Netflix Filmavond: Spaanse temperament-thrillers

Er staan meer dan tweeduizend films op de Nederlandse Netflix, maar door de beperkte suggestielijst lijkt het altijd alsof er slechts een handjevol films beschikbaar is. Daarnaast varieert het aanbod van ontroerend goed tot om te janken zo slecht. Spreekt een titel je aan, dan ga je toch twijfelen of het je tijd wel waard is. Om het kaf van het koren te scheiden kijken wij films op Netflix (met een open blik), stellen we filmavonden voor je samen en vertellen we je welke films je beter kan overslaan. Op de overzichtspagina vind je alle door ons beoordeelde titels.

Let’s get Spanish!

Grote kan tinto de verano in de koelkast? Tafel vol met tapas? Dan kan de Spaanse filmavond beginnen! Oké, gezellig eten en drinken past misschien niet helemaal bij de twee duistere Spaanse films die op het programma staan, maar het is wel een goed excuus. De aanbevelingen van vandaag zijn Durante la tormenta (Mirage) en El hoyo (The Platform).

Durante la tormenta (2018)

Regisseur: Oriol Paulo | Acteurs: Adriana Ugarte, Chino Darín, Javier Gutiérrez | Genre(s): drama, mysterie, thriller | Duur: 128 minuten

Het is 1989, net na de val van de Berlijnse muur, als donkere wolken zich samenpakken boven Spanje. Een jongen overlijdt die avond door een noodlottig ongeval. Het is vijfentwintig jaar later als er een vergelijkbare zware storm over het land trekt, waardoor er een scheur in het ruimte-tijd-continuüm ontstaat. Vera kan daardoor tijdelijk met de jongen in het verleden praten en voorkomt dat hij komt te overlijden. Dat heeft echter dramatische gevolgen voor haar eigen leven: ze heeft haar man nooit ontmoet en haar dochter is nooit geboren. Wanhopig probeert ze haar oude leven terug te krijgen, terwijl iedereen haar voor gek verklaart.

Tijdreisfilms pakken maar zelden goed uit en dat lijkt ook in deze film mis te gaan. Plotgaten liggen op de loer en een ‘het was allemaal maar een droom’-einde lijkt aanstaande. Toch blijkt deze film een stuk slimmer in elkaar te zitten dan je denkt. De schrijvers hebben niet voor de makkelijke uitweg gekozen, maar een solide film geschreven zonder plotgaten en met een paar zeer goede plotwendingen. De cast is erg goed, met een aantal sympathieke personages en goede chemie. Misschien dat de film wat traag voelt (zeker het begin), maar uiteindelijk is het dat zeker waard.

El hoyo (2019)

Regisseur: Galder Gaztelu-Urrutia | Acteurs: Ivan Massagué, Zorion Eguileor | Genre(s): horror, sci-fi, thriller| Duur: 94 minuten

In een verticale gevangenis met op elke verdieping twee gevangenen is het van levensbelang op welke etage je ontwaakt. Door een groot gat in het midden zakt eens per dag een platform met voedsel. Hoe lager je zit, hoe meer mensen er al van hebben gegeten en hoe minder er dus nog over is. Eten achterhouden wordt bestraft en is dus geen optie. Elke maand ontwaakt iedereen op een andere, willekeurige verdieping. Overleven zonder eten zet mensen aan tot monsterlijk gedrag en de gevangenen lijken zich in een eindeloze nachtmerrie te bevinden.

El hoyo is zeker geen film voor iemand met een zwakke maag. Er komen behoorlijk wat smerigheden voorbij waar je graag van weg wilt kijken. Voor de echte horrorfanaat is het echter geen probleem. Echter, deze film is veel meer dan een simpele horror met veel bloed en losliggende organen. De personages zijn heel erg goed neergezet waardoor je mee kunt leven met hun lot. Belangrijker is eigenlijk nog dat de film heel duidelijk een thema, een boodschap heeft. De film eindigt vrij abrupt, maar eigenlijk wel op het goede moment. Het laat de kijker achter met de boodschap en ruimte voor een eigen interpretatie.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.