Wanneer koning Stefan en koningin Leah eindelijk gezegend zijn met de geboorte van een dochter, lijkt het feest niet stuk te kunnen. Drie goede feeën schenken het jonge prinsesje Aurora goede eigenschappen. Echter is daar de iets minder aangename fee Maleficent die vanwege haar karakter niet was uitgenodigd. Als straf vervloekt Maleficent Aurora: op haar zestiende verjaardag zal ze zich prikken aan een spinnenwiel en voor eeuwig slapen.
Disney+
De gratis proefperiode van Disney+ van maximaal twee maanden is voorbij. Velen onder ons zullen hier vast optimaal gebruikt van hebben gemaakt. Films die je op één of andere manier nog nooit hebt gezien, of film reeksen die je nog een keer wilt kijken. Omdat het kan. Het was ook de manier om diverse pareltjes uit de ouden doos te halen, zoals één van Disney’s oudste sprookjes: Doornroosje. Het naar het Engels vertaalde Sleeping Beauty stamt alweer uit 1959 en de nieuwste live-action film, gebaseerd op de ‘schurk’ uit dit verhaal – Maleficent: Mistress of Evil – draait in de bioscopen.
Iedereen kent het verhaal wel over het vervloekte jonge prinsesje Aurora die vooral niet in de buurt mocht komen van een spinnenwiel. Om haar hiervoor te behoeden, besloten haar ouders om alle spinnenwielen te verzamelen en achter slot en grendel te stoppen in het kasteel. Daarna werd er besloten om – met pijn in het hart – hun dochter op te laten voeden door drie goede feeën: Flora, Fauna en Merryweather. Deze drie feeën zijn direct datgene wat amusement aan de film brengt. Eigenlijk zijn de karakters van deze drie dametjes zeer gelijkwaardig aan de karakters uit de live action-film Maleficent uit 2014, welke gespeeld worden door Lesley Manville, Imelda Staunton en Juno Temple. Om niet op te vallen zweren ze magie af, wat voor grappige taferelen zorgt. Want hoe maak je zonder kennis en wat tovenarij de mooiste verjaardagstaart?
Een Disneyprinsessensprookje dat het net niet waarmaakt
Van Disneys sprookjes/prinsessen films, is Doornroosje niet de beste film. Vanwege gemengde kritieken destijds heeft het maar liefst 30 jaar geduurd voordat er een nieuwe gelijkwaardige film op de planken kwam. Deze film was De Kleine Zeemeermin. In tegenstelling tot laatst genoemde film en Disney’s allereerste film – Sneeuwwitje – mist Doornroosje iets magisch. Ondanks het feit dat de goede feeën magie gebruiken, er een draak in de film voorkomt en een prins op een wit paard het verhaal naar een goed eind brengt. Daarnaast wordt Maleficent als de schurk neergezet die verslagen moet worden. Dit zeggende zou het een typische Disneyfilm moeten zijn met gegarandeerd succes.
De film heeft bovendien trekjes van eerdere Disneyfilms. Sneeuwwitje ondergaat een vloek van de appel en valt in slaap. En zowel in Sneeuwwitje als Assepoester is de prins de reddende factor, en heeft de dame in nood hulp aan haar zijde in de vorm van dieren of feeën. Misschien is het grote verschil dat Aurora zelf weinig te bieden heeft en tevens weinig karakter toont. De titeldraagster heeft weinig inhoud en diepgang, waardoor zij niet het meest veelzeggende karakter van de film is. De drie goede feeën laten de grootste karakterverandering zien door ‘groter’ te zijn dan zichzelf. Ze zweren magie af en wijden hun leven aan de verzorging van Aurora, redden haar en schakelen samen met de prins schurk Maleficent uit.
Maleficent
Waarschijnlijk is dit ook de reden dat de live action-films hun aandacht richten op Maleficent in plaats van Doornroosje. Alles wat laatstgenoemde meemaakt is een direct antwoord op Maleficents acties. De reden van haar acties worden in de nieuwe live action-films tigmaal beter belicht. Aurora maakt echter in beide films niets uit zichzelf mee, behalve dat ze een prins ontmoet tijdens een boswandeling. Het is niet dat ze net als Sneeuwitje of Assepoester een hele (karakter)ontwikkeling meemaakt totdat ze de prins weer ziet.
Over het algemeen is de films zeker een klassieker die een ieder gezien moet hebben. De film staat qua kwaliteit en spektakel echter niet in het zelfde rijtje als Sneeuwwitje, Assepoester, De Kleine Zeemeermin en de andere klassiekers uit de jaren 90. De film kent wel een paar amusante scènes, waar vooral de drie feeën in voor komen. Maar daarnaast bestaat ook een leuke scène tussen twee koningen en een dronken lakei. De main tune, Once Upon a Dream blijft overigens zeker in je hoofd hangen. Luister ook eens Lana del Rey’s versie.