weet dat the Alliance achter River aanzit om wat zij weet, is zich gedeisd houden zijn eerste reactie. Maar zijn sluwe tegenstander kent al zijn toevluchtsoorden en zorgt dat schuilen niet langer tot de opties behoort. Ben is dus steeds meer vastberaden om zich vast te houden aan zijn oorspronkelijke plan, terwijl Malcolm besluit de koe bij de horens te vatten.

Can’t stop the Signal, Mal!

Serenity is te streamen via SkyShowtime. Voor The Signal zul je de DVD of Blu-ray aan moeten schaffen. Of wachten tot-ie op tv komt, natuurlijk.

Hopelijk beleef je veel plezier aan deze selectie voor je filmavond. Ben je al bekend met Serenity en The Signal – of één van beide? Heb je alternatieve titels om ze mee te combineren? Laat een berichtje achter in de comments! We zijn razend benieuwd naar je mening. Tot de volgende Duizelingwekkende Double Feature!

Geschreven door
Leest, luistert, speelt, kijkt en schrijft. Double Features zijn het nieuwe binge watchen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.