Uit den Ouden Doosch: The Man in the Iron Mask

Ben je al die Marvel-films ondertussen meer dan beu? Zit je absoluut niet te wachten op nóg meer Star Wars-films? Of heb je gewoon even zin in een film met meer inhoud dan visueel vuurwerk? Dan is The Man in the Iron Mask waarschijnlijk een goeie keuze voor jou. Deze film uit 1998 heeft enkele uitstekende acteurs, een mooi en ontroerend verhaal en bovendien prachtige decors en muziek. Voor de avonturiers onder ons zit er bovendien ook spanning en af en toe wat actie in. The whole package dus!

De musketiers

De boeken van Alexandre Dumas over de drie musketiers (of eigenlijk dus 4) zijn al vaak verfilmd. De meeste films zijn wel aardig, maar niet zo memorabel. The Man in the Iron Mask is echter een uitzondering. Deze film, en het boek waar het op is gebaseerd, gaat ook niet over de jeugd van de welbekende musketiers en D’Artagnan. In dit verhaal is Athos een wat chagrijnige vader van een jonge musketier, Porthos heeft te kampen met een midlife crisis en Artemis heeft zich schijnbaar toegelegd op het leven als priester. Alleen D’Artagnan is nog in dienst van de koning, Lodewijk de 14e. De inwoners van Frankrijk zijn nogal ontevreden met de koning, die zich gedraagt als een echte zonnekoning. Eigenlijk gelooft alleen D’Artagnan nog in deze koning, tot lichte ergernis van zijn vroegere vrienden. Dan is er ook nog de oorlog tegen de vervelende Nederlanders en de moeilijkheid van de Jezuïeten die in het geheim een opstand organiseren tegen de koning. Alles komt in een stroomversnelling op het moment dat de zoon van Athos door de koning in de vuurlinies wordt gestuurd, en daar in het strijdgewoel omkomt. De drie musketiers besluiten gezamenlijk in opstand te komen tegen de koning, waarbij Athos een geheim weet over Louis XIV dat hen goed van pas gaat komen: hij wil Louis XIV vervangen door zijn tweelingbroer die bij geboorte is gescheiden van de koninklijke familie en al die tijd in het geheim opgesloten is geweest. Alleen D’Artagnan blijft zijn koning trouw en probeert de musketiers tegen te houden, maar wordt tegelijkertijd verscheurd door de wil zijn oude vrienden te helpen.


Goede personages & sfeer

Deze film kenmerkt zich vooral door de vele goede rollen en de sfeer. De driemusketiers worden allen gespeeld door bekende namen. John Malkovich speelt Athos die een avontuurlijk leven achter zich heeft en zich nu neerlegt bij een leven zonder al te veel inhoud. Dit gaat Malkovich goed af, maar hij is duidelijk beter in zijn sas in de tweede helft van de film wanneer hij wraak wil voor de dood van zijn zoon, het enige in zijn leven dat betekenis had. Jeremy Irons speelt heerlijk rustig de priester Aramis en Gerard Depardieu speelt de jolige goedzak Porthos in een midlife cruis. De drie acteurs vullen elkaar perfect aan. De minder bekende Gabriel Byrne speelt de rol van D’Artagnan uitstekend. Hij is de enige van de vier musketiers die nog in actieve dienst is en heeft het duidelijk moeilijk met het feit dat zijn vrienden zijn koning beschimpen. Bovendien lijkt hij een geheim te hebben dat zwaar op hem drukt, maar pas tegen het einde duidelijk wordt. De show wordt gestolen door een jonge Leonardo DiCaprio in een heerlijke dubbelrol. Zowel de verwende Zonnekoning als de wereldvreemde en naïeve Philippe zet hij uitstekend en overtuigend neer. Daarnaast wordt de sfeer van Frankrijk uit de 17e eeuw perfect weergegeven in de kostuums, het decor en bijpassende klassieke muziek. De actie zit alleen in zwaardgevechten die elegant zijn gedaan, waardoor de aandacht niet wordt afgeleid van het verhaal en het drama.

The whole package

Zeker in vergelijking met de films van tegenwoordig is The Man in the Iron Mask een heerlijke rustige film, waarbij de aandacht ligt op de personages, de relaties en persoonlijke drama’s. Het is nergens over the top, terwijl zaken als verdriet, hoop en trouw goed overkomen en verschillende emoties wisselen elkaar goed en geloofwaardig af. Zo zijn de scènes waarin een zachtaardige Philippe wordt klaargestoomd als Zonnekoning komisch, maar ook treurig als Philippe zich afvraagt waarom zijn eigen familie hem al die tijd heeft opgesloten terwijl zijn broer koning mocht spelen. Het einde is redelijk hartverscheurend, en zal bij menigeen een brok in de keel brengen. Al met al is deze film een echte aanrader!

Geschreven door
Net afgestudeerd, heeft Jornert Glimmerveen eindelijk weer tijd om voor zijn plezier te lezen. Met een zwak voor alles wat op science-fiction of fantasy lijkt, gaat een non-fiction boek er op zijn tijd ook nog wel in. Verder kun je Jornert vooral buiten vinden, aan de wandel met zijn vriendin, of een nieuwe stad aan het ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.