10 films met de Notre-Dame

Wie het nieuws over de brand in de Notre-Dame in Parijs heeft gemist, moet onder een steen hebben geleefd. Heel Parijs en ook aardig wat mensen daarbuiten keken met lede ogen toe hoe het bekende bouwwerk werd verwoest. Gelukkig zijn er inmiddels al aardig wat centen opgehaald om de kerk te herstellen, wat met de recente 3D-scans en vele toeristenkiekjes aardig goed mogelijk zou moeten zijn. Ook op film is het iconische bouwwerk vaak vastgelegd. Deze week dus een lijstje dat past bij de actualiteiten: 10 films met de Notre-Dame van Parijs.

1. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

Nog altijd de Franse film die het meeste geld opbrengt en waarschijnlijk ook de bekendste (en voor wie de film niet kent, doet de bekende soundtrack van Yann Tiersen misschien een belletje rinkelen). In de film zien we Amélie als kleine meid met haar moeder bij de Notre-Dame, waar haar moeder al van kinds af aan komt. Helaas komt aan die bezoekjes bruut een einde als Amélies moeder verpletterd wordt door een suïcidale toerist die van een van de bekende torens springt.

2. Ratjetoe in Parijs (Rugrats in Paris)

Voor een animatiefilm is de Notre-Dame in deze film aardig goed vertegenwoordigd. We zien hoe de kinderen de bruiloft van hun vader gaan crashen, die plaatsvindt in de Notre-Dame. De bekende roosvensters komen zelfs een aantal keer in beeld terwijl de bruiloft steeds verder in de soep loopt.

3. Van Helsing

Wie denkt dat de Notre-Dame over het algemeen (met de rest van Parijs) het decor is voor romantische verhalen, heeft het in dit geval mis. In Van Helsing zien we Hugh Jackman vechten op het dak van de Notre-Dame, die hiervoor door de gotische stijl het perfecte decor is en ‘s nachts aardig griezelig aandoet.

4. The Three Musketeers

Ook in deze film wordt er aardig gevochten op het dak van de kathedraal. In het duel vermoordt d’Artagnan (Logan Lerman) kapitein Rochefort (Mads Mikkelsen), nadat zij met hun luchtschepen op de Notre-Dame zijn gebotst.

5. The Walk

Wie weet waar The Walk ongeveer over gaat voelt ‘m al aankomen: ja, in deze film loopt acteur Joseph Gordon Levitt over een koord van de ene naar de andere kerktoren. Overigens is dit een autobiografische film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Waaghals Philippe Petit liep in 1971 daadwerkelijk over een koord tussen de twee torens (waarna hij meteen door de politie in de boeien werd geslagen). Regisseur is Robert Zemeckis, bekend van Forrest Gump.

6. Midnight in Paris

De titel verraadt het al. In Midnight in Paris zien we de Notre-Dame terwijl een museumgids (Carla Bruni) voor Gil Pender (Owen Wilson) op het Jean XXIII-plein een dagboek vertaalt. Geen grote rol voor de Notre-Dame, maar uiteraard onmisbaar in een film met zo’n titel.

7. De klokkenluider van de Notre-Dame

Onmisbaar in dit lijstje is uiteraard De klokkenluider van de Notre-Dame. Oorspronkelijk is het een boek van Victor Hugo dat talloze keren is verfilmd of op de planken van het theater is opgevoerd. De eerste verfilming kwam al uit in 1923, maar de bekendste is misschien toch wel de Disney-versie uit 1996. Zo goed als het hele verhaal speelt zich af in en rond de kerk, waar de gebochelde Quasimodo smacht naar zijn geliefde Esmeralda. Idris Elba gaf trouwens vorig jaar aan dat hij werkt aan een nieuwe versie van dit verhaal.

8. Charade

De eerste versie van De klokkenluider van de Notre-Dame was natuurlijk al uit, maar in 1963 was de Notre-Dame toch ook alweer op film vastgelegd. Hoofdrolspelers Cary Grant en Audrey Hepburn maakten een wandeling bij de kerk terwijl ze de moord op haar echtgenoot bespraken. Voor ons al een tijd geleden, maar voor de Notre-Dame slechts een muizensprongetje in de geschiedenis van de kerk, waarvan de eerste steen al in 1163 werd gelegd.

9. Bitter Moon

Roman Polanski’s Bitter Moon is een romantische, zelfs erotische, maar ook dramatische thriller waarin het verhaal duidelijk wordt van de gehandicapte Oscar en zijn Franse schoonheid Mimi. Net zoals in Midnight in Paris zijn de acteurs te zien op een bankje naast de kathedraal. Kennelijk toch absoluut een goede locatie om te filosoferen en intieme dingen te bespreken.

10. Before Sunset

Before Sunset is misschien wel het meest crue. In deze film zien we Ethan Hawke tijdens een romantische boottocht op de Seine het verhaal vertellen van een Duitse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog de kathedraal moest opblazen. Een scène die nog meer benadrukt hoe absurd het is dat het gebouw, na zoveel gebeurtenissen te hebben overleefd, nu in één avond op een dergelijke manier is verwoest.

Geschreven door
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.