De 10 beste Star Trek: The Next Generation afleveringen

De nieuwe Star Trek-serie Picard staat voor de deur en belooft een grote hit te worden. Waar Star Trek: Discovery fans in dubio laat, omdat het wel een goede sci-fi-serie is, maar niet de Star Trek-vibe heeft, zal Picard waarschijnlijk aanvoelen als een warm bad: van de trailers weten we al dat de serie vol oude bekenden zit van in ieder geval The Next Generation en Voyager. Bovendien zullen de makers van de serie wel drie keer hebben nagedacht voordat ze een aan dit avontuur begonnen: je wil liever niet op je CV hebben staan dat je de terugkeer van een van de meest geliefde sci-fi-series aller tijden hebt verprutst. Want hoewel Picard geen reboot of iets dergelijks is van The Next Generation, zullen de meeste fans het wel zien als een soort vervolg. Als voorbereiding op deze nieuwe serie staat hieronder een lijstje van de tien beste afleveringen van Star Trek: The Next Generation. Korte disclaimer: dit zijn niet de geweldigste afleveringen uit de serie, daarvoor zijn er simpelweg teveel goede afleveringen, maar dit zijn 10 afleveringen die om de een of andere reden memorabel zijn.

1. Encounter at Farpoint

Waar anders te beginnen dan met de dubbele pilotaflevering? Goed, misschien is dit niet de beste aflevering die er tussen zit, maar dit is wel hoe deze legendarische serie is begonnen. En eerlijk is eerlijk: het is zeker geen slecht begin. Als kijker krijg je meteen een goede indruk van alle belangrijke karakters, die vanaf het eerste moment te herkennen zijn. Het plot is daarnaast ook nog niet eens slecht en werpt een interessant moreel licht op de menselijke geschiedenis.  Ook wordt een vaste, en mogelijk leukste, figurant Q geïntroduceerd. Q, zoals alle leden van zijn ‘ras’ heten, is een soort godheid met een schijnbare omnipotentie. Q sleept de hele mensheid namelijk voor de rechter, in een proces dat moet bepalen of de mensheid het wel waard is om te overleven. De leuke bonus in deze aflevering is ongetwijfeld de korte cameo van DeForest Kelly als dokter McCoy in zijn scène met Data.

2. Chain of command

Dit is een van de duisterste afleveringen uit de hele serie, maar tegelijkertijd ook een van de indrukwekkendste. De aflevering begint nog niet zo spannend, met een standaard missie voor de bemanning van de Enterprise, maar dit wordt al snel anders wanneer Picard gevangen wordt genomen door de wrede Cardassian Gul Madred. Tijdens zijn gevangenschap wordt Picard op meerdere manieren gemarteld. Centraal staat het breken van de wil van Picard: Madred laat een panel met vier lichtjes zien, en martelt Picard om hem te laten zeggen dat er vijf zijn. Picard blijft echter weerstand bieden tot het moment dat hij gered wordt. Dit is echt een one-man show van Patrick Stewart, die hier geweldig speelt.

3. Best of both worlds/Family

Dit is een absolute tophit. Deze dubbelaflevering vormt Picard naar de man die we kennen uit latere seizoenen en is ook het belangrijkste achtergrondverhaal voor de nieuwe serie. In de eerste aflevering wordt de Enterprise aangevallen door de Borg en wordt Picard gekidnapt en geassimileerd tot drone. Als drone is Picard verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen. Uiteindelijk wordt hij bevrijd en worden de Borg veranderingen ongedaan gemaakt, maar de stempel van zijn acties is overduidelijk op zijn geweten gedrukt.

4. Brothers

Brent Spiner is als Overste Data een van de absolute pluspunten van The Next Generation. Hij speelt de rol met verve. Deze episode is pure karakterontwikkeling en achtergrond voor Data, die hier een prachtige driedubbelrol speelt. Data grijpt in het begin van de aflevering de macht over de Enterprise, en stuurt haar en haar bemanning naar een onbekende planeet. Daar aangekomen blijkt een specifieke subroutine in Data’s besturingssysteem te zijn getriggerd: zijn spirituele vader (zijn bedenker, die ook gespeeld wordt door Spiner) is stervende, en heeft Data teruggeroepen om hem een emotiechip te geven. Dan komt de ‘tweelingbroer’ van Data, Lore (ook gespeeld door Spiner) onverwachts op bezoek om de chip te stelen. Hij lijkt sprekend op Data, maar zal gedurende de verdere serie af en toe terugkeren als schurk. Uiteindelijk weet hij met de chip te vluchten en komt de bemanning van de Enterprise op tijd om Data afscheid te laten nemen van zijn vader. De hele aflevering wordt gedragen door Spiner, die verschillende emotionele toestanden (of juist het gebrek daaraan) schitterend speelt.

5. Skin of evil

Dit is een van de meest controversiële episodes van The Next Generation. Tasha Yar, de Hoofd van Veiligheid op de Enterprise, is een van de belangrijke figuranten in het eerste seizoen van The Next Generation, en fans waren geschokt toen zij in deze aflevering (tegen het einde van het eerste seizoen) plots en zonder veel poespas om het leven werd gebracht door een onbekende aliensoort. Het feit dat ze uit de serie werd geschreven alsof ze een figurant was, zorgde voor een nare bijsmaak bij de fans, waardoor in latere seizoenen ze af en toe terugkwam in een andere hoedanigheid. De eindscène waarin ze als hologram afscheid neemt van haar vrienden is dan wel weer ontroerend.

6. The inner light

Dit is waarschijnlijk een van de beroemdste en meest geroemde episodes uit de hele serie. Dit keer geen gevaarlijke aliens die het heelal willen veroveren of een gevaarlijke epidemie die een soort met uitsterven bedreigt, maar een gevoelig verhaal over Picard die ontwaakt in een ander leven op een andere planeet en daar de rest van zijn natuurlijke leven leeft terwijl er slechts minuten verstrijken aan boord van de Enterprise. Een prachtig en ontroerend verhaal en een van de allerbeste episodes ooit gemaakt, niet alleen in deze serie, maar misschien wel voor alle sci-fi-series.

7. The measure of a man

Alle Star Trek-series zitten vol filosofische en quasifilosofische vraagstukken. Een zo’n vraagstuk staat in deze aflevering centraal: wat betekent het om mens te zijn? Dit vraagstuk wordt uitgewerkt aan de hand van de ‘rechtszaak’ tegen de androïde Data: is hij een levend, autonoom wezen, of een veredelde computer zonder wil? Picard verdedigd de vrije wil van Data, terwijl Riker tegen wil en dank moet aantonen dat Data een robot is. De clash tussen Picard en Riker is erg leuk om te zien en de filosofische punten die worden aangehaald snijden echt hout. De emotionele eindscène tussen Riker en Data is een hele mooie bonus.

8. Q Who

De meest iconische vijand in het Star Trek-universum is ongetwijfeld de Borg. Dit cyborg-ras is niet alleen meedogenloos in hun veroveringsdwang, maar ook mysterieus: hoe zijn ze begonnen? Wat drijft hun? Helaas worden op deze vragen geen antwoord gegeven, maar deze episode is wel de eerste keer dat de Borg ten tonele verschijnen. En wie anders dan Q kan hun voorstellen aan de Federatie? Hij is het namelijk zat dat Picard zo arrogant is (lees: niet mee wil spelen met zijn spelletjes) en besluit de Federatie bloot te stellen aan een van de geavanceerdste en gevaarlijkste aliens uit het universum. De dreiging van de Borg is meteen duidelijk en dwingt Picard uiteindelijk zelfs te smeken bij Q. Echt een aanrader!

9. Frame of mind

Een vreemde eend-in-de-bijt op dit lijstje wellicht, maar zeker een goede episode om een keer te zien. Jonathan Frakes als Eerste Officier William T. Riker speelt eigenlijk in elke aflevering goed, maar heeft hier de gelegenheid om een keer het podium voor zichzelf te eisen. Letterlijk: hij speelt in een toneelstuk op de Enterprise iemand die gestoord zou moeten zijn, maar dit zelf niet zo ziet. Dit doet Frakes al goed, maar wanneer de werkelijkheid niet lijkt te zijn wat hij dacht, begint hij zich af te vragen of hij in het echte leven misschien wel gek is. Een schitterende one-man show van Frakes, met een plot dat je een heel ongemakkelijk gevoel geeft. In de goede zin des woords natuurlijk.

10. All good things

Zoals het spreekwoord zegt: aan alles komt een eind. Zo helaas ook voor deze serie. Gelukkig is deze dubbelaflevering een zeer waardig afscheid. In deze aflevering wordt Picard door drie verschillende tijdszones geslingerd: het verleden, het heden en de toekomst. Het blijkt dat niemand minder dan de welbekende Q hier achter zit: het proces waarmee de serie begon is namelijk nooit geëindigd, en wederom moet Picard vechten voor het menselijke ras en zit er ditmaal ook nog een mysterieus element in, in de vorm van een raadsel dat Picard moet oplossen. De fans zullen deze laatste aflevering ongetwijfeld met een lach en een traan gekeken hebben.

Geschreven door
Net afgestudeerd, heeft Jornert Glimmerveen eindelijk weer tijd om voor zijn plezier te lezen. Met een zwak voor alles wat op science-fiction of fantasy lijkt, gaat een non-fiction boek er op zijn tijd ook nog wel in. Verder kun je Jornert vooral buiten vinden, aan de wandel met zijn vriendin, of een nieuwe stad aan het ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.