Sci-fi alfabet: J van Jongeren

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

Dit keer is de letter J aan de beurt en daar hebben wij het thema Jongeren aan gekoppeld. De jongeren films, oftewel het young adult genre, is erg in opkomst de laatste jaren. Het zijn vooral de films die gebaseerd zijn op de sci-fi boeken die het erg goed lijken te doen en daarom vonden wij het zeker tijd om ze op te nemen in ons alfabet.

The Maze Runner (2014)

MV5BMjUyNTA3MTAyM15BMl5BanBnXkFtZTgwOTEyMTkyMjE@._V1_SX214_AL_

Op een dag wordt Thomas wakker in een lift met een kring van jongens om hem heen. Hij is zijn geheugen totaal kwijt en weet niet wat er gebeurd is en hoe hij daar terecht is gekomen. Al gauw komt hij er achter dat hij niet de enige is, stuk voor stuk zijn alle jongens hun herinneringen van voor ze daar kwamen kwijt. Maar wat is ‘daar’ dan precies? ‘Daar’ is een afgesloten wereld met een gigantisch doolhof er om heen. De jongens proberen wanhopig te ontsnappen, maar het doolhof verandert telkens en dat maakt het zo goed als onmogelijk.

In The Maze Runner ligt de focus vooral op het mysterie en de actie. Misschien nog wel meer dan in andere young adult films. Hoewel veel mensen de film slechter vonden dan zijn succesvolle voorgangers in het genre, werd het toch nog een mega hit. Momenteel draait het tweede deel in de bioscoop en dat bewijst maar weer dat dit eerste deel ook goed scoorde. Voorlopig zijn we ook nog niet klaar met deze serie want ondertussen zijn er al vier boeken verschenen en een vijfde is aangekondigd.

The Hunger Games (2012)

MV5BMjA4NDg3NzYxMF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTgyNzkyNw@@._V1_SX214_AL_

We bevinden ons in de toekomst waar het Amerika zoals we het kennen totaal is veranderd. Het land is verdeeld in verschillende districten die elk hun eigen taak hebben. Katniss woont in één van deze districten en neemt vrijwillig de plaats van haar zusje in als deze wordt gekozen om mee te doen aan de hongerspelen. Deze spelen zijn een jaarlijks terugkomend evenement waarbij van elk district twee deelnemers moeten vechten tot de dood. Slechts één zal de spelen overleven en Katniss is vastbesloten dat te doen.

The Hunger Games was dé film die zorgde voor een grote doorbraak in dit genre. Verrassend was dat niet alleen jongeren de film fantastisch vonden, maar ook volwassenen wilden massaal de film zien. De film brak dan ook meerdere records. Vreemd is dit niet want de film heeft een goede cast, veel spanning, emotie, avontuur en natuurlijk een flinke portie sciencefiction. Ondertussen zijn er al drie delen verschenen die stuk voor stuk succesvol waren. Binnenkort verschijnt zelfs alweer het vierde deel, en tevens het laatste deel, in de bioscoop en ook deze belooft weer veel.

Divergent (2014)

MV5BMTYxMzYwODE4OV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDE5MzE2MDE@._V1_SX214_AL_

We bevinden ons in een futuristisch Chicago waar de stad verdeeld is in verschillende groeperingen. Elke groepering bestaat uit een bepaalde eigenschap, deze zijn: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Ieder kind dat zestien wordt, moet een test afleggen waaruit blijkt welke eigenschap hij/zij bezit en afhankelijk daarvan komen ze dan in één van de groeperingen terecht. Beatrice moet dus ook op haar zestiende deze test afleggen, echter komt bij haar niet echt een duidelijk antwoord naar voren. Ze besluit daarom zelf te kiezen voor de groepering onverschrokkenheid waar haar een heftige inwijding te wachten staat.

Divergent is een film die zich net iets meer richting het young adult genre lijkt te richten dan de eerder genoemde films. Dit was dan ook de reden dat deze het minder goed deed dan bijvoorbeeld The Hunger Games. Toch was deze film zeker niet slecht te noemen. De cast is prima, de beelden zijn prachtig en ook het verhaal zit goed in elkaar. Hier en daar had de film echter wel iets meer actie kunnen gebruiken en ook de emoties kwamen niet altijd goed over. De film deed het echter goed genoeg om ondertussen al twee delen te hebben en dus is het nu wachten op de twee laatste delen, Allegiant en Ascendant, die respectievelijk in 2016 en 2017 in de bioscoop zullen verschijnen.

Boy 7 (2015)

Boy-7-Lourens-Blok-poster-450

Het is ergens in de nabije toekomst waarin Nederland is veranderd in een politiestaat. De overheid wil iedereen controleren en treedt hard op tegen iedereen die niet in hun ideaalbeeld past. Als Sam ontwaakt in een drukke metro weet hij niet meer wie hij is en hoe op die plek is terechtgekomen. Tegenover hem zit Lara, die met hetzelfde probleem kampt. Wanneer hij zich moet legitimeren slaat de paniek toe. Hij beukt de agenten tegen de grond en gaat samen met Lara op de vlucht, waarna ze beginnen aan het ontrafelen van het mysterie.

Boy 7 zou het Nederlandse antwoord op de hierboven genoemde films moeten zijn. Wat sfeer betreft komt het daar ook zeker bij in de buurt, echter kan de film bij lange na niet tippen aan bovenstaande films. Vooral de lange flashbacks die de film gebruikt, zorgen er voor dat de film niet helemaal goed loopt en wat onsamenhangend aanvoelt. De film is niet echt slecht te noemen, maar had veel meer kunnen zijn.

Dat was het alweer voor de letter J. Een letter waarvoor het thema vrij snel gekozen was en ook misschien wel heel logisch was. Volgende keer zijn we natuurlijk alweer toe aan de letter K en welke thema daarbij gaat horen, dat lees je over twee weken op Undercover-Network!

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.