Top 10 mythische Star Wars personages

Het Star Wars universum is een rijke schat aan vele soorten aliens, planeten, culturen en personen. Hoewel er in de films niet zoveel te zien is van deze verscheidenheid, is het zogenaamde extended universe (bestaande uit boeken, tv-series en games) des te rijker in dit opzicht. Niet alleen worden de personages die we kennen uit de films uitgewerkt, ook interessante nieuwe personages verschijnen ten tonele. De meeste zijn “gewoon” een Jedi, premie jager, kartelbaas of barman. Sommige personages zijn echter zo sterk, slim of mysterieus dat ze een mythische staat hebben bereikt binnen het Star Wars universum. In deze lijst worden 10 personages behandeld uit het Star Wars universum die een dergelijke staat om verschillende redenen hebben bemachtigd.

Yoda

De Yoda die we in de originele Star Wars trilogie zien is moeilijk te vergelijken met de Yoda ten tijde van de prequels. In beide perioden is duidelijk dat hij een soort opperbaas is van de Jedi, en een bijna ongekend sterke band heeft met The Force. Hij krijgt meer aandacht in de prequels, en nog weer meer in verschillende boeken en de Clone Wars tv-series. Toch is er eigenlijk niks bekend over dit groene wezentje. Waar komt hij eigenlijk vandaan? Wie was zijn meester? Wat is er gebeurd met de rest van zijn soort, waar we niemand anders van zien (met uitzondering van zijn soortgenoot Yaddle, waar we nog minder van weten). Zijn ontstaansgeschiedenis, tezamen met die van zijn ras, zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven.

Palpatine

Darth Sidious, of Palpatine, was een van de machtigste Sith die we kennen uit het Star Wars universum. Hij is per slot van rekening de belangrijkste antagonist van de originele trilogie en de prequels. Zijn mythische staat is vooral te danken aan zijn genialiteit en voorzienigheid, alsmede zijn zeer sterke connectie met The Force. Als mens had hij al een sterke connectie met The Force, die hij gebruikte om zijn familie te vermoorden. Dit trok de aandacht van Sith Lord Darth Plagueis, die hem trainde als zijn leerling. Uiteindelijk verraadde Palpatine zijn meester om zijn plaats in te nemen, en zijn plan in werking te stellen om de alleenheerser van het universum te worden. Zoals velen zullen weten is dit ook nog gelukt. Niet alleen wist hij vele machtige Jedi uit zijn tijd de manipuleren en voor de gek te houden als senator Palpatine, maar hij heeft ontelbare scenario’s, verspreidt over tientallen jaren, honderden planeten en miljoenen mensen voorspeld en subtiel bespeeld zodat alles precies ging zoals hij wilde dat het ging. Zelfs na zijn dood wist hij voort te leven door Sith-rituelen en klonen.

Snoke

Je kunt van alles zeggen over de nieuwe Star Wars trilogie, maar een van de grootste teleurstellingen was waarschijnlijk wel het einde van Supreme Leader Snoke. In The Force Awakens wordt hij al genoemd en gezinspeeld op zijn grote kracht en macht. In The Last Jedi krijgen we hem dan eindelijk te zien, maar zijn rol krijgt toch wel een onverwachts en vroegtijdig einde. We weten namelijk nog niks over hem! Hij heeft Kylo Ren getraind in The Dark Side, dus het is een redelijke aanname dat hij een Sith was, maar waar kwam hij vandaan? Wie heeft hem getraind? Tot welke soort behoort hij? En is hij wel echt dood, of was het allemaal onderdeel van een meesterplan? Hopelijk worden al deze vragen beantwoord in het laatste deel van de nieuwe trilogie.

Darth Zannah

Darth Zannah kennen we alleen uit de boeken over de legendarische Sith Lord Darth Bane. Zannah was een mensenvrouw, die in de oorlog tussen de Jedi en de Sith oorspronkelijk voor de Jedi vocht. Tijdens een van de vele veldslagen werd haar bataljon echter geheel vernietigd, met uitzondering van Zannah zelf. Ze overleefde door haar sterke connectie met The Force, en vermoordde later enkele Jedi uit wraak voor het verlies van haar vriend. Deze uiting van pure woede trok de aandacht van Darth Bane, die een mooie toekomst voor haar zag als zijn leerlinge. Ze trainde jarenlang onder hem, en transformeerde in een krachtige Sith tovenares, die er plezier uit haalde haar prooi te martelen met visioenen en andere duistere rituelen. Uiteindelijk daagde ze Bane uit tot een duel, omdat ze vond dat ze sterker was geworden dan hij. Ze versloeg hem, en zette zijn Rule of Two voort. Hierna is er niks meer bekend over haar, en dat is heel jammer. Ze is namelijk een heel interessante figuur, die van onschuldig meisje naar wrede Sith ging, en uiteindelijk zo krachtig werd dat ze de legendarische Bane kon verslaan. Het was leuk geweest als we meer over haar toekomst hadden geweten; ongetwijfeld is ze alleen nog maar sterker geworden, en mogelijk nog wreder.

The Ones

Dit zijn mogelijk de vreemdste wezens die op deze lijst staan. Ze staan alleen bekend als “The Ones”, of als de Vader, Zoon en Dochter. Ze zijn alleen te zien in enkele episodes van de tv-serie The Clone Wars, waar Obi-Wan Kenobi, Ashsoka Tano en Anakin Skywalker ze tegenkomen op een vreemde planeet. Het wordt snel duidelijk dat dit een soort Force-wezens zijn: niet menselijk of alien, maar pure manifestaties van The Force. Ze zijn zo krachtig dat ze zichzelf in ballingschap hebben gedaan om de balans in The Force te bewaken. Ze weten schijnbaar alles, ook bijvoorbeeld dat Anakin zal veranderen in Darth Vader. De komst van de drie Jedi zorgt voor een uitspatting van bestaande spanningen tussen de Zoon en de Vader, wat uiteindelijk resulteert in de dood van alle drie de wezens. Helaas krijgen we waarschijnlijk geen nieuwe informatie meer over de achtergrond of geschiedenis van deze oppermachtige wezens.

Shmi Skywalker

Dit lijkt misschien een gekke keuze voor deze lijst: Shmi Skywalker is immers een doodgewone menselijke vrouw. Of toch niet? Ze is namelijk wel de moeder van de Uitverkorene, de zoon die ze kreeg via een onbevlekte ontvangenis, ons niet helemaal onbekend in de Westerse wereld. Dit is al best bijzonder, zelfs in het Star Wars universum. Haar dood is de eerste belangrijke stap voor Anakin Skywalker richting The Dark Side. Was dit het tragische Lot, of een meesterplan van een geheime agente van The Dark Side? Waarschijnlijk het eerste, maar omdat we zo weinig van haar weten zijn er de gekste theorieën over haar te vinden, waaronder het idee dat Rey een incarnatie is van Shmi!

Thrawn

De echte naam van Thrawn is Mitth’raw’nuruodo, maar dat is niet uit te spreken, dus houden we het bij Thrawn. Hij was een legendarische Chiss generaal onder keizer Palpetine. Het Chiss volk zelf was al een mythisch volkje: ze waren afgesloten van de rest van het universum en wilden dit liever ook zo laten. Wat er wel van hun bekend was, was hun grote strijdlust, -kracht en intellect. Over Thrawn was in eerste instantie weinig bekend, maar geleidelijk aan verschenen er meer boeken over hem en kreeg hij een prominente rol in de tv-serie Star Wars Rebels. Hij is een van de weinige mythische personages die geen Jedi of Sith is: hij is een tactisch genie, heeft een ongekende intellectuele capaciteit, en hoewel hij zeer koelbloedig zijn vijanden op massale schaal uitmoordt inspireert hij zijn volgelingen tot spontane gehoorzaamheid. Hij is van levensbelang geweest voor het Keizerrijk van Palpetine, die zijn genialiteit meer dan eens nodig had tijdens veldslagen. Hoewel hij dood zou zijn, is zijn echte lot nog steeds onduidelijk, en er wordt gespeculeerd dat hij nog leeft en nog een toekomst heeft binnen het Star Wars universum.

Generaal Grievous

We zien de cybernetische generaal voor het eerst in The Revenge of the Sith, waar hij een soort Jedi-jager lijkt te zijn, getraind door de gevallen Jedi Count Dooku. Voor de rest komen we niks te weten over hem, tot de tv-serie The Clone Wars. Hier krijgen we een glimp van zijn achtergrond als een andere Jedi, Kit Fisto, zijn schuilplaats binnendringt. Hij was ooit een gevreesde en machtige krijgsheer, maar daar is nu weinig van over. Tijdens de Clone Wars was hij verantwoordelijk voor de dood van vele Jedi, en kreeg hij een gevreesde status door het hele universum. Er blijft echter ook nog heel veel onbekend. Hoe is hij aan zijn einde gekomen? Wie heeft hem zo gemaakt? En is hij nog een mens (of alien), bewust van zijn verleden, of is hij eigenlijk alleen nog maar een machine?

Revan

Een van de interessantste personages uit het hele Star Wars universum is de Jedi/Sith Revan. Alles wat we van hem weten komt uit de MMORPG The Old Republic, en het boek Revan. Hij was eerst een veelbelovende Jedi, maar verdween na vele overwinningen in een onbekend gedeelte van het universum toen hij op zoek ging naar een mysterieuze Sith. Wat er hier gebeurde is een mysterie, maar toen hij weer terugkwam was hij getransformeerd in een Sith, zonder geheugen. Uiteindelijk werd hij genezen door een Jedi genezer, maar was hij nog steeds zonder geheugen. Hij probeerde de mysterieuze Sith die hem naar The Dark Side had gelokt te verslaan, maar werd verraden en eeuwenlang gevangen gehouden. Hoewel grote delen van zijn biografie dus wel bekend zijn, is er ook veel onbekend, en is hij bovendien als zowel Jedi als Sith een legendarische held.

The Sith Emperor

Lang, lang voor de tijd van Palpatine was er een andere Sith Keizer die grote macht over het universum had, en een machtige band met de Force bezat. Hij was zo mogelijk ook nog mysterieuzer dan Palpatine: niemand wist eigenlijk wie zijn keizerrijk bestuurde, wat zijn naam was, waar hij vandaan kwam. Iedereen wist alleen dat hij de machtigste Sith was die er bestond. Uiteindelijk komen we wel het een en ander te weten over deze mysterieuze Sith: ooit was hij een mens, maar door menig wrede, Dark Side rituelen waarbij hij de essentie van andere Sith opslokte, werd hij getransformeerd in een Force-entiteit die zichzelf Vitiate noemde. Hij wilde eeuwig leven, en is daar best aardig in geslaagd. Niet alleen is hij bijna 2000 jaar oud geworden, maar door slimme trucs en Dark Side-rituelen bleef hij lang daarna nog bestaan in de vorm van Force-geesten en -klonen. Voor lange tijd was hij het meest gevreesde, machtigste en mysterieuze personage in het hele Star Wars universum.

 

Geschreven door
Net afgestudeerd, heeft Jornert Glimmerveen eindelijk weer tijd om voor zijn plezier te lezen. Met een zwak voor alles wat op science-fiction of fantasy lijkt, gaat een non-fiction boek er op zijn tijd ook nog wel in. Verder kun je Jornert vooral buiten vinden, aan de wandel met zijn vriendin, of een nieuwe stad aan het ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.